20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

KİD Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Çınar: Farkımız duygu birlikteliği

Hiçbir menfaat gözetmeden bu güne kadar hizmet vermeye alışmış TED Ankara Kolejlilerinin hayata geçirdiği Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD), üyelerine sağladığı fayda birliktelikleriyle önemli sivil toplum kuruluşları arasında yerini aldı.

14 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
KİD Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Çınar: Farkımız duygu birlikteliği

“En büyük farkımız, duygu birlikteliği” diyen KİD Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Çınar, dernek olarak Atatürkçü, laik vizyonu olan, yabancı dile hakim, dünyaya hazır insanların yetişmesine katkıda bulunmanın en büyük hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.

KİD olarak bütün dünyaya yayılmanın amaçları olduğunu belirten Çınar, dernek hakkındaki sorularımızı yanıtladı. 

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

1978 yılında Türkiye Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji’nden mezun oldum. Kendimi anlatmaya niye böyle başladım. “Kolejden sonra hayat var mı?” diye iddialı bir söylemle büyütüldük. “Bozkırda yeşil bir yuva” sözleriyle başlayan marşımızın bize anlattığı çok önemli mesajlar var. 

“Kolejden sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım. Fakülteden mezun olduktan sonra çok kısa süre bir devlet dairesinde avukat olarak görev yaptım. Daha sonra yabancı bir şirkete avukat olarak girdim. Aynı zamanda değerli eşim Avukat Emir Çınar ile birlikte 1988 yılında Çınar & Çınar Hukuk Bürosu’nu kurduk. Bu yıl Hukuk Büromuzun 30’uncu yılını kutluyoruz. Çok ama çok gurur ve onu duyuyoruz. 1995 yıllından bu yana TED’li birçok kurumda görev yaptım. TED Ankara Koleji Mezunları Derneği’nde yaklaşık 6 sene Başkan Yardımcılığı yaptım. Türk Eğitim Derneği’nde Genel Sekreter görevinde bulundum. TED Ankara Koleji Vakfı’nda Sayman üye olarak görev yaptım. İncek’te bulunan ve dünyanın en büyük ikinci ulk ve orta öğretim kampusu olan TED Ankara Koleji yerleşkesini yapan ekibin içinde yer aldım. 2012 yılından beri de Kolejli İş İnsanları Derneği (KİD) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. 

GÜÇ BİRLİKTELİĞİ

KİD hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; Dernek olarak Atatürkçü, laik vizyonu olan, yabancı dile hakim, dünyaya hazır insanların yetişmesinde katkıda bulunmak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu anlamda Türk Eğitim Derneği ile birçok ortak amaca yönelik hareket ediyoruz. Ama asıl olarak Kolejli İş İnsanları Derneği, Ankara Koleji’nden mezun olanlarının iş gücünü neden bir arada toplamayalım, neden bu güçten bir menfaat yaratmayalım, bu gücün paydaşlarıyla bir takım projelere neden imza atmayalım fikriyle ortaya çıktı. 2009 yılında 36 kurucu üye ile faaliyet göstermeye başlayan derneğimiz, çok güzel işler yaparak, önemli projeleri imza attı. 

2012 yılında göreve başlayan yeni yönetimimiz iki konuda değişikliğe gidilmesini genel kurula önerdi ve kabul edildi. Derneğe önceleri sadece TED Ankara Koleji’nden mezun olanlar üye oluyordu. Biz, Türk Eğitim Derneği camiası altındaki birçok kurumu bir araya getirmek felsefesiyle, Türkiye genelindeki tüm TED okullarından mezun olanlara derneğin kapısını açtık. Böylelikle, Türkiye çapında iletişim ağı kurmamıza ve güç birliği oluşturmamıza katkıda bulunduk. İkinci önemli değişikliğimiz ise Derneğimizin adı konusunda oldu. Giderek artan kadın üye sayımızdan dolayı Kolejli İşadamları Derneği olan adımız, Kolejli İş İnsanları Derneği olarak değiştirildi. 

