Ersoy DEDE

ersoydede@stargazete.com

CHP’nin geniş tabanlı koalisyon arayışı

Canan Kaftancıoğlu ile ete kemiğe bürünen yeni döneme karşı, CHP içinde ciddi bir karşı duruş olduğu anlaşılıyor.. İyi ama tüm bu dirence rağmen, neden genel merkez geri adım atmıyor? Çünkü nasıl ki AK Parti MHP ile bir ‘Milli Mutabakat’ komisyonu kurdu. Nasıl ki AK Parti, MHP ile bir ‘ittifak’ çerçevesine çalışıyor.. İşte aynen CHP de bu şekilde kendine müttefik arıyor.. 2019’a yanına HDP’yi ve başka bir takım partileri de alıp gitmek istiyor Kılıçdaroğlu.. Kendi potansiyeline başka partileri de katıp bir geniş tabanlı koalisyon arayışında yani.. Fakat burada çook ciddi bir politik risk almış durumda.. Zira hesabını bakkal matematiğiyle yapıyor.. Kendi oylarıyla HDP oylarını toplayıp, buna Meral Akşener ile Saadet oylarını da ilave edip bir sayı bulmaya çalışıyor… 16 Nisan’da bulmuşlardı ya. ‘İşte o sayıyı yakalayıp iki üç puan da yukarı taşırsak biz bu işi bitiririz’ diyorlar. İyi de, 16 Nisan’da tek soru vardı. Başkanlığa geçiyoruz. Evet mi hayır mı?.. Dünyanın neresine giderseniz gidin benzeri referandumlar 49-51 ile biter.. O sayılar bir siyasal ittifak anlamına gelmez. Siyaset matematiğinde 2+2 her zaman 4 etmez.. Bazen öyle bir sinerji doğurur ki 5 edebilir, bazen eldeki 2’yi de götürür.. Alt alta partilerin oy potansiyelini toplayıp da, “Yüzde 20 bende var, yüzde 6 da HDP’den gelse, etti mi sana 26.. Yüzde 6 da Meral Abla getirmiş olsun. Bulduk mu yüzde 32’yi..” Öyle olmuyor bu işler işte.. 

  Kim kimi ikna edecek?

CHP geniş tabanlı koalisyon arıyor ya.. İsterseniz gelin bu koalisyonunun bileşenlerine yakından bakalım.. Evvela CHP, kendi içinde bir ‘Atatürk uzlaşması’ arayacak.. Askeri mi olacaklar Atatürk’ün yoldaşı mı olacaklar?.. İktidar olduklarında yeni büstler mi dikecekler yoksa devlet dairelerindeki mecburi Atatürk resimlerini mi indirecekler?.. Ya Ermeni soykırımı?.. ‘Biz soykırımcı’ mıyız yoksa ‘ecdada laf söyletmez’ miyiz?.. Buna karar verecek CHP.. Aynı Ermeni soykırımı konusunda Meral Abla ile nasıl uzlaşılacak?.. Yusuf Halaçoğlu? Ümit Özdağ?.. Koray Aydın?. Cihan Paçacı?.. Ali Türkşen? Ne dersiniz?.. Ve Saadet Partisi.. Mesela hâlâ CHP’liler, SP Lideri Temel Karamollaoğlu’nu ‘Madımak Canisi’ olarak mı görüyor?. Yoksa vaz mı geçtiler?.. 1993’te Sivas’ta yaşanan o trajedi sırasında belediye başkanı olan Karamollaoğlu’na CHP’lilerin öfkesi hiç dinmemişti.. Ya da biz öyle zannediyorduk.. Dinmiş mi, onu anlayacağız.. Ve elbette Milli Görüş kökenliler, CHP’nin camileri ahıra çevirdiği iddiasını dillendirmeyi bırakacak mı?.. İskilipli Atıf Hoca konusunda taraflar bulundukları pozisyondan geri adım atacaklar mı?.. Bakalım göreceğiz.. Bir de çeyrek domuz meselesi var tabii.. Ne diyordu Mine Söğüt?.. ‘Solcuyuz biz kardeşim.. Domuz da yeriz, sizi de yeriz, birbirimizi yemeyiz..’ Bakalım Saadet Partisi seçmeni; ’domuz da yiyen, bizi de yiyen’ bu arkadaşların gösterdiği adaya oy vermeye ikna edilebilecek mi?.. 

  HDP’lileşen CHP

Meral Akşener’in başlattığı hareketle HDP’yi aynı anda, CHP şemsiyesi altında düşünmek zaten olanaksız.. CHP, eğer tek başına hareket etmeyecek ve Erdoğan’a karşı bir ‘devirme ittifakı’ kurmaya çalışacaksa, İP’li eski ülkücüleri, PKK ile aynı tabandan beslenen HDP’ye nasıl yaklaştıracağını merak ediyorum. Ama oraya kadar da gitmeye gerek yok.. HDP tabanında CHP’yi, her ne yaparsa yapsın ‘düşman’ gibi gören bir katı kitle varken.. CHP seçmeni, her ne yaparsa yapsın HDP’yi, PKK’nın siyasi kanadı gibi görüyorken.. Bu iş olmaz.. Söyleyeyim. Boşa yatırım yapıyor Kılıçdaroğlu..