Oyunu görüyoruz

Münbiç’te 90 günlük takvime uymayan, terör örgütü PYD/PKK’ya S. Arabistan’dan 100 milyon dolar destek sağlayan ABD’nin Dışişleri Bakanı, Ankara’da sert uyarıyla karşılaştı.

18 Ekim 2018 Perşembe 07:00
Politika Haberleri


Kaşıkçı olayıyla ilgili tura çıktığını açıklanan ancak Riyad’dan PYD/PKK’ya 100 milyon dolar daha yardım alan ABD Dışişleri Bakanı, Ankara’da sert bir uyarıyla karşılaştı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyiyle ilgili “ortak hedefler ya da çıkarlar var, bunu görüyoruz” diyerek Başkan Erdoğan’ın “Sizin burada zorluklarınız varsa Türkiye olarak biz teröristleri kolay temizleriz” mesajı verdiğini söyledi. 

ESENBOĞA’DA KABUL

Çavuşoğlu, Kaşıkçı olayı için Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Esenboğa Havalimanı’nda 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Çavuşoğlu ile görüşme öncesi Moldova’ya resmi ziyaret için Esenboğa Havalimanı’nda Başkan Erdoğan tarafından kabul edilen Pompeo Türkiye’den ayrıldı. Çavuşoğlu, Pompeo ile görüşmede Kaşıkçı olayının yanı sıra Münbiç’e ilişkin son durumun da ele alındığını belirtti. Çavuşoğlu, yol haritasının 4 Haziran’da onaylandığını hatırlatarak, “Bir gecikme olduğunu kendileri de kabul ediyorlar. Sahadaki çalışmalarda gecikme olabilir ama bunun savsaklanmaması ve sahada çalışan askerlerin bir direnci olmaması gerek. Bir gecikme olduğunu kendileri de kabul ediyorlar. Şu anda ortak eğitim programı başladı. Ortak devriyenin de bir an önce başlaması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, PYD ve PKK’lıların Münbiç’ten temizlenmesi gerektiğinin altını çizerek, Başkan Erdoğan’ın da “Sizin burada zorluklarınız varsa Türkiye olarak biz buradan bu teröristleri temizleriz, hem de kolay temizleriz” mesajını verdiğini aktardı. Temasların devam edeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Ama bu konuda çok kararlı olduğumuzu ve yol haritasının uygulanmasını gerektiğini bir kere daha ABD tarafına net bir şekilde söyledik. Onlarda da bu anlayışın olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

FIRAT’IN DOĞUSU DA 

Çavuşoğlu, sadece Münbiç’in yetmeyeceğini, Fırat’ın doğusundaki şehir ve bölgelerin de istikrara kavuşması konusunda mutabakat olduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın Suriye’nin kuzeyini işgal eden terör örgütü PYD/PKK’ya 100 milyon dolarlık destek verdiği iddiasını değerlendirirken de Suudi Arabistan’ın, ABD’nin Suriye’de kalmasını istediğinin bir sır olmadığını vurguladı. Çavuşoğlu, “Ne kadar para verdiler vermediler, onu bilemeyiz. Burada bazı ortak hedefler ya da çıkarlar var, bunu görüyoruz. Bunlar YPG, PKK, DEAŞ mı yoksa İran’ın mevcudiyetini dengelemek mi o konuda net bir şekilde yorum yapamayız” dedi.      

Yaptırımlar zaten saçma sapandı

Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarıyla ilgili “Yaptırımlar zaten saçma sapan şeylerdi. Artık ilişkilerimizde yaptırım ya da benzer şeyler olmaması konusunda hemfikiriz. Yaptırımlarla ilişkileri nereye götüreceksiniz. Yaptırımlar devam ederken ilişkiler bir yere gitmez” dedi. 

Münbiç’te terörist tarama dönemi

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın kendilerine Münbiç’te güvenliği sağlama konusunda direktif verdiklerini belirterek “Çok yakında da siyasi kısmında Münbiç’te kişileri taramadan geçireceğiz” dedi. Dunford, Türkiye ile koordineli bağımsız devriyeleri derhal başlattıklarını ve Münbiç yol haritasının geri kalanı üzerinde ortak çalışma yürüttüklerini  savundu. Dunford, şöyle konuştu: “Başkan Erdoğan ve Başkan Trump’ın bize verdiği görev, o bölgede Türkiye’ye yönelik Münbiç’teki sınamaların ele alındığı bir yolla güvenliği sağlamaktı. Bunu derhal yaptık. Ortak devriyelere gelince; birincisi devriyelerin nasıl gerçekleştirileceği, nasıl komuta ve kontrol edileceği, angajman kurallarının ne olacağı dahil bir personel planı geliştirmeliyiz. Daha sonra bu ortak devriyeleri gerçekleştirmek için seçtiğimiz kişileri eğitmemiz lazım. Açıkçası rasyonel bir adımla ilerliyoruz. Bir aciliyet söz konusu değildi. Acil güvenlik konularına hemen müdahale edildi. Şu anda Erdoğan ile Trump’ın bize Münbiç’te güvenliği sağlama konusunda verdikleri direktifi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Çok yakında da siyasi kısmında Münbiç’te kişileri taramadan geçireceğiz.”Dunford, Münbiç yol haritasında ortak devriyelerin başlamasıyla ilgili bir takvimin söz konusu olmadığını savundu.