Belgesi var, özür dile Bay İnce

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, “Terörist başı Fetullah Gülen’in ABD’den usulüne uygun olarak istenmediği” iddiasını yalanlayan belgeler ortaya çıktı.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00
Politika Haberleri

STAR / ANKARA



Hem Adalet, hem de Dışişleri Bakanlığı’nın farklı tarihte yazılarla resmi yoldan iade talebinin yapıldığı görülüyor.  Türkiye’den “usulüne uygun” giden bu belgelerin, ABD makamları tarafından “kabul edildiği” de yine resmi yazışmalarla ortaya konuyor. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 19 Temmuz 2016 tarihinde ABD Adalet Bakanlığı Suç Bölümü Uluslararası İlişkiler Birimine yazılan yazıda Fetullah Gülen’in geçici olarak tutuklanması talep ediliyor. İnce’nin ABD’ye gönderilen belgelerin tercümesinin yapılmadığı iddiasının aksine, Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği yazılarda Türkçenin yanında İngilizce tercümelerin de olduğu görülüyor.  

ABD: TESLİM ALDIK    

Gerek Dışişleri Bakanlığı tarafından 25 Temmuz 2017 tarihinde Adalet Bakanlığı’nda yazılan yazıda gerekse  4 Aralık 2017 tarihinde Adalet Bakanlığı’na yazılan yazılarda, talep yzılarının ABD’li muhataplarca teslim alındığı belirtiliyor. Yazılarda Ankara’daki ABD Büyükelçiliği tarafından onaylanmış tercümelere de dikkat çekiliyor. 

7 DOSYA İLE TALEP EDİLDİ  

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘Gülen hakkında 15 Temmuz darbe girişiminden önce işlediği suçlarla ilgili dört (4) ayrı dosya 19 Temmuz 2016 tarihinde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası da (3) ayrı dosya üzerinden hazırlanan talepnamelerin 23 Temmuz 2017’de  muhatap devlete iletilldiği’ belirtildi.