19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Moğol Kaşmiri altınla eşdeğer

Kaşmirin gramla satılan bir ürün olduğunu söyleyen Gobi Mongolıan Cashmere’i Türklerle tanıştıran Mustafa Gür, “Yumuşak altın da denilen Kaşmir›in Moğolistan›da dağlardan gelen o yöresel sularda yıkanması gerekiyor. Kaşmiri hammadde olarak Türkiye getiremiyoruz. Moğolistan›da üretilmesi gerekiyor” dedi.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Moğol Kaşmiri altınla eşdeğer

Dünyada ünlü Moğol firması Gobi Mongolıan Cashmere’i Türklerle tanıştıran Mustafa Gür, ürünlerde yüzde yüz saf kaşmirin kullanıldığını anlattı. Gobi Türkiye Distribütörü olan Gür, dünyanın en iyi kaşmirinin Moğolistan'da yetiştiğini söyledi. 

Moğol kaşmirinin altınla eşdeğer olduğuna dikkat çeken Gür, müşterilere kaşmirin yüzde yüz saf halini sunduklarını söyledi: Türkiye’deki tek Gobi mağazasını kendilerinin açtığını da sözlerine ekleyen Gobi Türkiye Distribütörü olan Mustafa Gür, sorularımızı yanıtladı.

- Gobi markasını tanıtır mısınız?

1981 yılından beri faaliyet gösteren Gobi, kaşmir ürünler üreten yüzde 100 Moğol olan bir firma. Kaşmirin hammaddesi Moğolistan’dadır. Dünyanın en iyi kaşmir keçileri Moğol dağlarında yetişiyor. Dünyanın en iyi kaşmir markası Gobi diyebiliriz. Dünyada, 30 ülkede 69 mağazası bulunan bir marka olan Gobi, aynı zamanda dünyadaki kaşmir ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor.  

- Markayla sizin tanışmanız nasıl oldu?

Moğolistan’daki bazı firmalarla işler yapıyoruz. Sıklıkla Moğolistan’a gidip gelmeye başladık. Gidip gelirken bu markayla tanıştık. Türkiye’deki dostlarımıza hediyeler getirmeye başladık. Sonrasında ise, ‘Neden biz Türkiye’de bir mağaza açmayalım’ diye düşündük. Mağazamızı Armada Alışveriş Merkezi’nde açtık. Türkiye’deki ilk mağazayı biz açtık.  Türkiye’nin kaşmirdeki eksikliğini giderdiğimizi düşünüyoruz. 

- Gobi markasının sizi çeken cazibesi ne oldu?

Kaşmirlerin saf olması bizim ilgimizi çekti. Ürünlerin hepsi yüzde yüz kaşmir. Hiçbir üründe kaşmir dışında başka bir madde yok. Tüm ürünlerimiz saf kaşmirden üretiliyor. Karışımsız kaşmir satan tek markayız diyebiliriz.  

TEDAVİ EDİCİ ve AĞRI KESİCİ

- Saf kaşmirin özellikleri nelerdir?

Kaşmir, saç inceliğinde olan bir dokudur. Bir kaşmir keçisinin çene altı ve karın bölgesindeki ikinci tabaka en yumuşak tüydür. Gobi ürünlerinde bu kaşmir tüyleri kullanılıyor. Bir small beden kazağa yaklaşık 4 tane kaşmir keçisinin bir yıllık tüyü kullanılıyor. Bunun yanında kaşmir antialerjik bir üründür. Asla yanma, batma, kaşınma yapmaz. Bunu özellikle belirtiyoruz. Kaşmir bir yün çeşididir, ama yünden çok farklı özelliklere sahip. Yüne alerjisi olan çok fazla insan var. Kaşmir bu yönüyle yünden ayrılıyor. Aynı zamanda kaşmirin vücut ağrılarına iyi gelen bir hammadde olduğu biliniyor. Fizyoterapistlerin kaşmir önerir. Tedavi edici, ağrı kesici bir özelliği olduğu bilinen bir gerçektir. Kaşmir, doku olarak da yumuşak bir üründür. Ten üstüne giyilebilen tek üründür. Biz ürünlerimizi organik kaşmirle üretiyoruz. Ayrıca, kabanlarımız hırka hafifliğinde, kazaklarımız ise bir fanila ağırlığına sahiptir. Ama bir o kadar sıcak tutar. Kaşmir vücut ısısını korur. Aslında yazında kullanılacak önemli bir ürün Vücut ısısını dengede tuttuğu için üşümenizi ve terlemenizin önüne geçer. Kaşmir her ortamda kullanılabilecek bir hammaddedir. 

- Organik kaşmiri biraz anlatabilir misiniz? 

