19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ankara’da Kazak rüzgarı

5 bin kilometre uzaktan gelen Kazaklar, Etimesgut Belediyesi’nin 14. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali’nde, Anadolu illeri ve Türk dünyası ile kucaklaştı.

19 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ankara’da Kazak rüzgarı

Festivalin 4. gününde, Dombıra sesi Kazak folkloruna, Erzurum Barı’na ve Gaziantep halayına ezgi oldu. Başkan Demirel Kazak Şapan›ı giydi meydanı selamladı. 

İlk Müslüman Türk Devleri Karahanlılar’ın torunları, Etimesgut’ta sevgiyle karşılandı. Etimesgut Belediyesi’nin düzenlediği 14. Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali’nin 4. gününde Kazakistan Büyükelçiliği, Erzurum ve Gaziantep kültürleri sahne aldı. Türk Beyleri Kent Meydanı’nda 20 Ağustosa kadar devam edecek festivalde, Kazak kültürü Anadolu kültürüyle buluştu.

KAZAK DANS VE MÜZİKLERİ

Festivalin konukları arasında Ankara’ya 5 bin kilometre uzaklıkta bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Jambıl Eyaleti Taraz şehrinden gelen heyet vardı. Kazakistan gecesi Kazak folklor ve müzik dans topluluğunun gösterisi ile başladı. 

Tarihi kıyafetleriyle sahneye çıkan Kazak gençler, gösterileri ile büyük beğeni kazandılar. Dombıra, kopuz müzik enstrümanlarının eşliğinde Kazak, Özbek ve Altay türküleri söylendi; 

Orta Asya ezgileri meydanı inletti. Başkentliler konseri ilgiyle takip ettiler, soydaşlarını, kardeşlerini ayakta alkışladılar.

SOYUMUZ, TOYUMUZ BİR

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulu, Kazakistan ve Türkiye’nin kardeş olduğunu ve bu bağların asla kopmayacağını söyledi. Büyükelçi, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’e Kazak Şapanı ve halı hediye etti. Demirel, Şapan›ı giyerek seyircileri selamladı. Başkan Demirel, 

“2 bin yıllık tarihi olan Kazaklar için İlk Müslüman Türk devleti hükümdarı Satuk Buğra Han ne ifade ediyorsa bizim için de aynı şeyi ifade ediyor, Hoca Ahmet Yesevi nasıl değerliyse bizim için de aynı değerdedir. Biz biriz, kardeşiz. Aynı ecdadın torunlarıyız. Soyumuz bir, toyumuz birdir” dedi.