Gazi Meclis’te FETÖ tahriki

CHP, Meclis’te günün ruhuna aykırı bir çirkinliğe imza attı. Kılıçdaroğlu’nun “20 Temmuz OHAL darbesi” provokasyonunu, CHP’li Özgür Özel “Başbakan 15 Temmuz gecesi saklandı” yalanıyla sürdürdü.

24 Nisan 2018 Salı 07:00
Politika Haberleri

ŞERİFE GÜZEL



23 NİSAN DOLAYISIYLA ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANAN GENEL KURUL’DA CHP PROVOKASYONU YAŞANDI 

Nisan özel oturumunda toplanan Meclis Genel Kurulu’nda “CHP provokasyonu” yaşandı. CHP lideri  Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da Olağanüstü Hal ilanıyla ilgili sözleri, AK Parti sıralarından büyük tepki çekti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın müdahalesine rağmen tartışmanın bitmemesi üzerine salondan ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yaşananlar rezalet” dedi. 

KILIÇDAROĞLU BAŞLATTI 

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli konuşmadığı için Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’da konuşan tek lideri oldu. Kılıçdaroğlu “Darbecilerin başarısız kalması nedeniyle kahraman sıfatını hak eden milletvekili arkadaşlarımızın bir kısmı 20 Temmuz OHAL darbesi ile milletimizin egemenlik haklarını ve TBMM’nin temel yetkilerini devretmişlerdir. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyoruz. Bu Meclis’in yetkilerini birileri el kaldırarak başkasına devredemez” diye konuştu. Bu sözler, AK Parti büyük tepki aldı. 

Kılıçdaroğlu’nun eleştirilere kürsüden yanıt vermesi tepkileri artırdı. CHP’li liderinin sözleri, AK Parti’liler tarafından ayakta alkışlarla protesto edildi. Kılıçdaroğlu, söylediklerine itiraz eden AK Parti’li kadın vekile, “Hanımefendi bir sorunuz mu var” diye sataştı. Daha sonra, “Hanımefendi, gelir birazdan gelir konuşursunuz. Mahallede, evde değiliz. Dedikodu yapacaksanız dışarı müsait” diyerek sataşmasını sürdürdü. Kahraman yaşanan tartışmalara müdahale edip, sükunete çağırdı. 

Kılıçdaroğlu, hükümetin, soru önergelerini bile cevaplamadığını söylemesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş söz aldı. Elitaş’ın sözlerine de, CHP’li Özgür Özel mikrofonu alıp, “Başbakan Yıldırım’ın 15 Temmuz gecesi tankların eşliğinde evinden çıktığı” şeklinde anlaşılan sözleriyle Yıldırım’ı tartışmaya dahil etti. 

YILDIRIM’DAN MÜDAHALE 

Yıldırım, oturduğu yerden söz alarak, “Burada ana muhalefet partisinin hatibi, şahsımı hedef alarak darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı, emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. O gecenin gerçeği şudur, o gece tanklar senin genel başkanına yol verirken, bu ülkenin başbakanı alçakları, uçakları vurun demiştir” dedi. Başbakan’ın sözleri, AK Parti sıralarında ayakta alkışlandı. 

KAHRAMAN DEVREDE 

Kahraman, 15 Temmuz gecesiyle ilgili olarak “Ben Meclisi açtım, kaçmadım. Cumhurbaşkanımız, uçakla İstanbul’a indi ve “hayır” dedi. Terk etmedi. Başbakanımız yola çıktı ve TV’de beyanı, hareketin ne olduğuna ilişkin ses Yıldırım’a aittir. Demokrasi mücadelemizden alnımızın akıyla çıktık. Bunu malzeme haline getirmeyelim. Türkiye o günü atlatmış olmasaydı bugün bir felaket olurdu. Bu mevzuyu burada kapatıyoruz”  diye konuştu. 

“KÜRT İLLERİ” TEPKİSİ 

Bu uyarı, tartışmayı bitirmedi. HDP’li Pervin Buldan ve Meral Daniş Beştaş’ın konuşmaları salonda “Kürdistan” gerginliğine yol açtı. Beştaş’ın, “Kürt illerinde zulüm var” sözü ortalığı karıştırdı. Kahraman, “Kürt illeri diyemezsiniz” diyerek Beştaş’ı sözlerini düzeltmesi için uyardı. Beştaş’ın, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illeri böyle tanımlamanın sakınca doğurmayacağını söylemesi üzerine Kahraman, “Kürdistan diye ifade etmediğinizi, nüfus yoğunluğu olarak ifade ettiğinizi beyan ettiniz” diyerek düzeltmeyi yaptı. AK Parti’li Naci Bostancı’nın HDP’lilere cevap vermesiyle tartışma başka bir boyuta taşındı. 

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de 15 vekilin İP’ye geçmesini eleştirdi. Bunun üzerine CHP’li Özel konuşmak istedi. “Yeter” diyen Kahraman tartışmanın sonlanmasını talep etti. Tartışmaların sürmesi üzerine, özel oturumu Cumhurbaşkanlığı locasından izleyen Erdoğan, salonu terk etti. Erdoğan, gazetecilerin, “Nasılsınız?” sorusuna, “Görmüyor musunuz?  Yaşananlar rezalet” diyerek Meclis’ten ayrıldı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmanın tüm uyarılara rağmen bitmemesi üzerine Meclis Genel Kurulu’ndan ayrıldı.

 

OTURMA DÜZENİNE MHP’DEN TEPKİ 

İP’nin grup kurması Genel Kurul’daki oturma düzenini de değiştirdi. 23 Nisan özel oturumunda, Genel Kurul’da partilerin, milletvekili sayısına göre sıralanmasından dolayı MHP’ye ait sıralar öne alınarak İP’ye salondaki son sıralar verildi. MHP’li  Erkan Akçay, değişikliğe itiraz etti. İP’nin amblemini çıkarttıran Akçay, MHP’nin mevcut sıralarında oturmaya devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine İP’ye HDP ile MHP arasında bir sıra verildi.