25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hükümetin ekonomik tedbirleri iş dünyasına can suyu oldu

Kaya Seyahat ve Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kaya, “Hükümetimizin ekonomiyi canlı tutmak için aldığı tedbirler ve uyguladığı teşvik politikaları, iş dünyasının çarklarını sürekli döndürdü” dedi.

19 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hükümetin ekonomik tedbirleri  iş dünyasına can suyu oldu

Türkiye'nin ülke içinde ve dışında karşılaştığı tüm olumsuzluklardan alnının akıyla çıktığını belirten Kaya Seyahat ve Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kaya, “Hükümetimizin ekonomiyi canlı tutmak için aldığı tedbirler ve uyguladığı teşvik politikaları, iş dünyasına can suyu oldu. Özellikle yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketleri ekonominin çarklarını sürekli döndürdü” dedi. Ankara’nın başarılı genç işadamlarından olan ve aynı zamanda Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Başkanvekilliğini yapan Mehmet Kaya, 2018 yılında ihracatta büyük atılımların yapıldığını belirterek, gündeme ilişkin sorularımızı yanıtladı. 

Kaya turizm hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle şunu söylemek isterim, ideallerimiz ve hedeflerimiz için çalışıp 30 yıl önce çıkılan bu yolda, dürüst ve kaliteli hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Kaya Turizm olarak, 1988 yılında faaliyete başladık.  

2000 yılında kurumsallaşma sürecimizi tamamladık. Verdiğimiz güven sayesinde sektörde en ön sıralarda olmayı başardık.    

KAYA GİBİ FİLO

1988 yılında bir servis aracı ile başlamış olduğumuz sektörde, şimdi Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Şanlıurfa, Samsun ve İstanbul başta olmak üzere personel, öğrenci ve filo araç kiralama hizmetleri vermekteyiz. Firmamız, bugün toplamda 550 personeliyle 11 ilde faaliyet göstermektedir. Kamu, kurumsal firma ve holdinglerle çalışmaktayız.  81 ilde yaklaşık 10 bin binek ticari aracıyla Türkiye’nin önemli filo firmalarının arasında yerimizi aldık. 

Sektördeki diğer firmalardan farkınız nedir?

Kaya Turizm olarak, dürüst ve istikrarlı yönetim anlayışı ile müşterilerinin güvenini kazanmayı her daim ön planda tuttuk. Kaliteli hizmet anlayışı doğrultusunda birinci önceliğimiz sektöründeki beklenti ve memnuniyetini en üst düzeyde tutmak oldu. Aynı zamanda teknolojik gelişmelere bağlı olarak en iyi hizmeti vermeyi kendimize misyon edindik. Bu özellikler de bizi farklı kılarak, sektörde adımızı en üst sıralara yazdırdık. 

Geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir?

Ülkeye ve istihdama katma değer sağlamayı hedefleyen firmamız, sektörel gelişmelere katkı bulunmayı da kendine görev edinmiştir. Uzman kadromuzla sektörü geliştirmeyi ve her zaman kaliteyi artırmayı amaçladık. Kaya Turizm olarak, sektörün beklentilerini en iyi şekilde karşılamayı hedeflemedik. Planlı ve düzenli organizasyon anlayışımız sayesinde büyüme trendini yakalayarak her yıl daha da kaliteli hizmet vermeyi amaçlıyoruz. 

Araç kiralama sektöründeki gelişmeleri değerlendirebilir misiniz?

Araç kiralama trend haline geldi diyebiliriz. İş dünyasının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının da araç kiralamayı talep etmesi sektörü büyüttü ve sektör giderek de büyüyor. Araç kiralama, ekonomik açısından kurum ve firmalara avantajlar sağlıyor. Bundan dolayı talepler fazlalaşmaya başladı. Sektör, ihtiyaçlara cevap verecek şekilde büyümeye devam ediyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ HIZLA BÜYÜYOR

