Aleksander Ceferin: Ticarileşme sporu olumsuz etkiliyor

Avrupa Birliği (AB) Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Konseyi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşti. Toplantıya AB ülkelerinin spor bakanlıklarından yetkililer katılırken, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin de yer aldı. Toplantıda konuşan Ceferin “Finansal kaynakların birkaç önde gelen kulüpte yoğunlaşması küçük kulüplere zarar veriyor” dedi.

25 Mayıs 2018 Cuma 07:00
Spor Haberleri


Avrupa Birliği (AB) Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Konseyi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşti. Toplantıya AB ülkelerinin spor bakanlıklarından yetkililer katılırken, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin de yer aldı.

Konseyde, elit sporların ticarileştirilmesi ve Avrupa spor modelinin sürdürülebilirliği üzerine görüşler belirtilirken, ortak karar finansal kaynakların en popüler sporlardaki birkaç önde gelen kulüpte yoğunlaşmasının yalnızca küçük kulüpleri değil, genel olarak spor sistemini olumsuz etkilediği ve altyapılara verilen önemin arttırılması gerektiği oldu.

Toplantının spor üzerine olan kısmında konuşulan konular şu şekilde;

Avrupa spor modeli geleneksel olarak elit ve profesyonel sporun zirvede yer aldığı ve altyapıların tüm yapıyı desteklediği bir “piramit yapısına” dayanmaktadır.

Spor kulüpleri, insanları bir araya getirmede, sosyal istikrara katkıda bulunmada ve spor faaliyetlerini yerel düzeyde teşvik etmede önemli bir role sahiptir. Bu olumlu model, spor etkinliğinin bir boş zaman aktivitesinden büyüyen bir ekonomik sektöre dönüşmeye başlamasından dolayı baskı altına girmektedir. Elit ve profesyonel sporlar ile çoğunlukla geniş medya kapsamına giren spor disiplinlere daha fazla özel finansman tahsis edilmekte ve sonuç olarak, altyapılar için ayrılan fonlar giderek azalmaktadır.

Avrupa spor modeli zaman içinde başarılı olduğunu kanıtlamıştır ancak günümüzde sürekli büyüyen küreselleşme ve ticarileşme bağlamında desteğe ihtiyaç duymaktadır. Finansal kaynakların en popüler sporlardaki birkaç önde gelen kulüpte yoğunlaşması, yalnızca küçük kulüpleri değil, genel olarak spor sistemini olumsuz etkilemektedir. Hükümetler, spor organizasyonlarının egemenliğine zarar vermeden, örneğin, projelerin finanse edilmesine ve uygulanmasına izin vererek ve spor örgütleriyle iş birliğini ve diyaloğu güçlendirerek aktif bir duruş sergilemelidir.

Konsey, daha sonra, UEFA Başkanı Ceferin’in de katılımıyla elit sporların ticarileştirilmesi ve Avrupa spor modelinin sürdürülebilirliği üzerine görüşlerini belirtti. Avrupa spor modelinin sürdürülebilirliğini sağlamak için birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini belirten UEFA Başkan Ceferin ise şu şekilde konuştu;

“Sabit bir ticarileşmenin var olduğu bir ortamda, sporun istikrarlı ve güvenilir bir harekete ihtiyacı vardır. Herhangi bir menfaate hizmet etmiyoruz. Futbolu ve sporu bir bütün olarak tanıtmak istiyoruz. Sporun sadece üst düzey turnuvalardan değil altyapılardan da oluştuğunu unutmamalıyız. Bu üst düzey turnuvalardan gelen gelirleri altyapıları ve henüz çok karlı olmayan sporları geliştirmek için kullanmalıyız. Ortak çıkarlar için yararlı olan politikalar sunmamız lazım. Bu yüzden birlik ve dayanışma ilkelerine bağlıyız. Avrupa Birliği'nin spor modelini korumak bizim görevimizdir. Burada bencil arayışlara yer olmayacaktır. Bazı meslektaşlarımın kör olduklarını ve kendilerini özel fonlara satmayı düşündüklerini kabul edemem. Spor satılık değildir, bizler de onun sahipleri değiliz, satma hakkımız yok.”