ÜYELERİMİZE ÇÖZÜM ORTAĞI

Derneğiniz çok kısa sürede, önemli sivil toplum kuruluşları arasına girdi. Bu başarıyı nasıl yorumluyorsunuz?

Birlikte görev yaptığım yönetim kurulu görevi devir aldığında, derneğin 75 üyesi vardı. Derneği büyütmek ise en büyük hedefimizdi. Onun için de, toplumda ve iş dünyasında başarılı olmuş insanları tek tek bulduk ve onlara gittik. Derneğimizin hedeflerini ve amaçlarını anlattık. Onların bu derneğe inanmalarını sağladık. Bizim kendi aramızda kuracağımız fayda birliğini ve bu faydanın sonucunda derneğin elde edeceği ekonomik gücün yine Türk Eğitim Derneği’nin burslularına aktarılması fikrini çok sıcak karşıladılar. Hem birlikte olmaktan hem de büyük bir network ağı kurmaktan dolayı çok mutlu oldular.  Belli projelerde birlikte yatırımcı olma fikrini onlara çok anlamlı geldi. Bu durum üyelerimizin birlikte başarılı işlere imza atmasına olanak sağladı. 

Şu anda herhangi bir konuda işe, hizmete ihtiyacı olan üyelerimiz bizden yardım istiyor ve biz de onlara üyelerimiz arasında çözüm ortağı sunuyoruz. Bu birliktelikten güç alan üyelerimiz, yatırımcı ortağı olmaya başladı. Bunun da sonuçlarını görmeye başladık. Bu menfaat birliği aslında hiçbir menfaat gözetmeden bu güne kadar hizmet vermeye alışmış Kolejli’lerin, işin bu tarafında da bir fayda olduğunu görmesini sağladı ve derneğimiz de hızla büyüdü. Şu anda üye sayımız 200’ü aştı. 

Sizi diğer derneklerden ayıran en belirgin farkınız nedir?

Farkımız, duygu birlikteliği. Düşünebiliyor musunuz, ilkokul, ortaokul sırasında birlikte oturduğunuz arkadaşınızla şimdi iş yapıyorsunuz. Onun getireceği güveni, rahatlığı ve işlerin çabuk oluşunu tahayyül edemezsiniz. Kardeşin kardeşle iş yapması gibi. Güven duygusu üst seviyede oluyor. İş hayatında güvenin yanında güvence de olacak tabi ki. İşte biz de seçtiğimiz üyelerin yetkinlikleri ve piyasadaki tanınırlıklarıyla doğru orantılı olarak dernek üyelerini belirleyerek, güven ortamı oluşturuyoruz.  

Her yıl düzenlediğiniz KİD Zirvesi hakkında da bilgi verir misiniz?

Kolejli’lerin birbirini daha çok tanımaları ve birbirleriyle daha çok vakit geçirmeleri için 4 yıl boyunca KİD Zirve’si düzenledik. Zirve, 150 standın kurulduğu, 100’ün üzerinde firmanın katıldığı, konuşmacılar ve akademisyenlerin yer aldığı, siyasilerin ve iş adamlarının rağbet ettiği iş fuarı şeklinde oluyor. Bir hafta sonu süren Zirve, aynı zamanda Kolejli öğrenciler ile iş adamlarını da bir araya getiriyor. Herkesin menfaat gördüğü bir etkinlik olarak öne çıkan Zirveyi bu yıl, İstanbul’a taşımak istiyoruz. B2B tarzı bir organizasyonla, İstanbul’daki iş insanlarının birlikteliğini oluşturmaya çalışacağız. 

ZİRVE BU YIL İSTANBUL’DA

Peki, bundan sonraki tüm KİD Zirvelerini İstanbul’da mı yapmayı planlıyorsunuz?

