Esenler'e beş temel vizyon

10 yılda tüm kentsel ihtiyaçların tamamlandığı Esenler’in güven ve huzurun hakim kılındığı bir ilçe olduğunu belirten Göksu, “Daha zengin birey, daha huzurlu ve güvenli Esenler, daha kaliteli ve nitelikli bir hayat, daha planlı, imar-mülkiyet problemleri bitmiş ve yenilenmiş bir Esenler, daha çağdaş bir Esenler” dedi.

25 Mart 2019 Pazartesi 07:00
Politika Haberleri

KEMAL GÜMÜŞ / İSTANBUL



AK Parti Esenler Belediye Başkan Adayı Mehmet Tevfik Göksu, üçüncü dönemde hayata geçirilecek yeni projelerini ve değişen, gelişen Esenler’i Star’a anlattı. Göksu, “Esenler, coğrafi olarak İstanbul’un tam merkezinde, sosyolojik olarak ise şehrin periferisinde kalmış bir ilçedir. Nüfus olarak İstanbul’un en yoğun ilçesi olan Esenler Türkiye’nin bütün illerini temsil eden bir demografik yapıya sahiptir. Bundan 10 yıl önce Esenler’in en öncelikli sorunlarını tespit ederek işlere başlamıştık. Bunlar; algı sorunu, fiziksel ve mekansal sorunlar, sosyolojik sorunlar, kültürel sorunlar ve coğrafi sıkışmışlık” dedi. 

BİREYSEL BELEDİYECİLİK

Bireysel ve sektörel gelişmeye katkı sunacaklarını belirten Göksu, “Gönül belediyeciliği kapsamında merhamet, iyilik, komşuluk, dayanışma, selamlaşma temel prensiplerinde bunu da ortaya koyan belediyeciliği benimsiyoruz. ‘Ben şu olacaktım ama elimden tutan olmadı’ diyen birisi olursa biz elinden tutacağız” diyerek yeni dönemin kodlarını anlatı. 

EN GÜVENLİ İLÇE 

Stratejik planlama çerçevesinde, geçen 10 yılda ilçedeki tehditleri fırsata, zayıf noktaları da güçlü noktaya dönüştürerek ilçedeki tüm bu birincil derecedeki sorunları bitirdiklerini kaydeden Göksu, “Önce algı sorununu ortadan kaldırdık. Esenler coğrafi olarak çok kıymetli bir konumda bulunduğunu, yapılacak fiziki ve mekansal düzenlemelerle İstanbul’un en gözde ilçesi olacağı inancını yerleştirdik. Yaptığımız fiziki, sosyal ve kültürel dönüşümlerle de bu inancı pekiştirdik. Bir anda ‘Esenler’de yaşamaktan mutlu musunuz?’ sorusuna verilen cevaplar yüzde 60’lardan yüzde 95’lere çıktı. 10 yıl önce suç ve suç işleme oranlarında İstanbul ilçeleri arasında ilk sıralarda bulunan Esenler bugün son sıralarda yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

ULAŞILMADIK KİŞİ KALMADI 

Okulların dışında hiçbir kamu binası olmayan Esenler’in günümüzde kamu hizmet binalarını yüzde yüz tamamlamış ilçelerden birisi haline geldiğini vurgulayan Göksu şunları söyledi: “Eğitim, sağlık, spor, çevre, kültür ve sosyal belediyecilik  alanında yaptığımız yatırım ve projelerle Esenler büyük bir sosyolojik dönüşüm yaşadı. Çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar, kadınlar başta olmak üzere toplumun her kesimi için hazırladığımız özel projelerle, ulaşılmadık vatandaş bırakmadık. Yoksulluk ve yoksunluğu önleyici tedbirlerden Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi (EDİM), uyuşturucu ile mücadeleye (% 100 Hayat Projesi),  güvenlikten işsizliğe çare olmaya kadar ki -Esenler Kariyer Merkezi (ESKAM) Projemizle 40 bin kişinin istihdamını sağladık. Birçok proje geliştirdik. İmar ve mülkiyet problemlerinin devam ettiğini bunun nedeninin yapı stoku eksikliği ve çarpık yapılaşma olduğunu ifade eden Göksu, “Bunlar da bu dönem çözüme kavuşturulacaktır. Bu çerçevede; yeni dönemde Esenler’e 5 temel vizyon belirledik.Daha zengin birey, daha huzurlu ve güvenli Esenler, daha kaliteli ve nitelikli bir hayat, daha planlı,imar-mülkiyet problemleri bitmiş ve yenilenmiş bir Esenler,daha çağdaş bir Esenler” dedi. 

EKONOMİK KALKINMA

Yeni dönemde bireysel belediyeciliği ön plana alacaklarını belirten Göksu şunları söyledi: “İnsanımızın refah seviyesini artıracak çalışmaları önceleyeceğiz. Birincisi; ilçemizde 40 bin kişinin tekstil sektöründe çalıştığını dikkate alarak başlattığımız tekstil projemizle yaklaşık 200 bin insanımıza yansıyacak ekonomik katkı sunacağız. İstihdama yüzde 50, ilçe ekonomisine  de yüzde 30 katkı sunmayı ve yerel kalkınmayı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Daha zengin birey hedefimizde ikinci bir projemiz ise Nar Projesi. Ev hanımlarının, el emeğiyle ürettiği her türlü ürünü onlar adına internet üzerinden satışa sunacağız. Sanal market kuruyoruz. Ayrıca ilçedeki iki farklı noktaya, ürünlerin satabileceği yerler yapıyoruz.” 

