25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Telkari sanatını yaşatıyorlar

21 Ekim 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Telkari sanatını yaşatıyorlar

Başkent'in tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı’nda gümüşü dantel gibi işleyen

telkari ustaları bu sanatı geliştirmek için çaba sarf ediyor. “Tel durumundaki gümüşü, altını örerek veya bir şey üzerine kakarak yapılan iş” olarak tanımlanan ancak altının pahalı olması nedeniyle daha çok gümüşün kullanıldığı telkari, ilçede önemli sanat dallarından biri. Gümüş ve telkari ustası Orhan Işık, çocuk denecek yaşta gümüş işleme ustasının yanına çırak verildiğini ve bugün meslekte 40. yılını tamamladığını söyledi. Beypazarı denilince gümüş, gümüş denilince de akla telkarinin geldiğini anlatan Işık, burada gümüş işleme sanatı tarihinin 13. Yüzyıl’a kadar gittiğini hatırlattı. 

Işık, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“Külçe halinde getirilen gümüş birçok safhalardan geçirilerek işlenir. Kullanılan teknik telkaridir. Eritilip tel haline getirilen gümüş, haddeden geçirilerek inceltilir. Hemen hemen saf halde olduğu için kolayca bükülür. Sanatkar, küçük el aletleri kullanarak telleri istediği şekilde keser ve kıvırır. Parçaları birbirine gümüş kaynak kullanarak kaynatır ve eserini ortaya çıkarır. Yurdumuzda yok olmaya yüz tutmuş sanat kollarımızın canlandırılmasında Beypazarı’nın örnek olduğunu görüyoruz.”      

Eski Kuyumcular ve Bakırcılar Odası Başkanı olan gümüş işleme ustası Hüsnü Ünlü de el sanatlarının gereken değeri görmesi gerektiğini belirterek, gümüş işletmeciliğinin yok olup gitmemesi için çabaladıklarını kaydetti.