24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

2017 ekonomisini yabancı yatırımcılar belirleyecek

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel, Başkentli genç işadamlarına Türkiye ekonomisinin gidişatını anlattı.

22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
2017 ekonomisini yabancı yatırımcılar belirleyecek

Ökte, “2017’de en iyi ihtimalle yabancı yatırımcılara dönük yapılacak reformlar ile onların yeniden ülkemizde yatırıma yönelmeleri sağlanabilir” dedi.

TEB Yatırım Ankara Sube Müdürü Banu Esmer in organizasyonunda, Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD)  ve TEB Ailesi işbirliğiyle dernek üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısı Swiss Otel’de gerçekleşti. ANGİAD Başkanı Emre Altındağ ile üyelerin tam kadro katıldığı toplantıda Piyasa Stratejisti Işık Ökte, Türk ve dünya ekonomisinin yakın geçmişteki durumunu çarpıcı ifadelerle gözler önüne serdi. Kendisinin “Balayı dönemi” olarak adlandırdığı dönemin, küresel piyasalarda sona erdiğini söyleyen Işık Ökte, “O dönem 2009-2013 dönemiydi ve çok güzel bir 5 yıl yaşandı. Yatırımcılar herhangi bir riskli yatırıma yönelseler bile iyi paralar kazandılar. Bu dönemi sağlayan insan ABD Merkez Bankası (FED)’nın efsane Başkanı Ben Bernanke’dir” dedi.

Ben Bernanke’nin sadece ABD ekonomisindeki çöküşü engellemediğini, Türkiye’ye de güzellikler yaptığını anlatan Işık Ökte, “2009’dan 2013’e kadar Türkiye’de çok iyi şeyler olmasını sağlayan tek gerçek; yabancı para akımlarıdır. Bu da Bernanke politikaları sayesinde olmuştur” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE GÜVEN SAĞLANMALI”

Piyasa Stratejisti Işık Ökte, 22 Mayıs 2013’den bu yana ise Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olana ülkelerin cari açık verip, likidite ihtiyacı duyduğunu vurguladı. Ökte, 2017 yılı Türk ekonomisine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:“2016’nın son çeyreğine giriyoruz ve 2017’de ne gibi iyi gelişmeler olabilir diye düşünüyoruz. En iyi ihtimalle yabancı yatırımcılara yönelik yapılacak reformlar ile Türkiye’ye güveni sağlayabilmek ve yabancı yatırımcıyı tekrardan yatırım için yöneltmek olabilir. TEB Yatırım olarak yüzde 3,5 ekonomik büyüme tahminimiz var. Bu ülke çok badireler atlattı. Ekonomi penceresinden bakarsak şimdi likidite ihtiyacımız var. Biz düzenimizi ne yazık ki ülkeye yabancı para akışı girince iyi olacak, girmeyince kötü olacak şekilde kurmuşuz.”