İçinde bulunduğunuz sektörün geleceğini de dikkate aldığınızda, Türkiye pazarının dinamiklerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye büyük bir ivme kazandı. Hem içerde hem de dışarıda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi çok gelişti ve hızlı şekilde de büyüyor. Bence otomotiv pazarı Türk ekonomisinin can damarlarından bir tanesi. Otomotiv pazarındaki büyüme ve gelişmenin, ekonomiye katkısının büyük olacağını düşünüyorum. Otomotiv pazarının gelişimi doğal olarak bizim içinde bulunduğumuz operasyonel filo kiralama hizmetini de olumlu etkileyecektir. Aynı zamanda ekonomik avantajlar sağlayan araç kiralama sektörünün ekonomiye katkısının da giderek büyüyeceğine inanıyorum. Araştırmalara göre, Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen yeni otomobil satışları, 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 5 oranında azaldı. Aynı dönemde Türkiye operasyonel kiralama sektörünün filosundaki araç sayısı yaklaşık yüzde 11 artarak, 370 bine yaklaştı. 2017 yılında yatırımlar yaparak yeni araçları bünyesine katan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 30 milyar lirayı buldu. Aynı zamanda operasyonel araç kiralama sektörü, ülke ekonomisine yaptığı katkıyı sürdürerek, 2017 yılında yaklaşık 7 milyar 117 milyon liralık vergi ödedi. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü gözler önünü seriyor ve giderek de pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz. 

Hükümetin, ekonominin gelişmesi için uyguladığı teşvik politikaları ve ekonomik destekler hakkında neler düşünüyorsunuz?

Aynı zamanda ANGİAD Başkanvekili olduğum için ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyorum. Hükümetimiz, ekonominin canlanması için çok önemli adımlar atıyor. 

Hükümetimizin ekonomiyi canlı tutmak için aldığı tedbirler ve uyguladığı teşvik politikaları iş dünyasına can suyu oldu. Özellikle yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketleri ekonominin çarklarını sürekli döndürdü. Özellikle üretim ve istihdama yönelik açıklanan teşvikler yatırımcının ve girişimcinin önünü açıyor. Sanayimiz sürekli büyüyor. Sanayideki büyüme istihdama da yansıyor. 

Uygulanan politikalarla, Türk ihracatçılarının önünün açıldığını düşünüyorum.  2018 yılında ihracatta büyük atılımlar gerçekleştirildi. Bunun yılsonuna kadar da devam edeceğine inancımız tam. Güven ortamının artmasıyla ve uygulanan teşvik politikalarıyla piyasalar canlandı, ihracat oranları arttı. Üretim kapasiteleri yükseldi. Yerli üretim konusunda önemli adımlar atıldı. Açıklanan verilere bakıldığında da Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlediği görülüyor.

FiRMALARIN YÜKÜ HAFiFLEDi

Araç kiralamanın kurum ve firmalara artıları nelerdir?

Öncelikli olarak araç kiralama, firmaları sigorta, vergi gibi hükümlülüklerden kurtardı. Bu yüzden şirketlere mali açıdan büyük karlar elde ettirdi. Araç satın alan firmalarda toplu para çıkışı oluyordu. Kiralama bunun önüne geçti. Firma, araç alacağı parayı sermaye olarak kullanıyor artık. Bunun yanında firmalar araç aldığı zaman araçların periyodik bakımını, değerini, sigorta ve vergileri gibi giderleri düşünmek zorunda kalıyordu. Hatta bunlar için birimler açmak zorunda kalıyordu. Araç kiralama işiyle bunlar son buldu. Araç kiralamanın ekonomik artıları göz ardı edilemeyecek kadar çok olduğunu söyleyebilirim. 

FiLiSTiNLiLER’iN YANINDAYIZ

Türkiye’nin etrafında yaşanan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz? Son yaşanan Kudüs Katliamı hakkında neler söylemek isterseniz?

Türkiye zor bir coğrafyada yer alıyor. Dünyanın gözü bu coğrafyada. Türkiye’nin etrafı yangın yerine döndü. Bu coğrafyadaki ülkelerle ortak bir tarihimiz, kültürümüz ve din anlayışımız var. Orada yaşanan tüm acıları paylaşıyoruz. Yakın zamanda yaşanan katliamı da şiddetle kınıyoruz. Gazze’de İsrail askerleri tarafından yapılan katliam bir insanlık suçudur. ABD’de bu suça ortak olmuştur. ABD’nin, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması Ortadoğu’daki barış sürecine büyük bir darbe vurdu. Uluslararası hukuku açıkla ihlal eden ABD, bu tavrıyla Ortadoğu’da yeni çatışmalara sebep olacak. Filistin meselesi, adil bir çözüme kavuşturulmadıkça ve Filistin halkına karşı uygulanan şiddet politikaları sürdükçe bölgede huzur olmayacak. ABD’nin yanı sıra bu olaya sessiz kalan ülkelerde katliama ortak olmuş demektir. Türkiye her zaman Filistinli kardeşlerinin yanında yer alacaktır.