Yahya BOSTAN

yahya.bostan@yandex.com

Erdoğan’ın not defterindeki isimler

- Yahya BOSTAN tüm yazıları

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler sıcaklığını hissettirmeye başladı. AK Parti ile MHP yerel seçimlere Cumhur İttifakı’yla gitmeyeceklerini açıklamışlardı. Muhalefet ise parçalı bir ittifak yapısı kurmaya çalışıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun HDP’li Ahmet Türk ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le bir araya gelmesi üç parti arasında ittifak görüşmesi olarak yorumlandı. 

Peki, adaylar.. 

Her parti kendine göre farklı bir takvimle aday belirleme süreci yürütüyor. Ben AK Parti’nin izlediği süreci anlatacağım. Burada isimlere değinmeyeceğim. Ancak kamuoyuna yansımayan bazı önemli detaylara yer vereceğim. 

Bir. AK Parti, aday adaylığı başvuru süreci sona erdikten sonra, önce hangi belediye başkanlarının yeniden aday olacağına, yani kimin koltuğunu koruyacağına karar verecek. Bu isimlerin Kasım sonu, Aralık ayı başında netleşmesi bekleniyor. Burada üç dönem kuralı önemli... Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris’ten dönerken beraberindeki gazetecilere “Üç dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı da büyük oranda istirahate çekeceğiz” demişti. 

İki. Adayların belirlenmesinde birkaç kriter öne çıkıyor. AK Parti adaylarla ilgili sürekli anket yaptırıyor. Anketler, diğer bir deyişle kamuoyunun ne düşündüğü bir ismin belediye başkan adayı olabilmesi için önemli. Aday adayları belli olduktan, yani başvurular sona erdikten sonra kapsamlı bir araştırma daha yapılması planlanıyor. 

Üç. AK Parti adayları belirlemek için teşkilatların da nabzını tutuyor. Bunu elektronik ortamda yapıyor. Eğer planlandığı gibi giderse bu pazar geniş katılımlı bir e-temayül yapılacak. Temayül yoklamasına il ve ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları katılacak. Burada katılımcılara önce “mevcut belediye başkanlarını nasıl buluyorsunuz” diye sorulacak. İkinci aşamada katılımcılara ucu açık olarak “kimin belediye başkanı olmasını istersiniz” şeklinde sorular yöneltilecek. Tüm adayların açıklanmasının Aralık ayının sonunu bulabileceği belirtiliyor. 

Dört. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinesinde özel sektörde başarılı işlere imza atmış, kendisini kanıtlamış isimlere de yer vermişti. Benzer bir sürecin belediye başkanları için de yaşanabileceği söyleniyor. Bir kaynağıma göre Cumhurbaşkanı Erdoğan MYK toplantısında kurmaylarına “Yeni ve vizyoner yüzler araştırın!” talimatı verdi. Erdoğan’ın özel sektörden, iş ve spor dünyasından vizyoner, kendisini kanıtlamış ve genç isimleri de değerlendirebileceği belirtiliyor. 

Beş. Tüm bu aşamalardan geçen isimler partinin oluşturacağı üst komisyonda konuşulacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oluruyla kimlerin aday gösterileceğine karar verilecek. 

Altı. Son kararda önemli bir etmenin de rol oynayacağı söyleniyor. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’yi karış karış dolaşan bir lider. Belediyelerin yaşadığı sorunları, mevcut başkanların artılarını, eksilerini, il ve ilçe belediyelerinin ihtiyaçlarını yaptığı seyahatlerde, yerinde gözlemliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu gezilerde izlenimlerini not aldığı, adaylar belirlenirken bu notlardan da faydalanacağı söyleniyor.