19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sanayiciler kolaylık istiyor

'İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu' konulu toplantıda konuşan ASO Başkanı Özdebir, bankaların, sicil affı ve zimmete ilişkin düzenlemeler yapılmasına karşın hala tedirgin davrandıklarını söyledi.

25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sanayiciler kolaylık istiyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde "İhracatın Finansmanında Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu" konulu toplantı düzenlendi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, toplantıda yaptığı konuşmada, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat sıkıntısı olan firmaların rahatlatılması konusunda ciddi bir rol üstlendiğini ifade ederek, aynı yaklaşımı bankalardan da beklediklerini söyledi.      

TASARRUF AÇIĞI VAR

Bankaların, sicil affı ve zimmete ilişkin düzenlemeler yapılmasına karşın hala tedirgin davrandıklarını dile getiren Özdebir,  "KGF bu konuda çok ciddi bir yükü üzerine aldı. Aslında bankaların risk algılarını ve görünümlerini düzeltecek son derece kıymetli bir teminatı koymak suretiyle kredilerin finansmanını kolaylaştırmaya çalışıyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde bankaların da bu konuda çözüleceğini tahmin ediyorum" diye konuştu. Bankaların da kendilerine göre kısıtlarının bulunduğuna da dikkati çeken Özdebir, Türkiye'nin tasarruf açığı olduğunu ve mevduatların bir türlü artmadığını kaydetti. Özdebir, enflasyon ve kur farkları göz önüne alındığında mevduatlarda çok fazla bir genişleme görünmediğini belirtti.

Türk Eximbank'a ilişkin de konuşan Özdebir, bankanın ihracat kredilerinin yüzde 44'ünü, ihracatın da yüzde 23'ünü finanse ettiğini belirtti. Bankanın bunu 3 puan daha artırmayı hedeflediğine işaret eden Özdebir, "3 puan deyip geçmemek lazım. Çok önemli rahatlamalara sebep olabilecek rakamlar" değerlendirmesini yaptı. Tasarruf açığından dolayı ihracatın finansmanı konusunda sıkıntılar yaşandığının altını çizen Özdebir, Türk girişimcisinin rakiplerine göre daha kısa vadeli mal sattığını ifade etti. Türk Eximbank'ın ihracat sigortası da yaptığını hatırlatan Özdebir, bu imkanın da firmalar tarafından yaygın olarak kullanılması gerektiğini söyledi.      

TEMİNAT SORUNU

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli de finansmana erişimde en ciddi sorunlardan birinin teminat olduğunu belirterek, Fon olarak bu sorunu çözerek finansmana erişimi kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da kuruluş olarak bu yıl sonunda ihracata yönelik destek oranını yüzde 26'ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.