20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Nergis: ‘Anne’ bir sosyal sorumluluk projesi

‘Anne’ dizisindeki gazeteci Ali karakteriyle sinirlerimizi oynatan Can Nergis dizilerinin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi.

SERDAR AKBIYIK25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Nergis: ‘Anne’ bir sosyal sorumluluk projesi

Türk dizileri son sürat izleyiciyi kendine bağlamaya devam ediyor. ‘Anne’ dizisi ise bunların içinde en fazla tartışma yaratanı diyebiliriz. Dizi, ‘çocuğu doğuran mı annedir, yoksa ona duygusal olarak annelik yapan mıdır’ gibi zor bir sorunun üzerine kurulmuş. Soruyu dizide gazeteci Ali karakterini canlandıran Can Nergis’e sorduk.

’Anne’ dizisinin senaryosunu okuduğunuzda projeyi kabul etmenizin sebebi neydi?

Genellikle TV dizisi denilince  akla, aşk, entrika gibi klişeler gelir. Senaryoyu okuduğumda hem çocuk hem anne gözüyle anlatılan gerçek hikayeden etkilendim. Annelik bağının en güçlü bağ olduğunu düşününce bu işin bir parçası olmayı istedim. 

Dizide gazeteciyi canlandırıyorsunuz hazırlık aşaması geçirdiniz mi?

Tabii ki araştırdım ve okudum. Zaten çok uzak olduğumuz bir meslek değil. Oyuncuların yakından gözlemleyebildiği bir meslek olduğu için bir gazeteciyi oynarken zorlanmıyorum diyebilirim.

Rolünüz bir negatif kahraman olarak da algılanabilir. Bu anlamda karakterinizin iyi tarafı nedir?

Aslında ilk zamanlarda Ali kötü gibi gözüktü fakat onun yapmaya çalıştığı bir şey vardı. Zeynep’in gerçekten Melek’i sahiplenip koruyacağından ve onun annelik sevgisinden emin olmak istedi. Bu eşikten sonra Ali’nin gerçek kimliğini görmeye başladık. 

Türk dizilerinin handikapı karakterlerin tek düze olması. Yurt dışında uzun süre yaşamışsınız orada da aynı problemler yaşanıyor mu?

Her hayal ettiğinizi de çekmek teknik olarak mümkün olmayabiliyor. Ben senaryoların kötü olduğunu düşünmüyorum ama teknik olarak tabii ki ilerisinde ya da gerisinde olduğumuz ülkeler var. Bu nedenle her toplumun her olaya da farklı gözlerle bakıyor olması çeşitlilik sağlıyorb 

Dizi çocuğu doğuran kadın mı yoksa ona duygusal olarak annelik yapan mı gerçek annedir gibi zor bir sorunun üzerine kurulmuş. Bu noktada sizin yorumunuz nedir?

Kesinlikle doğuran değil, emek ve sevgi veren, yetiştirip büyüten, çocuğun kişiliğini şekillendiren kişidir anne. 

Anne’yi aileniz seyretti mi? Özellikle annenizin bir yorumu oldu mu?

Evet seyrettiler ve beğenerek izliyorlar. Ninem eski bir gazetci olduğu için ondan rolümle ilgili tüyolar aldım.

Modellikten oyunculuğa geçen çok isim var. Bu bir dezavantaj mıdır?  

Oyunculuk yeteneği olmayan biri ne kadar eğitim alırsa alsın bir yere gelemez. Çünkü kabiliyet artı eğitimdir olması gereken. Yetenekliyseniz modellik ya da başka bir meslekten geçiş yapılabilirsiniz. Ekran güzel insanı seviyor. Ama hiçbir zaman sadece güzellik yeterli değildir.

Uzun süre yurt dışında yaşamışsınız ama sonuçta çocukluğunuzu İstanbul’da geçirmişsiniz yani sinemayla Yeşilçam filmleriyle tanışmışsınızdır. Yeşilçam’a nasıl bakarsınız. Etkilendiğiniz oyuncu var mı?

Çocukluğumuzda Yeşilçam filmlerini izleyerek büyüdük. Yeşilçam yılları filmler hem zor hem de imkansızlık içinde çekildi. Etkinlediğim oyuncular Ayhan Işık, Kemal Sunal…

Sizi sinema filmlerinde göremedik. Bu bir tercih mi yoksa uygun proje mi olmadı?

İşimi severek yapıyorum. Kendime uygun olan projeleri değerlendirmeye çalışıyorum. Sinema filmi projeleri geliyor ancak dizide oynayan oyuncuların film için müsait olamamalarından dolayı gelen projeleri kabul etmedim.

Dizide oynadığınız karaktere izleyicilerden nasıl tepki alıyor?

İzleyiciler tepki gösteriyorlar. Özellikle küçük çocuğa ve onu kaçıran Zeynep’e yardım etmediğim için ilk başlarda negatif eleştiriler aldım. Ancak bu tepkiler dizinin de ilerlereyen bölümlerinde azaldı.

Türkler sıcakkanlı insanlardır ve belki bu yüzden tepkileri abartılı olabilir. Asya’da da aynı durum sözkonusu mu?

Türkler sıcakkanlı insanlar ve tepkileri abartılı ancak bu sahiplendikleri için oluyor. Sevdikleri ve sahip çıktıkları değerler için tepkileri abartılı olabiliyor. Ama bu bizim Türklerin kötü bir özelliği değil. Sahiplendiği değerlere verdiği tepki diye düşünüyorum.

 Yeni projeleriniz var mı?

‘Anne’ dizisi devam ediyor. Bu proje bitmeden sıradaki projeleri konuşmak olmaz. Bir ajanı canlandırmak isterim.

Anne dizisi izleyicilerine benim size sormadığım ama sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Anne dizisi sosyal sorumluluk projesi. Bu işin bir parçası olmak benim için çok mutluluk verici çünkü gerçekten hayatımızın içinde olan ve çoğu zaman görmezden gelinen yaraları açıyor ve belki de izleyiciyi bu konularla ilgili daha duyarlı olmaya çağırıyor. Bu yüzden canlandırdığım bu rolü sadece işimin bir parçası olarak görmedim. Sosyal sorumluluk projesine destek gibi yorumladım. Bu nedenle de dizinin benim için hep özel bir yeri olacak.

Kabiliyetliyseniz modellikten oyunculuğa geçebilirsiniz. Oyunculukta esas, yetenek ve eğitimdir. Ekran güzeli sever ama hiçbir zaman sadece güzellik yeterli değildir.