Ali Sami ALKIŞ

asalkis@stargazete.com

Lig başlamadan sorunlara bulaştık

Kulüplerimizin, UEFA ve FIFA’nın yoğun mali denetimleri yüzünden; sıkıntılı bir lig sezonu yaşayacağı anlaşılıyor. Tatsız-tuzsuz bir lig bizi mi bekliyor?

Philip Cocu, F.Bahçe’ye gelmeden önce dürüstçe bilgilendirildiği için; belki çaresiz, ama şaşkın değil... “Elde mevcut olanları iyi değerlendirmek benim görevim” diyor. Mızmızlık ve mızıkçılık etmiyor. Durumu anlayışla karşılama olgunluğunu gösterdi.

Beşiktaş’ta Şenol Güneş ise; çok erkenden ve hesapsız-kitapsız şekilde tavır aldığı Negredo olayında; ağır bir itibar kaybına uğradı. İspanyol futbolcuyu, ağır ithamlarla kadro ve kamp dışı bırakmasından sonra; Fikret Orman’ın devreye girerek Negredo’yu tekrar ekibin içine sokması, Şenol Güneş’in açıkça bitişidir. Bu zorlama, (Çabuk unutulmuş gibi görünse de) hoca üzerinde ağır bir travma etkisi yaratmıştır. Şenol hoca, daha ilk devre bile bitmeden kulüpten ayrılırsa; benim için sürpriz olmayacak...

Hazırlık maçındaki son 4-1’ilk yenilgi de, yarayı kaşımaya neden olacak. Durum pek parlak değil. Dünya Kupası’nda final gören ve başarılı futboluyla göz dolduran Vida’nın, parlak bir fiyatla satılmasını iştahla beklemelerini de; biraz garip karşılıyorum. Benzer bir tabloyla, Cenk Tosun’u Premier Lige gönderdikten sonra; ligde 4’üncü duruma düştüklerini unutmasınlar.

Vida için 25 milyon Euro, hatta daha fazlasını bekleyenler; bu değerdeki bir futbolcuyu, çok ucuza ellerinde tuttukları gerçeğini unutmasınlar. Para çok şeydir ama, herşey değildir.

***

Pek belli etmese de, Fatih Terim de G.Saray’da huzursuz ama, bunu kriz/bunalım/çözümsüzlük noktasına getirmiyor. Muğdat ve Onyekuru transferlerini elbette yeterli bulmuyor. Fakat Muslera ile Nagatomo’nun son Dünya Kupası’ndaki moral verici performansları; ona ciddi bir teselli oldu. Netice itibariyle, şampiyon olmuş bir kadro da var elinde... Fazla sızlanmak pek gerçekçi olmaz. O da bunun farkında...

Üstelik UEFA kıskacının ne anlama geldiğini iyi bilenlerden biri... Mali disiplin gerçeği ortadayken, hovarda transferlerden söz edilemeyeceğini kavrayacak tecrübede... Ancak, alacakların ödenmesinde yaşanan zorluklar ve daha da yoğunlaşma emaresi gösteren bir süreçte; geçmişteki Ribery firarlarının tekrarlanması söz konusu... Tüm iyi niyetine rağmen, Gomis’in yuvadan uçma riski var. Hoca bundan korkuyor.

Anlayacağınız, ligimiz daha başlamadan; etrafı sorunlarla çevrildi. Umarız, ucuz atlatırız.