Seçimde ittifaklar daha ön planda

SETA’nın düzenlediği “31 Mart Seçimlerinde Siyasal İletişim” panelinde yerel seçim sürecinde partilerin siyasal iletişimleri ele alındı. Panelde, partilerin söylemlerinin hedef kitleleri üzerindeki yansımaları konuşuldu. İttifakların daha ön plana çıktığı vurgulandı.

27 Mart 2019 Çarşamba 07:00
Politika Haberleri


SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü İsmail Çağlar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “31 Mart Seçimlerinde Siyasal İletişim” panelinde konuşmacı olarak Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Star gazetesi yazarı Fadime Özkan, SETA Toplum ve Medya Araştırmacıları Ali Aslan ile Turgay Yerlikaya yer aldı. 

Panelde konuşan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak “Bu seçimlerde ittifaklar daha ön planda. Siyasi platformda bir siyasi başarı elde edemedi Kılıçdaroğlu. Dolayısıyla bahsettiğimiz sistem değişikliğinin ve içinde bulundukları siyasi çıkmazın sonucunda zorunlu olarak ittifaka sarıldılar” dedi. 

BEKAYI YOK SAYMAK YANLIŞ 

Cumhur İttifakı’nın beka söyleminin, Millet İttifakı tarafından yerel seçim sebebiyle önemli olmadığının savunulduğunu ifade eden Albayrak “Her ne kadar beka söylemine karşı duruş sergileseler de aslında bizatihi beka meselesini oluşturan oluturan bir yapılanma içerisindeler. Hangi şehirde hangi aday daha iyi hizmet verir söylemini kullanıyorlar ama geriye kalan beka meselesini yok saymaları yanlış.Beka meselesinde doğru yerde duran adaylar arasındaki hizmet yarışı tartışılmalı” diye konuştu.  

KİRLİ İTTİFAK AÇIĞA ÇIKTI 

Star gazetesi yazarı Fadime Özkan da yerel seçimlerde beka meselesinin önemini “Beka sorunu derken, bu öylesine söylenmiş bir şey değil. Çok insanın canının fedakarlığının üzerine bir seçime gidiyoruz. AK Parti’nin bunu anlatma gayreti takdir etmek ve bunların gerçek olduğunu unutmamak gerekir” sözleriyle ifade etti. 

Millet İttifakı’nın dinamiklerine değinen Özkan, “CHP ve HDP’nin kendi kendine bu kadar yaklaşması Türkiye toplumuna rahat anlatılacak bir durum değil. CHP arada bir tür yastık olarak kullanılarak İP ve HDP ittifak içerisine sokuldu” sözleriyle ittifakın görünmeyen yüzünü ortaya koydu.

Siyaset dili gençleşti

Ali Aslan toplumsal hayattaki değişikliklerin siyasete etkisini “Siyaset kurumu günümüzde çok ciddi bir hal aldı. Cumhur İttifakı başından beri popülist söylemlere yer vermemişti. Siyaset dili toklaştı ve gençleşti” dedi. Turgay Yerlikaya da seçim manipülasyonlarının daha çok sosyal medya üzerinden yapıldığını belirterek “Özellikle ırkçı söylemler üzerinden yapılan manipülatif içerikler ve yalan haberler sosyal medya üzerinden karşılık buluyor” diye konuştu.