25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başkan çağırdı Başkent koştu

ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırısına karşı Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dövizinizi bozdurun’ çağrısı üzerine, Ankaralılar seferber oldu. Başkentliler döviz, birikimlerini Türk Lirası’na çevirerek kirli oyunu bozdu.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Başkan çağırdı Başkent koştu

Türkiye'nin ekonomisine dövizle operasyon yapmaya kalkanlara Ankaralılar sert karşılık verdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dövizinizi bozdurun’ çağrısı üzerine harekete geçen Ankaralılar, ellerindeki yabancı para ve altınlarını bozdurmak için adeta seferber oldu. 15 Temmuz hain darbe girişiminde olduğu gibi ekonomik darbeye karşı da birlik olan sanayici, işadamı, esnaf, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş, döviz bürolarına ve bankalara koştu. Döviz birikimlerini Türk Lirası’na çeviren Ankaralılar, ABD’nin Dolar oyununun bozulmasında büyük rol oynadı.

ATO’DAN KARŞI TAARRUZ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetimi, Türkiye ekonomisine yönelik başlatılan Dolar merkezli saldırıya karşı taarruza geçti. ABD mallarını boykot etme çağrısında bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu’nun oy birliğiyle belirlediği beş maddelik eylem planını açıkladı. Baran, son günlerde ekonomik cephede bir taarruzla karşı karşıya olunduğunu belirterek, göreve geldikleri günden bu yana milli seferberlik şuuruyla hareket ettiklerini vurguladı.  ATO Hizmet Binası Projesi’ni ertelediklerini belirten Baran, “Bina için ayıracağımız kaynağı, üyelerimize uygun koşullarda fon sağlamak üzere kullanacağız. Daha önce iki kez yaptığımız ve toplamda 2,5 milyar TL’lik fon oluşturduğumuz düşük maliyetli nefes kredisi örneklerinde olduğu gibi üyelerimize yeni bir nefes kredisi başlatılması için girişimde bulunacağız” diye konuştu.  ATO olarak, mal ve hizmet tedariklerinde yerli malına öncelik tanıyacaklarına vurgu yapan Baran, “Satın alacağımız ürünlerde maliyeti yüksek dahi olsa yerli ürünü ithal ürüne tercih edeceğiz. Biz biliyoruz ki kullandığımız her ithal ürün o yabancı ülkenin istihdamına, üretimine, vergisine katkı sağlıyor. Bu katkının kendi ülkemizde kalmasına bugüne kadar gösterdiğimizin üzerinde itina göstereceğiz” ifadelerini kullandı.   

BARAN’DAN BOYKOT ÇAĞRISI

Baran, diplomasinin bütün kurallarını hiçe sayıp Türk mallarına karşı savaş başlatan ABD’nin mallarına boykot çağrısında bulunan Gürsel Baran, “Tüm üyelerimizin ve halkımızın gerekli tavrı koyabileceğine inanıyor ve üyelerimizi yerli ve milli üretimi desteklemeye ve tüm alımlarında bu konuya duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi. Türkiye’nin ikinci büyük odası olan Ankara Ticaret Odası’nın sorumluluklarının farkında olduğunu belirten Baran, “Başkan’ımız Recep Tayyip Erdoğan’ın döviz seferberliği çağrısına ATO olarak tek vücut halinde cevap veriyoruz, ‘Biz de varız’ diyoruz. Ticaret erbabı olan bizler, olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Daha çok çalışmak, daha çok kazanmak ve kazandırmak, daha çok ihracat yapmak, daha çok istihdam sağlamak bugün hepimiz için vatan borcu” dedi.