Saadet ORUÇ

soruc@stargazete.com

ABD nobranlığına karşı sürpriz dayanışma çemberi

- Saadet ORUÇ tüm yazıları

Dövizle oynuyorlar. 

Yetmiyor, ülkenin dengeleriyle de oynamaya çalışıyorlar. 

Elbette başaramıyorlar. 

Her hamlelerinden daha da güçlenerek çıkıyoruz. Bu kez adres belli. Saldırının nereden geldiği gün gibi ortada.  Dünyanın gözü önünde ABD Türkiye’yi kendi istediği role mecbur bırakmaya uğraşıyor. Rahip Brunson bahanesiyle başlayan ve en büyük zararı Brunson’ın kendisine veren bir strateji izliyor ABD. Ve günün sonunda kaybeden olacağını da çok iyi biliyor. 

Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen Türkiye’ye yönelik çelik ve alüminyum vergilerinin arttırılacağına ilişkin açıklama aynı zamanda ABD’ye karşı oluşmaya başlayan farklı cepheler için bardağı taşıran son damla oldu.  

Pazar gecesi henüz piyasalar kapalıyken, Batı dünyası Pazar gecesi ve yaz mevsimi rehavetindeyken ne oldu da Türk lirası, Euro karşısında değer kaybetti? 

“Asya borsaları” demesin kimse, o saatte Asya borsaları da açılmamıştı. 

Üstelik ne oldu da, henüz o seviyeye gelmemiş olan dolar kuru için başlık atıldı? 

Üstelik serbest piyasa ekonomisi açısından alarm zilleri anlamına gelecek asparagaslar niye ortaya atıldı? 

Spekülatörler ve uluslararası ekonomi basınına sızmış çevrelerin ortak operasyonu sözkonusu oldu. Elbette hızlı bir şekilde önlemler alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın anında yaptığı açıklamalar ve alınan önlemlerle döviz kurunun abartılı hareketlere girmesi önlendi. 

“Her şerde bir hayır vardır” ilkesi geçerli oldu ve ABD, kendi ayağına kurşun sıkmak anlamına gelecek bir adım atmış oldu. 

Almanya önce bakan sonra da başbakan düzeyinde ülkemize destek açıklaması yaptı ve Türkiye’nin ekonomik istikrarının önemini vurguladı. 

Rusya, İran, AB ülkeleri, Çin, Kanada… ABD dışında tüm ülkeler aynı dalga boyuna geliyor. 

Biz dik durup, bu saldırılara göğüs gerdikçe, uluslararası planda bu saldırıların failleri de mahkum olacak. 

Sürdürülebilir olmayan bir baskı ile karşı karşıyayız. 

Kendi içimizde dayanışma ile zeminimizi sağlamlaştırırken, uluslararası planda da önemli bir işbirliği imkanı yakalamış oluyoruz. 

ABD hiç olmadığı kadar yalnız. 

Ankara’da gerçekleşmekte olan “Büyükelçiler Konferansı”nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin tutumunu bir kez daha duyurdu dünyaya. 

Türkiye’nin ekonomik bir kuşatma altında söyleyerek, bu ataklarla başa çıkılacağının altını çizdi ve ekledi: Bu saldırılardan alnımızın akıyla çıkmak da milletimizin desteğiyle mümkündür. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol bulacağız. Bunun başka çıkışı yok. İnşallah bu oyunu hep birlikte bozacağız. Devletimize atılan iftiraları hep birlikte boşa çıkaracağız.