Serdar AKBIYIK

sakbiyik@stargazete.com

Ben işime aşık adamım

Onu çoktandır beyazperdede görmemiştik. Doğrusu epey de özlemiştik. Türk sinemasının çınarlarından Eşref Kolçak, 11 Mayıs’ta vizyona giren ‘Elim Sende’ filmi ile yeniden seyircisi ile buluştu. Büyük usta ile yeni filmi ve sinema sektörü hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türk sinemasının tarihini omuzlarında taşıyan bir isim Eşref Kolçak. Onu Namus Uğruna filmindeki aşık ve öfkeli koca Eşref rolünde veya Düşman Yolları Kesti filmindeki Yüzbaşı Nazım olarak hatırlarız. Bu ünlü rolleri dışında fantastik Türk sinemasının en özel örneklerinde de onun katkısı vardır. Mesela Türk Conan›ı Altar filminde Zodiak olarak karşımıza çıkar onunla yetinmez Süpermen Dönüyor’da Profesör Çetinel olur. Yani her rolün adamıdır Eşref Kolçak. 91 yaşındaki delikanlı  bize verdiği röportajda “Ben işime aşık bir adamım” diyerek hala içinde nasıl bir meslek aşkı olduğunu kanıtladı. İşte efsane ismin Star Gazetesi’ne verdiği röportaj.

Senaryo size nasıl ulaştı?

Sektörde çok değer verdiğim bir kişi olan yönetmen Banu Kaptanoğulları senaryoyu benimle paylaştı. Okudum, içime çok sindi ve kabul ettim.

Projeyi nasıl kabul ettiniz? 

Proje dosyası gelince detaylı bir şekilde inceledim. Senaryo çok iyi yazılmış. Zaten senarist ve yönetmenimiz Banu Kaptanoğulları senaryoyu filmimizde de rol alan Cüneyt Tek’in ‘Yar’ şarkısından esinlenerek yazmış. Projeyi kabul etmemdeki en büyük neden ise, iş aşkım. Ben işime aşık bir adamım. Set ortamını çok seviyorum.

Çekimler nasıl geçti?

Çekimler çok güzel geçti.  Yapımcımız bizlere her imkanı sundu. Çok rahat ettik. Rol arkadaşlarım çok saygılıydı. Böyle gençleri görünce çok mutlu oluyorum. Set adabına son derece önem veren bir yapım var.  Bizim sette de her şey yolunda olunca çekimler benim için çok iyi geçti.

Daha önce röportajınızda bana 20 yıldır iş vermiyorlar demiştiniz. Sizin gibi çok değerli ve usta bir sanatçıya rol gelmeme sebebi sizce nedir? 

Evet dedim. Yeni dizileri filmleri görüyorsunuz aralarında gerçekten çok başarılı işler var aynı zamanda genç oyuncular da var. Bizim gibi yıllarını bu sektöre vermiş kişilere yeni yapımlarda pek şans vermiyorlar. Nedeni ise bence popüler kültür. Yani daha çok popüler isimlere yönelme eskileri yok sayma diyebilirim. Bizim gibi tecrübeli oyuncuların yanına katılacak genç oyuncularla çok kaliteli işlere imza atılabilir ve bu hem yapımcı hem de yönetmen için iyi bir şey olur. Genç oyuncular bizlerden çok şey öğrenebilir. 

Kariyerim boyunca hep içimde kaldı çok oynamak isterdim dediğiniz bir rol var mı? 

Hayır, yok şimdiye kadar sayısız projede rol aldım. Şükürler olsun ki hemen hemen hepsinde başarılı oldum. Ben sadece set aşığı oldum için ölene kadar sette olmak istiyorum. Rol ayrımı yapmıyorum.

Oyuncular dizilerin uzun saatlerinden çekimlerin yoğunluğundan yakınıyorlar. Siz sektör hakkında neler düşünüyorsunuz? Dizi teklifi gelse kabul eder misiniz? 

Sektör hakkında düşüncelerim olumlu, çünkü gerçekten çok başarılı yapımlar var. Aynı zamanda çok iyi genç oyuncular da var. Sadece onlara diyeceğim tek şey, bu günlerini çok özleyecekleri. O yüzden sadece işlerine konsantre olsunlar. Ve sette hiçbir zaman set adabını unutmasınlar. Dizi teklifi gelirse de tabii ki düşünebilirim. 

Günleriniz nasıl geçiyor, Neler yapıyorsunuz? 

Biliyorsunuz Gemlik’te ikamet etmekteyim. Burası daha sakin ve güzel. Bol bol deniz havası alma imkanım oluyor. Misafirlerim, dostlarım geliyor onları ağırlıyorum onlarla vakit geçiriyorum. Bazen eski günleri anıyoruz beraber.

Elim Sende filmi yakında vizyona giriyor sonrasında bir projeniz var mı?

Şu an için görünen bir şey yok. Ama bildiğiniz gibi bizim sektörde hiçbir şey belli olmaz. Elim Sende filmi gerçekten çok başarılı bir iş oldu. Gerek oyuncu kadrosu, gerekse hikayesi ile keyif aldığım bir proje oldu. Güzel bir film izlemek isteyenlere önerimdir.