25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

40 yaş sonrası prostat uyarısı

Koru Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üroloji Kliniği şefi Prof. Dr. Hasan Biri, ailede prostat kanseri hikayesi olanların 40 yaşından sonra her yıl PSA ölçümü ve prostat kanseri araştırması yaptırması gerektiğini söyledi.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
40 yaş sonrası prostat uyarısı

Ankara Koru Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda da Üroloji Kliniği sorumlusu Prof. Dr. Hasan Biri, erkeklerin korkulu rüyası PSA (Prostat Spesifik Antijen) yüksekliği ve prostat kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. 

Erkeklerin ilerleyen yaşlarda korkulu rüyası haline gelen prostat kanserinin enken teşhisinin mümkün olmadığını ifade eden Biri, “Prostat kanseri erken evrelerde herhangi bir bulgu vermez. Ancak uzun yıllar sonunda elde edilen tecrübeler ve klinik çalışmalar göstermiştir ki ailede prostat kanseri hikayesi olmayan her erkek 45-50 yaşından sonra eğer ailede prostat kanseri hikayesi mevcutsa 40 yaşından sonra her yıl PSA ölçümü ve prostat kanseri araştırması yaptırması önerilmektedir. Erkeklerde yaş ilerledikçe prostat kanseri riski artmaktadır” dedi.

TEDAVİ BAŞARISI YÜKSEK

Prostat kanseri tedavisinde başarı oranının yüksek olduğunu hatırlatan Hasan Biri, “PSA ölçümlerinin ve prostat kanseri araştırılmasının erkeğin şikayeti olmasa dahi erken yaşlarda yapılmasının önemi ise erken evre tespit edilen prostat kanserlerinde tedavi başarısı oldukça yüksek olması ve sadece cerrahi tedavi ile tümörden tamamen kurtulma imkanı sağlamasıdır. Eğer erken evrede tespit edilmez ise kanser öncelikle bölgesel lenf nodlarına, kemiklere sonra karaciğer, akciğer ve vücudun diğer organlarına yayılabilir” diye uyardı.