Medaim YANIK

myanik@stargazete.com

Kime “evet” diyoruz?

- Medaim YANIK tüm yazıları

Evlilik Karar Süreci Araştırmamızın sorularından biri de “Eşinize neden evet dediniz?” şeklindeydi. Bu sorulara verilen cevaplar kişilerin evliliğe karar verme sürecini gösterir. Şimdi size araştırmamızda bu soruya verilen cevapların bir kısmını alıntılayacağım.

Araştırmamıza katılan bir kadın şöyle dedi: “Ben hep eğlenceli, hayata pozitif bakan, hareketli, neşeli, beni mutlu edebilecek, beni sevdiğini hissettirebilecek ve gözlerinde sevgiyi görebileceğim birini arıyordum ve hepsini onda buldum. İyi niyetini, kalbinin güzelliğini gördüm.”

Bir erkek şöyle dedi: “Eşimle görüşmeye başlayınca güven duygusu hissettim. Ona güvenmeye başlayınca onunla evliliğin güzel olacağını düşündüm. Ortada güven varsa her şey kendiliğinden geliyor.”

Bir kadın şöyle dedi: “Eşim benim için biçilmiş bir kaftan gibiydi. Aynı yerde doğup büyümüştük, ailelerimiz az çok birbirini biliyordu. Dini fikirlerimiz uyuşuyordu. Ona güvenmiştim. Çok güçlü görünüyordu. Onu sevdim.”

Başka bir kadın şöyle dedi: “Eşim karakterli bir insandı. Güvenebileceğim biriydi. Ailesini uzaktan biliyordum. Huylarını biliyordum. İyi niyetliydi, fedakardı. Beni özel hissettiriyordu.”

Bir kadın şöyle dedi: “O dönemde ruh ikizim gibi bir şeydi. Tamam buldum kaybetmemeliyim diye düşündüm. Gezmeyi sevmesi hoşuma gitti. Aynı camiadandık. Bir de muhabbeti vardı. Niye evet demeyeyim.”

Başka bir kadın şöyle dedi: “Eşim teklif edene kadar zaten hislerim oluşmuştu. Birbirimizle çok iyi arkadaş olmuştuk. Ailelerimiz birbirine benziyordu.”

Başka bir kadın. “Eşimin huylarından benim kaldıramayacağım bir şey yoktu. Olgun bir insandı. Olgunluğu beni cezbetti.”

Başka bir erkek: “Eşimi sosyal medyadan görüyordum, takip ediyordum. Tanışmak istiyordum. Aile yapılarımızda karşılıklı sorun yoktu. Kültürel uyuşma sorunu yaşamayacaktık. Eşim vizyonuma uyuyordu.”

Bir kadın şöyle dedi: “Eşim aklıma yattı. Aynı okuldaydık. Aynı dünyadandık. Takıldığımız arkadaş çevresi birbirine benzerdi. Tarzlarımız aynıydı. Çok önemsediğim şeylerden biri de namaz kılıyor oluşuydu. Beş vakit düzenli namaz kılması benim olumlu olmamamı sağladı.”

Bir erkek şöyle dedi: “Eşim iyi biriydi. Fiziksel açıdan da beklentilerim karşılanmıştı. İyi niyetli olması benim için esastı. Kendim iyi niyetli olduğum için bir kişi iyi niyetli olmadığı zaman ona karşı soğurum.” 

 

Evlilik kararında beş boyut

Eşler birbirlerine evet derken bir dizi özelliği bir arada değerlendirdiği anlaşılıyor. İlk unsur duygusal boyut: Sevmek, sevildiğini hissetmek, kalbinin ısınması, beğenmek gibi duyguları içeriyor. İkinci boyut eşin kişilik özelliklerine yönelik olumlu atıfları içeriyor: Güvenilir bulma, iyi biri olarak görme, iyi niyetli olduğunu düşünme, güçlü bulma, olgun görme. Üçüncü unsur; eşin yaşam anlayışı, inanç boyutu, dindarlığı açısından uyuşmasını gösteriyor. Dördüncü unsur; eşi eğlenceli olma, muhabbetli olma, gezmeden hoşlanma, arkadaşlık gibi ortak yaşama uygun bulmayı gösteriyor. Beşinci boyut ise ailelerin uyumlu bulup bulmama ile ilgili.