Ersoy DEDE

ersoydede@stargazete.com

CHP’nin eski defterleri

- Ersoy DEDE tüm yazıları

CHP’li Öztürk Yılmaz, ezanın Türkçe okunması ile ilgili bir çıkış yaptı, başına gelmeyen kalmadı.. Neden? Öztürk Yılmaz da şaşırmış olmalı bu işe.. “..Ya hu ben ne dedim ki?!. Partimin ‘Atatürk devrimleri’ arasında gördüğü ‘ibadet dilinin Türkçe olması’nı teklif ettim sadece” dese, haksız mıdır?.. Misal çıksa ve dese ki, ‘bu Atatürk’ün projesiydi, siz kim oluyorsunuz da karşı çıkıyorsunuz?’ Ne olur? CHP’nin parti olarak dinle bir problemi olduğu ortada. Eğer bugünkü parti yöneticileri farklı düşünüyorsa bu çelişkiyi ortadan kaldıracak adımları atmalılar.. CHP’nin bir tarihi var ve kimse yokmuş gibi davranamaz… CHP’nin arşivinde; ibadet eden insanlara yapılan zulüm, ibadethanelerin kapatılması vs. gibi pek çok hadise var.. Eğer kesin bir reddi miras yapmazsa CHP, bu mazi hep orada duruyor olacak.. Sadece bu mu peki?.. Zorunlu iskan yasasıyla Kürtlere yapılan tehcir ve asimilasyon politikası da CHP’nin arşivinde değil mi?.. Sadece bu da değil.. 1938 Dersim katliamıyla hem mezhepsel hem de etnik asimilasyon, CHP’nin arşivinde değil mi?.. Nazım Hikmet de Kemal Tahir de CHP döneminde hapse atıldı, Demokrat Parti iktidarıyla serbest kaldı.. Sabahattin Âli, can emniyetinden endişe ediyordu.. Bulgaristan’a gitmek isterken öldürüldü.. Kemal Kılıçdaroğlu, Sabahattin Âli’yi CHP’nin öldürdüğünü söylemedi mi?!.. Zekeriya Sertel'in Tan gazetesi, Demokrat Parti’ye yakın diye, CHP tarafından basılıp talan edilmedi mi?.. Sertel memleketten kovulmadı mı?.. Listeyi uzatabiliriz.. İşin esası şu; CHP, dükkanı kapatıp, yan pasajda yeni bir dükkan açmadan bu suçlamalardan kurtulamaz… Bu kadar net.. 

  

Bilal Erdoğan’ın İtalyanca aşk şarkısı söylemesi neden önemli biliyor musunuz?

Adem Metan, Best Fm’de Bilal Erdoğan’ı konuk etti.. Gecenin sürprizi ise Bilal Erdoğan’ın seslendirdiği Tu Sei Lei şarkısı.. Müthiş bir Luciano Ligabue şarkısıdır.. Giden sevgilinin ardından yaşadığı gel-gitleri anlatan Tu Sei Lei’i Bilal Erdoğan’dan dinleyince ne yalan söyleyeyim çok heyecanlandım.. Açık konuşmak lazım.. Bilal Erdoğan’ı Türkiye’nin yakın geleceğinde siyaset sahnesinde baskın bir figür olarak göreceğiz.. Genç bir siyasetçi modeli olarak, Bilal Erdoğan’ın bu renkli dünyası ise çok önemli.. Bir yandan bu coğrafyanın unutulmaya yüz tutmuş spor dallarını ayağa kaldırırken bir yandan yöneticisi olduğu üniversitede bu toprakların bilim adamlarını dünyaya anlatırken, diğer taraftan da İtalyanca aşk şarkıları söylemesi.. Ne yalan söyleyeyim, geleceğimiz açısından bana umut veriyor.. Ha bu arada..  İntro geçip de Bilal Erdoğan’ın sesi duyulunca bir anda kendimi O Ses Türkiye stüdyosunda hayal ettim.. Bence eğer orada bu şarkıyı söylemiş olsaydı, dört jüri üyesi de dönerdi.. Ama Bilal Erdoğan hangi jüri üyesini seçerdi derseniz, onu bilemem.. 

  

Genç ve usta bir müzik adamı: Ceyhun Çelikten

Bu kadar müzikten söz etmişken size bir de single tavsiye edeyim… Demet Akalın’dan Gülşen’e, Kutsi’den Serkan Kaya’ya onlarca isme verdiği bestelerle pop müziğini adeta besleyen bir adam Ceyhun Çelikten.. Bugün single’ı çıkıyor.. Muhteşem bir şarkı.. “Yanlış hesap Bağdat’tan döner”.. Ben Ceyhun Çelikten’i asıl, Göksel Baktagir’le birlikte yaptıkları ‘İstanbul Senfonisi Boğaziçi’nden ve hâlâ kitap okurken dinlemekten vazgeçmediğim ‘Buluşmalar’dan tanırım.. Ayrıca pop müzikte hit olmuş, milletin bayıla bayıla dinlediği onlarca şarkıda da imzası vardır.. Poll Production’dan çıkan ‘Yanlış Hesap’ da kısa sürede milyonların diline dolanacak gibi görünüyor.. Yolu açık olsun..