19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İhracat arttıkça Türkiye büyüyecek

Bulut, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin gücünü kaybetmeyeceğini söyledi. Güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performansın büyümeye pozitif katkı sağladığını belirten Bulut, “İhracata dayalı büyüme hedefiyle ilerlenmesi gerekir” dedi. 

15 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İhracat arttıkça Türkiye büyüyecek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkenin 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.2 büyüdüğünü belirten Siteler Genç İşadamları Derneği (SİTELER GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Bulut, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin gücünü kaybetmeyeceğini kaydetti. Güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performansın büyümeye pozitif katkı sağladığını dile getiren Bulut,  ihracata dayalı büyüme hedefiyle ilerlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yerli üretiminde artış sağlamaya yönelik politikalar belirlenmesi gerektiğini de dile getiren Bulut, sorularımızı yanıtladı. 

SİTELER GİAD BAŞKANI HAYRİ BULUT: SİTELER GİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Bulut, “Türk iş  dünyasının, global rekabet gücünü artıracak yapısal reformların biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi. 

Türkiye’nin yaşadığı global kaynaklı sıkıntı hakkında ne düşünüyorsunuz? 

OYUNLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ 

Ülkemizin üzerinde oynanan oyunların üstesinden birlik ve beraberlikle geleceğimize inancımız tam. Türkiye birçok sorunla aynı anda başa çıkmaya çalışan bir ülke. Bu güne kadar yaşadığımız her sorundan güçlü bir şekilde çıktık. Yaşadığımız bu döviz sıkıntısından da güçlü bir şekilde çıkacağımızı düşünüyoruz. Yetkililer, gereken tedbirleri aldı. Hem vatandaş olarak hem de iş adamı olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Her zaman milli değerlerimize sahip çıkarak, yolumuza devam edeceğiz. 

Bu süreçte iş dünyası nasıl bir yol izlemeli? 

Bu süreçte daha çok çalışmalıyız ve bütün enerjimizi işimize vermeliyiz. Proje ve yatırımlara devam etmeliyiz. İş dünyası olarak  birlikte hareket ederek, bütün sorunların üstesinden gelebiliriz. Bunun dışında girişimcilere büyük rol düşüyor. Girişimcilik ruhunu kaybetmeden fikirler üreterek Türkiye’nin geleceği için çalışmalılar. Spekülasyonlara kulak asmadan mücadele etmeliyiz ve ülkenin büyümesi için çaba sarf etmeliyiz. 

Son açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirebilir misiniz? 

YAKIN BİR BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ 

TÜİK verilerine göre ülkemiz 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.2 büyüdü. Ekonomistlerin tahmin ettiği rakamlara yakın bir büyüme gerçekleşti. Yakın zamanda yaşanan erken seçim ve global piyasa kaynaklı ekonomik sıkıntı gibi ciddi sorunlara rağmen büyüyen ülkemiz,  her geçen yıl daha da büyüyecektir.  Türkiye gücünü kaybetmeden ilerliyor. Güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performansın büyümeye pozitif katkı sağladığını söyleyebiliriz. Dış talebin artması, büyümeye yüksek oranda katkı sağlayacaktır. 

Türkiye bundan sonra nasıl bir yol izlemeli? 

Öncelikle enflasyon ve cari açıkla daha kararlı mücadele ederek, ihracat oranlarımızı arttırmaya yönelik politikalar belirlemeliyiz. Yani, ihracata dayalı büyüme hedefiyle ilerlemeliyiz. Bu durumda yerli üretim önem arz ediyor. Yapısal reformlarla yerli üretimi destekleyici yeni teşviklerin planlanması gerektiğini düşünüyoruz. Teşviklerden genç girişimcilerin de yararlanmasını istiyoruz. İhracatta, yüksek teknolojik ürünler önem arz ediyor. Bu doğrultuda yatırımlar yapılması şart. AR-GE’den inovasyona, tasarımdan markalaşmaya kadar olan süreçte yeni hedefler belirlemeliyiz. Teknolojik altyapıyı geliştirecek yatırımlar olmazsa olmaz. Burada sadece devletten beklemek yanlış, özel sektörün de kendi yatırımlarını yapması gerekiyor. Eğitim ve istihdam konularında stratejilerin ve hedeflerin baştan belirlenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.  

HEDEF İHRACAT ODAKLI BÜYÜME 

Mobilya sektörünü değerlendirebilir misiniz? 