İstanbul iş dünyasının kalbi ve İstanbul’un realitesi farklı. Biz Ankara’da amatör ruhla bazı şeylere ulaşabiliyoruz. İstanbul’da bu sene bir deneme yapacağız. Beklediğimiz faydayı sağlayıp sağlamadığına bakarak, yolumuza devam edeceğiz. Ankara’daki birliktelik, duygusal bir birliktelik içeriyor. Ankara’daki duygusal bağı yitirmek istemiyoruz. Onun için Ankara’daki etkinliklerimize de devam edeceğiz. 

Sosyal sorumluluk projelerine önem veren bir derneksiniz. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizin amacı, menfaat birlikteliği, ama sivil toplum kuruluşu olduğumuzu da unutmuyoruz. Bu yüzden sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. İhtiyacı olan her türlü eğitim kurumuna destek olmak yönünde kararlar aldık. Geçmişte 8 köyden getirdiğimiz çocuklarımızı Anıtkabir ve Meclis’i gezdirdik. Birçok üyemiz bu çocuklara yemek organizasyonu düzenledi. Çocuklarımızın vizyonunu geliştirmek ve kendilerinin gelişmesi için her türlü desteği veriyoruz. Ayrıca, çok gurur duyduğumuz bir şeyi paylaşmak istiyorum. Dernek bünyesinde 7 öğrenciyi tam burslu olarak okutuyoruz. Biz her sene bu sayıyı arttırarak devam etmek istiyoruz. Her üyemizin zaten desteklediği öğrenciler var, ama üyelerimizden aldığımız aidatlarla derneğimizin kurumsal olarak desteklediği öğrenciler de var. Bunlarla gurur duyuyoruz ve başarılarını takip ediyoruz. Onları maddi olarak desteklemenin çok ötesinde, iş adamlarımızın şirketlerinde staj yapmalarını sağlayarak, iş adamlarının bu çocuklara yön göstermelerini sağlamak istiyoruz. Yaptığımız bu katkı, verilen maddi destekten çok daha önemli. 

Bunun dışında genç girişimcilere desteklerimiz var. Kolejli olsun olmasın ayrım yapmadan genç girişimcilerin projelerini destekliyoruz. Asıl amacımız, topluma ve Türkiye’ye hizmet etmek. Bunun dışında, üyelerimize ekonomik olarak çeşitli raporlama ve bültenler sunuyoruz. Çeşitli analizlerle onlara destek olmaya çalıyoruz. Onlardan aldığımız geri bildirimleri de yine ilgili makamlara iletiyoruz. Yurt dışı gezileri düzenliyoruz ve oralardaki yatırım olanaklarını değerlendirerek, üyelerimizi bilgilendiriyoruz. 

KONSER ETKiNLiKLERi

Kültür ve sanat etkinliklerini destekleyen bir dernek olarak, önümüzdeki dönem yeni projeleriniz var mı?

Dernek olarak çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz. TED Ankara Okulları’nın da katkılarıyla görsel sanatsal etkinlikleri destekliyoruz. Çok yakın zamanda Ankara’da yaz ve güz konserleri etkinliğimiz başlayacak. Çankaya Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz KİD Gün Batımı Dinletileri’ne tüm Ankaralıları davet etmek istiyorum. Kültür ve sanat etkinliklerine verdiğimiz destek bizi çok mutlu ediyor.  

Dernek olarak, hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Şunu net olarak söyleyebilirim, bütün dünyaya yayılmak en büyük hedefimiz. Her yabancı şehirde, özellikle her başkentte KİD temsilcisi yaratmak, dış dünyadaki kolejlilere ulaşmak ve onları buraya yönlendirmek istiyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu beyin göçü. Biz, bunun doğru olmadığını tam tersine Türkiye’nin yaşanılacak bir yer olduğunu ve ülkemizden vazgeçmemiz gerektiğini söylüyoruz. Bu milli duygularla,  yurt dışındaki Kolejli’leri bir araya toplayarak onların buraya geri dönmelerini sağlamak, geri dönmüyorlarsa bile edindikleri bilgileri ve deneyimi ülkemize yansıtmalarını sağlamayı hedefliyoruz.