Halime KÖKÇE

hkokce@stargazete.com

ABD'nin kovboyluk yapamayacağı yeni bir dünya kuruluyor

- Halime KÖKÇE tüm yazıları

II. Dünya Savaşı sonrası kurulan "küresel ABD düzeni" büyük bir meydan okumayla karşı karşıya, meydan okuyan kendisi gibi gözükse de... Evet hala çok güçlü ama bugün tüm dünyayı karşısına almış olması ve giderek hukuk tanımaz bir kabadayı gibi davranması gücünün eskiye nispetle eridiğinin de göstergesi. Tek kutuplu dünya biteli çok oldu, artık "küresel ABD düzenini" tehdit eden çok güçlü rakipleri var. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler için de ilişki kurabilecekleri farklı alternatifler... 

Bir zamanlar 'özgür dünya'nın dışında görülen o rakipler, uluslararası hukuku ve uluslararası siyasi, ticari ve askeri birlikleri çok daha fazla önemsiyor. ABD ise bizzat kurucusu olduğu birliklerle dahi ters düşüyor. 

***

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ın "gizli bir nükleer programı olduğu" iddialarını reddetmesi ve anlaşmayı savunmasına, aynı şekilde AB ülkelerinin Tahran'ın anlaşmayı deldiğine dair kanıt olmadığını söyleyerek anlaşmanın devamından yana olduklarını belirtmelerine rağmen Trump, İran ile nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal ettiğini açıklayarak aslında tüm dünya nezdinde ABD'yi güvenilmez bir ülke konumuna getirdi. 

İsrail'in çıkarları üzerinden ve petro-dolar düzeniyle kendine bağımlı hale getirdiği bir kaç ülke dışında ABD, tüm devletler için güvenilmez ve her an çirkefleşebilecek bir kabadayı. 

Anti-Amerikancılığın sadece halklar nezdinde değil devletler nezdinde de tavan yaptığı bir dönemdeyiz. 

Türkiye'ye karşı başlattığı saldırı ve tehditler ise 17-25 Aralık'la başlayan sürecin, PKK-PYD terörünü azdıranın ve 15 Temmuz darbe girişiminin asıl failinin kendisi olduğunun da itirafı bir anlamda. 

***

ABD "soft power" denilen yumuşak gücünü giderek yitiriyor ve bu yüzden kaba gücünü alabildiğine hırçın bir şekilde gösteriyor. Pazılarını göstermeden dolaşamayan gülünç ergenler gibi adeta... 

Açıktan TL'yi ve Türk ekonomisi çökertmeyi hedeflediklerini belirten tweetler atıyor ABD Başkanı Trump. Dolar teröristleri, gece yarısı kalkıp kuru hedef alan operasyonlar yapıyor. 

İçerideki ajanlarını kullanarak topla tankla Türkiye'yi dize getiremeyen ABD, şimdi de dolarla terbiye edebileceğini sanıyor. 

***

Bunun Brunson meselesi olmadığı herhalde çoktan anlaşılmıştır. Bu sadece Türkiye'ye yönelik bir savaş da değil. Avrupa ülkeleri, Rusya, Çin başta olmak üzere ABD'nin tokatlamaya çalıştığı tüm egemen ülkelerin reaksiyon verdiği çok büyük bir ekonomik savaş. Savaşı kazanmak için içeride sıkı tedbirler almak ve dışarıda ise ittifakları azami genişletmek lazım. Zira ABD sadece bizi değil ticari rakiplerini, II. Dünya Savaşı sonrası kurduğu düzen ile yanına aldığı Almanya gibi Avrupa'nın güçlü ülkelerini de tehdit ediyor. 

Bu ülkeler de zaten Türkiye'nin ekonomik olarak zarar görmesinin kendilerinin de aleyhine sonuçlar doğuracağını net olarak biliyor. Bu sebeple dayanışma mesajları veriyor. 

Türkiye sosyal sermayesi çok güçlü bir ülke. Son beş senedir cephede zaten. Saldırının sebebini biliyor, nasıl mücadele edeceğini de. Bu seferki silahın ekonomi olduğunu da gördü. 

Bu savaşı Türkiye kazanacak, ABD'ye karşı direnenler kazanacak. Ve ABD'nin bugünkü gibi kovboyluk yapamadığı yeni bir dünya kurulacak. 

Bu kadar hırçınlaşmasının sebebi de bu zaten.