Toplanan kaşmir keçilerinin tüyleri, hiçbir boyama ve kimyasal işlemden geçmeden, dokunarak ham haliyle ürüne, modele çevrilir. Bu organik kaşmirdir. Organik kaşmir kullanan tek firmayız. Renklendirme işlemlerini ise organik kök boyalarla asla dokuya zarar vermeden yapıyoruz. Kaşmir canlı bir doku, hayvansal bir dokudur. O dokunun zarar görmemesi içi kimyasal boya ve hiçbir işlem yapılamıyor. Kaşmirin ayrıca yöresel sularda yıkanması çok önemli. Moğolistan’da dağlardan gelen o yöresel sularda yıkanması gerekiyor. Dolayısıyla kaşmiri hammadde olarak Türkiye getirme olasılığımız yok. Moğolistan’da üretilmesi gerekiyor. 

GRAMLA SATILAN ALTINLA EŞ DEĞER 

Kaşmir, gramla satılan bir ürün. Altınla eş değer bir ürün. Kaşmire yumuşak altın denebilir aslında. Dolayısıyla gramajını ne kadar yoğun tutarsanız kaşmiriniz o kadar yoğun olur. Biz ince bir kaşmir dokusundansa yoğun bir doku kullanarak ürünlerimizi  müşteriye sunuyoruz. Small bir kazak 4 keçi ile çıkıyorsa, biz gerekli görüyorsak 6 keçiye kadar bunu çıkartabiliyoruz. Kaşmir evladiyelik bir üründür. Yani kuru temizlemede, el de yıkama yapıldığı takdirde sizinle bir ömür yaşar.

- Moğolistan’da üretilen kaşmirin farkı nedir?

Kaşmir, ithalatı zor ürün. Yılda verdiği imalat belli. Bazı ülkede üretilen kaşmirden çok farklıdır Moğolistan kaşmiri. Diğer ülkeler Moğolistan kadar iddialı değiller. Kaşmir keçisi Moğolistan’dan başka ülkelere götürülmüş. Diğer ülkelerin yüksek soğuk dağlarına çıkartılmış. Ama kaşmir keçileri normal keçiye dönmüş. Hatta Keçi inadı da buradan gelir. Kaşmir keçisi, tüyünü Moğolistan’da bırakıyor. Moğollar kışın kaşmir keçisini kendi dağlarına çıkartıyor. Eksi 50 derecede keçiler yünlenerek aşağıya iniyor. Kaşmir kalitesi bir tek Moğol dağlarında yetişen kaşmir keçilerinden elde edilir. 

TREND MODELLER

- Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kadın- erkek grubuna yönelik ürünlerimiz bulunuyor. Bir de Home grubumuz var. Burada kaşmirden üretilen battaniyelerimiz mevcut. İlerleyen zamanlarda ürün yelpazemizi genişletmeyi düşünüyoruz. Çocuk grubunu ve Home içinde yer alan diğer ürünleri de mağazamızda müşterilerimizle buluşturacağız. 

İSTANBUL’A İKİ MAĞAZA 

- Geleceğe dönük hedeflerinizden bahseder misiniz?

Öncelikli hedefimiz İstanbul’da 2 mağaza açmak. Avrupa ve Anadolu yakası olarak düşünüyoruz. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. Kaliteli ve güzel lokasyonlarda yer almak istiyoruz. Sonrasında ise Türkiye’nin 1 numaralı kaşmir ürün satan firması olmayı hedefledik. Türkiye’nin böyle bir markaya ihtiyacı vardı. Saf kaşmir satan bir markaya ihtiyacı vardı ve Gobi Türkiye›nin bu ihtiyacını karşıladı. Gerçekten de mevcut müşterilerden olumlu geri dönüşler alıyoruz. İyi yolda gittiğimizi, kaliteli ürün sunduğumuz müşterilerimizden aldığımız dönüşlerle pekiştiriyoruz. Böyle bir marka Türkiye›de gerekliğiydi ve biz bu boşluğu doldurduk.  

HEDEF KİTLENİZ KİMLER?

KAŞMİR’DE hedef kitle orta yaş üstü bilinir. Ama bizim hedef kitlemiz 20-80 yaş arası herkes. Şimdiye kadar kaşmirde klasik ürünler üretildi. Gobi olarak biz, daha modern daha trend daha farklı modelleri müşterilerimize sunuyoruz. Bu tarz ürünlerin kaşmirde üretilmesi zor. Biz bu boşluğu doldurduk Türkiye’de. Aynı zamanda biz doku ipliklerini birleştiriyoruz. Mesela birçok organik rengi bir arada kullanarak kazak üretiyoruz. Kaşmir de tek renk vardı Türkiye’de. Çift iplik, üç iplikle bir kaşmir kazak üretilmiyordu. Biz bunu da yaptık. Avrupa’da bulabilirdiniz ama Türkiye’de yoktu. Biz bir anlamda bu boşluğu da doldurduk.