Resul TOSUN

rtosun@stargazete.com

Osmanlı Arşivleri’nden güzel haber

Geçen ay içinde Osmanlı Arşivleri hatalı bir tasarrufa maruz kalmıştı. 

Çeyrek asırlık tecrübe ve birikime sahip uzmanlar kurumdan uzaklaştırılmıştı

Bazı gazeteler ve sosyal medya hem haber mahiyetinde hem de yorum şeklinde bu tasarrufa yer verdiler. 

Tam iki hafta önce bugün (19 Ağustos 2018) bu sütunda ben de Osmanlı Arşivleri’nde yaşanan bu hatalı tasarrufa temas etmiştim. 

Bu tasarrufun her şeyden önce kuruma büyük bir darbe indirdiğini, sadece kuruma değil ülkemize de zarar verdiğini, bunun hesabını seçmenin bürokrattan değil iktidardan soracağını dolayısıyla da AK Parti’ye de doğrudan zarar verdiğini yazmıştım. 

***

Benim yazıma bu tasarrufta sorumluluk sahibi olduğu anlaşılan bir kurum çalışanı üzüntüsünü beyan eden bir mail gönderdi. 

İtiraf mahiyetindeki bu itirazın resmi olmayıp şahsi düşüncesi olduğunu ifade eden ikinci maili üzerine konuyu gündeme taşımadım ben de mail ile cevap verdim ve kurumdan yazıma bir tekzip bekledim.

Sevinerek yazmalıyım ki kurum tekzip yerine tashih mahiyetinde bir adım atarak başka kurumlara gönderilen bütün arşiv personelini görevlerine iade etme erdemini gösterdi. 

*** 

Sosyal medyada kurum çalışanlarından birinin hafta içinde, “Bugün öğleden sonra başka kurumlara gönderilen bütün arşiv personeli, Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesindeki görevlerine başlama imzasını atacaklar” şeklinde bir mesajını okudum. 

Kimi mağdur edilenlerle görüştüm haber doğruydu ve imza atıp görevlerine geri döndüklerini öğrendim. 

***

Hatalı tasarruflarınıeleştirdiğimiz kurumun bu isabetli kararını alkışlamazsak haksızlık etmiş oluruz. 

Yazımda da ifade ettiğim gibi bu tasarrufa imza atanların hiçbirini tanımıyorum ve isimlerini de önemsemiyorum. Önemli olan hatalı tasarrufu ikazdı. 

Evet hatadan dönmek takdir edilecek bir erdemdir. 

Bu hatalı tasarruftan dönerek uzmanları görevlerine iade eden sorumlulara da buerdemi gösterdikleri için teşekkür ediyorum.

Doğruya doğru.