Aydan ÜSTKANAT

info@aydanustkanat.com

Ana malzemen tek bir şey olsa nasıl bir sahur sofrası hazırlardın?

Bence bu soruyu zaman ayırıp bir düşünün ve mesai verip, sonucu uygulayın. İster iftar, ister sahur olsun özünde “nefs terbiyesi” olan Ramazan Ayı’nda az malzeme ile alçak gönüllü, tok tutan yemekler hazırlayın, besleyici bir sahur sofrası kurun…

Bir bilen bana dedi ki, “Ne kadar az malzeme ile sofra kurulursa, oruç o kadar amacına ulaşır”. Aslında hayatımızın her anında yemek yeme işini terbiyeli bir nefs ile yapmalıyız. Ramazan Ayı ise her yıl bunu bize hatırlatan güzel bir vesile. Yoldan çıkmadan yola devam etmek için kesin kuralları olan nefsi terbiye etme zamanı. Maalesef Ramazan Ayı’nda gazete köşeleri daha fazla yemek fotoğrafı ve yemek tarifi ile doluyor. Herkesin aklı fikri daha fazla yemekte oluyor. Zaten son dönemde yemek işi iyice raydan çıktı. Bunu çok sık yazıyorum. İşi yemek yapmak ve bunları paylaşmak olan bir yemek yazarından bunları sık sık duymak size tuhaf geliyor olabilir. Hatta kitaplarımdan birinin önsözümde “Fazla yemeyin” yazar. Çünkü, yemek için tencereleri ve gazetede bana güvenilerek teslim edilen bu köşede kalemi elime alıyor olmanın sorumluluğunu ciddiye alıyorum. Hayatta hiçbir şeyi abartmamak gerek hele hele yemeği asla. Yemek meselesindeki abartı büyük bir israfa ve sağlık problemlerine yol açıyor. Sözün özü, fazla abartılan yiyecekler dünyanın ve sizin ömrünüzü kısaltıyor. Hele hele Ramazan Ayı’nda ister iftar, ister sahur olsun çok abartılan sofralar amacını aşıyor. Ramazan Ayı’nda az malzeme ile besleyici değeri yüksek yemeklerle, alçak gönüllü sofralar kurmalı, soframızı paylaşırken de aynı zamanda tüm bunları paylaşmalıyız. Şatafat ve süs yerine, az ve öz malzemeden yapılan “iyi yemeği” paylaşmalıyız. Mesela yumurta veya yoğurt! Bu iki malzeme ile sahurda neler yapabilirsiniz?

SAHUR YEMEĞİ HAFİF OLMALI

Kahvaltı olarak yorumlayabileceğimiz sahur sofrasında, yumurta ve yoğurt ile seçenekleri sonsuz yapabilirsiniz. Her ikisini de çok severim. Besleyici olmalarının yanı sıra bir şef için seçenekleri sonsuz kılan olağanüstü iki malzeme onlar. Üstelik bereketli, sahur için de mükemmel bir tercih. 

Mideyi yormadan tok tutma özelliğine sahip protein bombası olan yumurta birden fazla pişirme yöntemine uygun yapısı, malzemeleri kavrayışı ve geçimli karakteri ile yemek seçeneklerini rahatlıkla çoğaltabilir. Yoğurt da öyle.

YOĞURT İLE MİDEYİ FERAHLAT

Yoğurt gerçekten mucizevi bir besin. Sindirim sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi onu sahur yemeklerinin baş tacı yapabilir. İçine eklenebilecek meyveler veya rendelenmiş salatalık lezzetli tercihlerdir. Tuzsuz ve ekşimemiş süzme yoğurda bal veya reçel de ekleyerek tatlı niyetine bile yemek mümkün. Böylelikle tatlı ihtiyacınızı daha az kalori ile karşılamış olursunuz. 

Küçük bir öneri; iftar yemeğinden sonra biraz labne peyniri ile çırptığınız süzme yoğurdu derin dondurucuya koyup, bir kaç saat sonraya denk gelen sahurda dolaptan çıkartın ve taze meyvelerle tüketin. Yoğurt, kavrulmuş otlar, mantar veya patates gibi malzemelerle sarmalandığında hem bereketli hem de lezzetli olacaktır. Ortak sevilen iki malzemedir onlar ve hemen her türlü baharatla, yağla ve sebzeyle uyumludurlar. Sofraya oturup yemeğimden ilk lokmayı alırken Ayşe, Fatma şu an ne yiyor diye hep merak ederim. Gönül ister ki kocaman sofralarda bir arada aynı yemeği yiyelim. Yoğurt ve yumurta mutfaklarımızın temel malzemelerinden. Hadi bu ay onları hakkıyla kullanarak az ve öz soframızı kuralım ve kocaman bir aile olalım. Birbirimizi unutmadan, uzaktan da olsa yemeğimizi ortaklaşa yediğimizi hayal edelim bu gece sahurda. Paylaşmasını bilenlerin sofrası hep bereketli olsun, hayırlı Ramazanlar…

Patatesli omlet

4-5 kişilik

7 adet patatesi soyup küp kesin ve zeytinyağında kavurun veya bol yağda kızartın. Derin bir kapta 8 adet yumurtayı çırpın yağı tamamen süzülmüş tavadaki patatesin içine boşaltın. Kapağını kapatın. 6 dk sonra durumun kontrol edin, eğer üzerinde çok sıvı yumurta varsa biraz daha pişmesi için kapağı tekrar kapatın. Omleti çevirebilecek pişime geldiğinde bir tabak yardımıyla ters yüz edin. Diğer tarafı daha kısa sürede pişecektir. Kişi sayısına göre dilimleyip servis yapın.

Kat kat meyveli yoğurt 

4-5 kişilik

300 gr çileği yıkayıp blenderdan geçirin. Siz uygun olan şeftali, ahududu gibi tüm sevdiğiniz meyvelerden kullanabilirsiniz. Şeker sorununuz yoksa içine biraz pudra şekeri veya bal ilavesi de yapabilirsiniz. 200 ml çiğ kremayı pofuduk çırpın. Yarım kilo buz gibi süzme yoğurtla çırpılmış kremayı karıştırıp kaselere ikişer kaşık paylaştırın. Üzerine rondodan geçmiş bisküvi kırıntıları, çilek sosu koyup bir kaşık daha yoğurtlu karışımdan ekleyin. Üzerini taze meyve, bisküvi kırıntıları, dilediğiniz yemiş ile süsleyip soğuk olarak bekletmeden servis yapın.

Aydan’ın basit ama olmazsa olmaz yumurta pişirme sırları

- Peynirli ve sade sahanda yumurta/omlette köy tereyağı kullan.

- Otlu veya sebzeli sahanda yumurta/omlette sızma zeytinyağı kullan.

- Sahanda pişen yumurtada beyazını her zaman tam pişir, sarısını mümkünse sulu bırak.

- Yumurtayı katı haşlarken bile gereğinden fazla suda kaynatma.

- Eşit pişmesi için tüm yumurtaları bir kaba kır ve aynı anda sahana/tavaya aktar.

- Her zaman istediğin kıvamdan bir tık daha az pişir çünkü tavadan tabağa yolculuk sırasında tavanın ısısıyla pişmeye devam edecek ve o bir tıklık mesafe kapanacaktır.