Google yapay zekâ ile kalp sorunlarını insanların gözünden anlayacak

Google yapay zeka teknolojisini sadece akıllı telefon veya hoparlör gibi ürünlerde kullanmakla yetinmiyor. Şirket, sürücüsüz otomobillerden bulut bilişime kadar pek çok alanda yapay zekâdan yararlanıyor. Sağlık sektörü de söz konusu alanlar arasında bulunuyor. Google’ın, daha doğrusu çatı şirketi Alphabet’in, sağlık teknolojisi kolu Verily, insanların kalp problemleri risklerini yapay zekâ yardımıyla tespit etmek için çalışıyor.

20 Şubat 2018 Salı 07:00
Teknoloji Haberleri

Verily tarafından geliştirilen yapay zekâ algoritması, insanlarının gözlerinin taranması sonucunda erişilen bilgileri analiz edebiliyor. Bu analizle kişinin yaşı, tansiyonu veya sigara içip içmediği gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Söz konusu yöntem, temel olarak tüm potansiyel kardiyovasküler risk alanlarını tespit edebiliyor. Erişilen bilgiler ve yapılan analiz sayesinde insanların kalp krizi geçirme veya başka kalp problemleriyle karşı karşıya kalma ihtimalleri hesaplanabiliyor.
 
Teknoblog'da yer alan bilgiye göre, Verily yapay zekâ algoritmasını otomatik öğrenme yoluyla eğitti. Bu eğitim sürecinde 300 bin hastanın göz taramalarını ve genel sağlık verilerini inceleyen algoritma, bu verilerle genel örüntüler oluşturdu. Söz konusu örüntüler, yapay zekânın kardiyovasküler riskleri hızı biçimde tespit etmesini mümkün hâle getiriyor.
 
Google yapay zeka yardımıyla bilinen bir teşhis yöntemini geliştiriyor
Google yapay zeka teknolojisini bilinen bir teşhis yöntemini geliştirmek için kullanıyor. Göz taraması ile kalp sorunlarını tespit etmek yeni bir yaklaşım değil. Ancak Google’ın işin içine yapay zekâyı da dahil etmesi, bu süreci biraz daha kullanışlı hâle getiriyor.