Bilim adamları 'saniyenin trilyonda biri hızında' su kaynatmayı başardılar

İsveçli bilim adamları, oda sıcaklığındaki suyu saniyenin trilyonda biri hızında 100 bin santigrat dereceye kadar ısıtmayı başardılar.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00
Teknoloji Haberleri

Bazen bir kahve yapmak için bile suyun kaynamasını beklemek oldukça sıkıcı bir sürece dönüşebirken, İsveçli bilim adamları yaşam kaynağımız olan suyu, bir pikosaniyede (saniyenin trilyonda biri) 100 bin santigrat dereceye kadar ısıtmayı başardıklarını açıkladılar.
 
Dünyanın en hızlı su ısıtıcısı olarak görülen bu deney, her ne kadar kahvemizin suyunu ısıtmak için kullanılmayacak olsa da, Bilim insanlarının Dünya'nın en önemli sıvısının kendine özgü karakteristik özellikleri hakkında daha fazla şeyi ortaya çıkarmasını sağlayacak. Kaliforniya'daki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda yapılan bu deneyde çok güçlü bir X-ışını lazeri kullanıldığı ve suyun 100 bin derece sıcaklığa çıkmasının bir saniyenin trilyonda biri (pikosaniye) hızında gerçekleştiği açıklandı.
 
Bu deneyle su hakkında daha detaylı bilgiler açığa çıkacak
Araştırma ekibinin lideri Carl Caleman: "Bu gelişme suyunuzu kaynatmanızın olağan bir yolu olacağı anlamına gelmiyor. Bizim ısıtmamız temelden çok farklı. Enerjik X-ışınları, elektronları su moleküllerinden kopararak elektrik yüklerinin dengesini bozar ve dolayısıyla atomlar aniden güçlü bir itme kuvveti hissederek şiddetli bir şekilde hareket etmeye başlarlar. Böylece su bir pikosaniye hızda sıvıdan plazmaya dönüşür. Ama bu sıradan bir plazma değil." ifadelerini kullandı.
 
 
Bilim adamları bu gelişme ile suyun yoğunluk, ısı kapasitesi ve termal iletkenlik gibi özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı planladıklarını belirtiyorlar. Ayrıca deneyin, araştırmacıların farklı tipte molekülleri görüntüleyebilmeleri ve diğer X-ışını lazerlerinin nasıl kullanılacağını anlamalarına da yardımcı olacağı ifade ediliyor.
 
(Donanım Haber)