25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ankara Keçisi’nin oğlak eti Avrupa tesciline hazırlanıyor

Ankara Keçisi'nin Oğlak Eti, Avrupa'da tescil alan ilk oğlak karkas et olmak için hazırlanıyor. Türk Patent Enstitüsü'ne geçtiğimiz yıl başvuruda bulunduğu coğrafi işaret talebinin yanıtını beklerken, bir yandan da Avrupa tescili için hazırlık yapıyor.

3 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ankara Keçisi’nin oğlak eti Avrupa tesciline hazırlanıyor

1 yıldır coğrafi işaret talebi beklediklerini belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, "Türk Patent Enstitüsü'ndeki coğrafi işaret başvurusunun sonuçlanmasının ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescil başvurusu yapılacak" dedi.

Kılınç, "Kırsal kalkınmaya ve küçükbaş hayvancılık sektörüne destek olmak amacıyla ürünümüzün tescili için çalışmaları sürdürmekte büyük yarar görüyoruz. Bu sayede Ankara Keçimiz daha çok değerlenecek, yetiştiricimiz de daha çok kazanacak" dedi.

Türkiye dışına çıkarılması yasak

İklim özellikleri sebebi ile Ankara dışında istenilen kalitede üretim sağlanamayan ve Ankara'dan dünyaya yayılan Ankara Keçisi, hem kaliteli tiftiği hem de lezzetli oğlak eti ile tüm dünyanın gözünde çok kıymetli ve değerli bir küçükbaş hayvan türü olmakla beraber, 19. yüzyıl'da Ankara'dan Avrupa'ya kaçırılmaya çalışılmıştır. Yapılan girişimlerin bir kısmı başarısız olurken, kaçırılan bazı Ankara Keçileri de iklim koşullarının yetersizliğinden Avrupa'da barındırılamamıştır. Dünyanın bazı bölgelerinde az sayıda yetiştirilen Ankara Keçisi'nin günümüzde halen Türkiye dışına çıkarılması yasak olup, çıkarılsa da yetiştirilmesinin diğer iklimlerde aynı başarıyı sağlayamadığı saptanmıştır.