Mobilyada, ihracat odaklı büyümeyi hedefliyoruz. Mobilya sektörü 2017 yılında yüzde 14’lük bir büyüme gösterdi. 2018 yılında da bu büyümenin daha yüksek olmasını hedefliyoruz. 2017’de hayata geçirilen KDV indirimi sektörün büyümesine büyük katkı sağladı. Sektördeki tüm paydaşlar bu olumlu katkıdan yararlandı. KDV indiriminin sektörü canlandırdığına inanıyoruz. Bu tarz teşvikler, ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Bu yüzden 2018 yılında da mobilya sektöründe KDV indirimini bekliyoruz. KDV indiriminin sektörü canlandıracağına inanıyoruz. Böylelikle ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlana bilinir. 

YENİ SİSTEMDEN BEKLENTİMİZ BÜYÜK

Bir iş adamı olarak, yeni sistemin ekonomi yönetimiyle ilgili düşünceleriniz neler? 

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden beklentimiz büyük. Yeni sistemle bürokratik işlemlerin hız kazanacağına ve karar alma mekanizmalarının daha etkin olacağına inanıyoruz. Yani iş dünyasının önünün açılarak, yatırımların daha hızlı şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. İş dünyası olarak, ekonomi yönetimine getirilen isimlerden son derece memnunuz. Sektör içinden gelen ekonomi bakanlarının, sorunları ve talepleri daha farkında olarak değerlendirebileceği inancındayız. Kabinede iş dünyasını yakından tanıyan isimlerin bulunması Türkiye için büyük bir kazançtır. Ekonomideki istikrarın sağlanmasıyla Türkiye büyük bir atılım yapacaktır. Türk iş dünyasının, global rekabet gücünü artıracak yapısal reformların biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. 

Deneyimli bir iş adamı olarak, genç girişimcilere ne önerilerde bulunursunuz? 

Girişimcilik ruhunu asla kaybetmesinler. Cesaretli olmak önemli, ama en önemlisi çalışkan olmak. Bir işe adım atarken tereddüt etmeden yola devam etsinler. Çünkü her iş bir tecrübedir. Muhakkak çıkaracakları bir ders, öğrenecekleri çok şey vardır. Eğitim ve kendini geliştirme önem arz ediyor. Kendilerini sürekli geliştirsinler. Öğrenmekten ve adım atmaktan korkmasınlar. 

YERLİ ÜRETİM ÖNEM ARZ EDİYOR 

Yerli üretim ülkemiz için çok büyük önem arz ediyor. Yerli üretim ülkemiz için ne kadar önemliyse yerli tüketim de o kadar önemli. Yerli üreticilerin yaşayabilmesi ve ekonomik büyümeye katkı sağlayabilmeleri için tüketimin de yerli olması şart. Yerli üretim kullanımına yönelik teşviklerin çoğaltılmasını bekliyoruz.  Hükümetin bu yönde çalışmalarını geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Son dönemde yaşadığımız sıkıntı yerli üretimin ve yerli tüketimin ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Ulusal üretimin ekonomiye katkısı kadar ülke prestijine katkısının büyük olduğunu unutmamalıyız. Başlatılan yerli üretim tüketme kampanyası, bundan sonrada devam etmeli. Bunu milli politika haline getirmeliyiz. 

Yerli üretimde önemli bir marka haline gelen Siteler, son dönemlerde bazı sıkıntılar yaşıyor. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Kaliteli ürün tasarımı, kaliteli işçilik ve kaliteli üretim konusunda kendini kanıtlamış olan Siteler, dünyada bilinen firmalarıyla öne çıkıyor. Milli üretim ve Türk ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan Siteler, günümüzde birçok sorunla boğuşuyor. Bölge maalesef hak ettiği değeri göremiyor. Siteler’e marka değerini verecek projelerin hayata geçirilmesi şart. Siteler’i eski günlerine döndürmek için çalışmalar yapılması önem arz ediyor. Mobilya sektörü için büyük değere sahip Siteler, gerekli yerlerde gerektiği şekilde temsil edilmiyor. Öncelikli olarak Siteler’in fiziksel koşullarında da iyileştirilmeye gidilmesi gerekiyor. Siteler, sanayimiz için önemli bir yerde. Hem ekonomiye hem de sanayileşmedeki kaliteleşmeye büyük katkısı var. O yüzden, Siteler’e gereken değer verilmeli. SİTELER GİAD olarak, bölgeyi kalkındıracak her türlü çalışmaya destek vermeye hazırız.