Aziz ÜSTEL

austel@stargazete.com

ABD basınında Türk kurtuluş savaşı (2) 'Türkler vahşidir, bildikleri tek şey adam kesmektir!'

- Aziz ÜSTEL tüm yazıları

ABD Basınında 1918-1922 yılları arasında Türk Kurtuluş Savaşı, Türkiye ve Türklerle ilgili çıkan yazılar ve yorumlar çok ilginçtir. ABD Kurtuluş Savaşını Hıristiyan-Müslüman mücadelesi olarak yorumlamış ve Yunanistan'a uygarlığın temsilcisi etiketini yapıştırmıştır!  Basın alıntılarının büyük bir bölümüNY Times gazetesindendir, çünkükonuyu enine boyuna irdeleyen , haberi veren, tarafsız (!) tek ABD gazetesidir.

9.Aralık.1918

TÜRKLER MİLYONLARCA İNSANI KATLETTİ!

The Morning Post gazetesinde çıkan bir habere göre son dört yıl süresince Türkiye'yi inim inim inleten İttihad ve Terakki, bu süre içinde 3 milyon insanı katletmiş , 1 milyon kişiyi de açlıktan ölüme terk etmiş!  (NY Times)

14.Aralık.1918

ABD'NİN TÜRKLERİ  "ADAM ETMESİ" İSTENİYOR!

Londra çevreleri Türkiye'nin ABD görevlilerince yönetilmesini istiyor. Mütareke döneminin uzaması Türklerin asabını bozmuş.  İngiliz siyasiler,"bize göre Türkiye'nin düzenli bir yönetime kavuşabilmesi için ABD'nin oluşturacağı bir yönetim gurubu gerekmektedir."  konusunda fikir birliği etmişler ve "kendi kendilerini yönetmekten aciz olduklarını kanıtlayan Türklerin, üstün  bir kuvvet tarafından sürekli denetlenmesi kaçınılmaz bir zorunluktur."demektedirler.  Türkler devlet kurmadan önce gerek siyasileri gerekse de memurları ABD'de eğitilecektir..(NY Times)

1919 YILI

İngiliz,Fransız ve İtalyan birliklerince girişilen işgaller 1919 yılları başlarında yurt çapında yaygınlaşmış, 28 Ocak'ta Amiral Bristol, ABD donmanmasını komutanlığını üstlenmek için İstanbul'a gelmişti. İstanbul'da İttihadçı avı başlamış, ne kadar İttihad ve Terrakki  parti üyesi varsa tutuklama emri çıkmıştı. Bu arada Sovyet Rusya Dış İşleri Bakanı Çiçerin  15 Şubat 1919 'da Türkiye'yle dostane ilişkiler geliştirmek istediklerini bildirmişti. Çiçerin'in bu önerisi, Türkiye'de Bolşevizm tehlikesini tartışmaya açıyordu...

THE NEW YORK TIMES 11 MART 1919 ENVER'İN 100 BİN KİŞİLİK ORDUSU

Geçmişin Diyarbakır Valisi ve "ünlüErmeni kasabı"  Reşit Paşa  tam polis tarafından yakalanacakken intihar etmiştir. Reşit Paşanın Anadoluya kaçarak orada ortalığı karıştırmak niyetinde olduğu sanılmaktadır. Bu arada Enver'in 100 bin kişilik bir ordu topladığı ve İstanbul'a yürüyeceği  söylenmekteyse de buna kimse inanmamıştır..

(Yarın:  "Mustafa Kemal kendini Milliyetçi Kuvvetler Diktatörüilan etti")