'Sinemaya medeniyet aynasından baktı'

‘Bu Toprağın Güzideleri: Ayşe Şasa’ paneli İstanbul’da yapıldı. Konuşmacı Yusuf  Kaplan: Şasa’nın yaptığı devrim, sinemaya medeniyet perspektifiyle ve bir bütün olarak bakmasında gizli.

25 Mart 2019 Pazartesi 07:00
Kültür Sanat Haberleri


Haziran 2014 yılında aramızdan ayrılan merhum senarist-düşünür Ayşe Şasa, İstanbul’da düzenlenen bir panelle anıldı. Senaryosunu yazdığı filmler, kaleme aldığı kitaplar ve dahil olduğu sohbet halkalarıyla geride büyük bir manevi miras bırakan Ayşe Şasa paneli Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Anadolu Yazarlar Birliği’nin İBB katkılarıyla düzenlediği ‘Bu Toprağın Güzideleri’ adlı panele Yusuf Kaplan, Prof. Dr. Lütfullah Beşiroğlu, Cihan Aktaş, Hakkı Özdemir, Serdar Arslan, Mesut Uçakan, Enver Gülşen gibi isimler konuşmacı olarak katıldı. 

Şasa’nın sinema, sanat ve medeniyet düşüncesininele alındığı panelde konuşan Yusuf  Kaplan, Ayşe Şasa’nın çağının dilini iyi çözmüş ve ülkenin ruh köklerini fark etmiş biri olduğunu belirterek, “Şasa’nın yaptığı devrim, sinemaya medeniyet perspektifiyle ve bir bütün olarak bakmasında gizli” dedi. 

TIRNAKLARIYLA KAZIDI

“Başkalarının kavramlarıyla kendi dünyanızı kuramazsınız” diyen Kaplan, Şasa’nın sanat geleneğinden adeta tırnaklarıyla bir şeyler çıkarmaya çalıştığını ve bir dünya kurabilecek kavram haritasını çıkartma konusunda ter döktüğünü vurguladı.      

Sanat anlayışı hayatından bağımsız değildi

Yazar Cihan Aktaş, Ayşe Şasa’nın sanat anlayışının hayatından bağımsız olmadığını söyledi. Aktaş “Genç sinemacıların ve edebiyatçıların Ayşe Şasa’nın şu sözlerini hatırlaması ne iyi olur. (Sinemada her zaman her şart altında iyi bir şey yapabilmek, orijinal bir şey bulmak, sözü olan bir şey yapabilmek için büyük bir genel kültüre, büyük bir sanat kültürüyle donanmış olmaya ihtiyaç vardır.)” şeklinde konuştu.   

Hakikatli sorular sordu ve gitti

Yönetmen Mesut Uçakan, Ayşe Şasa’nın dürüst, çarpıtmayan, halkın değerlerine önem veren bir sinemacı olduğunu dile getirdi. Yazar Enver Gülşen de “Bugünün sanatı ve sineması üzerine tartışmalara bakıyorum da Şasa’nın sorduğu hakikatli soruları bugün nadiren görüyorum” dedi.