Tevfik Göksu, “Esenler büyük bir sosyolojik dönüşüm yaşadı. Çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar, kadınlar başta olmak üzere toplumun her kesimi için hazırladığımız özel projelerle, ulaşılmadık vatandaş bırakmadık” dedi. 

SPOR KÜLLİYESİ

Esenler’de 7’den 77’ye herkesi sporla buluşturmayı amaçladıklarını belirten Göksu, “İstiyoruz ki her yaştan vatandaşımız kendi ilçesinde gönlünce, bol bol spor yapsın, sağlıklı ve zinde nesiller yetişsin. Spor Külliyesi ve Spor Vadisi bizi çok heyecanlandırıyor. Spor Külliyesi, futbol sahalarından eğitim merkezlerine, yeşillikler içinde meydanından camisine ve lisesine kadar çok büyük bir bütünü barındırıyor. Bu yönüyle burası için bir ‘Spor Külliyesi’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

1.5 MİLYON METREKARE YER AÇILACAK 

İmara kapalı alandaki evlerin yerlerinin kesinlikle imara açılmayacağını söyleyen Göksu, “Plan lejantında ne görünüyorsa öyle kalacak. Okul alanındaysa okul yapılacak. Yeşil alanda ise çocuk parkı yapılacak. Otopark alanı görünüyorsa otopark yapılacak. Kültür merkezi, spor alanı gibi yerlere de kültür merkezleri, spor alanları yapılacak. Böylelikle  mevcut mahalle ve sokaklarımızda da 1.5 milyon metrekare bir alan açılacak ve büyük bir ferahlama yaşanacak” şeklinde konuştu.

7/24 GÜVENLİK VE HUZUR 

‘Güvenli Park’, ‘Güvenli Okul’, ‘Güvenli Sokak’ uygulamasının iki ayağını tamamladıklarını belirten Göksu, ilçedeki tüm çocuk parklarına ve okullara 780 kamera yerleştirildiğini söyledi. Göksu, “Projenin üçüncü ayağı olan ‘Güvenli Sokak’ta ise tüm cadde ve sokakların kamera ile takip edilmesini amaçlıyoruz. Esenler’deki sokak ve caddelere toplam 1.200 kamera konuldu. Projenin üçüncü ayağı da tamamlandığında Esenler en güvenli şehirlerden birisi olacak” ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 72’Sİ DONATI ALANI 

Yeni konutların yapılacağı bölgenin yaklaşık 72’sinin donatı (yeşil, eğitim, sosyo kültürel tesis, resmi tesis, dini tesis, rekreasyon, spor, yol vb.) alanı, yüzde 28’inin de konut alanı olarak ayrıldığının altını çizen Göksu, “Konutlar, içerisinde, çocuk oyun, mesire, yürüyüş ve spor, bisiklet yolu, hobi bahçeleri, gül bahçeleri, botanik parkları, mescid, gölet, restoran, kır kahvesi vb. aktivite alanları bulunan ve İstanbul’un en büyük millet bahçelerinden birisi olan 15 Temmuz Millet Bahçesi’nin hemen yanında bulunuyor” dedi.  

İMARA KÖKLÜ ÇÖZÜM 

Göreve geldiklerinde Esenler’de yaklaşık 98 bin konutun acilen yenilenmesi gerektiğini ifade eden Göksu bunlardan 41 binini yenilediklerini kaydetti.  57 bin konutun ise yenilenme stratejisinin belirlendiğini söyleyen Göksu, “Mülkiyeti belediyemize devredilen askeri-rezerv alanda yaptığımız imar çalışmaları çerçevesinde 40 bin konutun yenilenmesi, 17 bin konutun da kendi içinde dönüştürülerek yenilenmesi planlandırıldı. İlk konutların temeli atıldı. 10 yıllardır çözülmeyi bekleyen imar ve mülkiyet problemleri bu dönemde kökünden çözüme kavuşacak. Böylece hem 16.500 konut sahibinin umutla beklediği imar sorunu çözülmüş olacak hem de açılacak 1.5 milyon metrekare alan ile şehir nefes alacak” diye konuştu.

BİLİŞİM KENTİ

Yeni devlet hastanesinden, ulaşım hizmetlerine,otoparklardan, spor, eğitim ve kütüphane vadilerine, bölgenin en büyük Millet Bahçelerine kadar yapılacak yatırımlarla Esenlerlinin yaşam konforu en üst düzeye çıkacağını taahhüt eden Göksu, “Esenler Spor Vadisi, Hakkı Başar Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi  mahalle yüzme havuzları, bilim vadisi, yeni mahalle meydanları, çocuk mahallesi, nostaljik tren, Kadın Yaşam, Spor ve Aktivite Merkezi, gençlik merkezleri, hanımlar konağı, mahalle kreşleri, nikah sarayı gibi yeni projelerimiz olacak” şeklinde konuştu.