18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

‘Aşkım Bahardı’ şarkısını Pink Martini’den dinleyin

ABD’li müzik grubu Pink Martini, ‘Je Dis Oui’ adlı yeni albümlerinin Avrupa turnesi kapsamında 15 Nisan’da Volkswagen Arena’ya geliyor. Grup, sekiz dilde 15 şarkının yer aldığı albümünde, Türk hayranları için de ‘Aşkım Bahardı’ şarkısını yorumladı.

Bahar Erdoğan8 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Aşkım Bahardı’ şarkısını Pink Martini’den dinleyin

Kendilerini ‘dünyanın değişik köşelerinden melodileri ve ritimleri bir araya getiren ve modern formda sunan müzik arkeologları’ olarak tanımlayan grup, yeni albümünde Türk hayranları için ‘Aşkım Bahardı’ şarkısını da yorumladı. Yeşilçam’daki versiyonu ile şarkıyı çok sevdiklerini belirten grup ayrıca Türkiye’yi çok özlediklerini de söyledi.

‘Je Dis Oui’ ne anlatıyor?

Albüm hayatımıza dokunan herkesi ve her duyguyu kapsayan bir çalışma oldu. Bu albüme yaşadıklarımız şekil verdi diyebilirim. Yine farklı şarkıları Pink Martini’nin tarzıyla dinleyecek müzik severler. Hazırlık sürecinde repertuarı olabildiğince geniş tutmaya çalıştık sonunda 15 şarkıya karar verdik ve şarkıları sekiz farklı dilde kaydettik.  Je Dis Oui bana göre mutluluğu anlatıyor. 

Farklı dillerde söylemenin zorlukları neler?  

Farklı dilde şarkı söylemek hazırlık ve araştırma süreci gerektiriyor. China zaten başından bu yana Fransızca söylüyordu. Ama Pink Martini zaman içerisinde çok daha farklı dillerde repertuar oluşturmaya başladı. Mesela Storm şarkıların telaffuzlarını çalışırken dil uzmanları ile birlikte hazırlanıyor. Biz de şarkının ruhunu özelliklerini bozmadan kendi tarzımızla çalıyoruz.  

Albüm de Türk hayranlarınıza jest yapıp ‘Aşkım Bahardı’ şarkısına yer verdiniz. Bu şarkıyı sizin için özel kılan şey nedir?

Şarkının duygusu ve melodik yapısı bizi çok etkiledi. Biz genelde şarkıların en saf ve ilk hallerine ulaşmayı seviyoruz. Bu şarkıyı da filmlerde kullanılan Yeşilçam’daki versiyonu ile çok sevmiştik. Sahnede şarkıyı söylerken dinleyicilerin verdiği reaksiyonlar ve bizim de şarkıyı yorumlarken keyif almamız ‘Aşkım Bahardı’yı vazgeçilmezimiz yaptı. Sonra albüme de almaya karar verdik. Zaten Belkıs Özener ile de tanışmış ve daha önce İstanbul’daki konserimizde sahneye birlikte çıkmıştık.

Son albümünüzde Storm Large ve China dışında solistler de yer alıyor. Pink Martini neden böyle bir tercih de bulundu?

Aslında özel bir nedeni yoktu. Birçok insanın enerjisi ile çok daha zengin bir albüm olduğunu düşünüyoruz. Albümün hikâyesi ‘Souvenir’ filminin şarkılarını yaptığımız dönemde başladı. Sonra karşılaştığımız insanlar önerilen şarkılar derken bazılarını o kişilerle birlikte kaydetmek istedik. Albümdeki şarkıların hepsinin özel bir hikâyesi var. Albümde, Ari Shapiro, Michelle Obama’nın modacısı Ikram Goldman, sivil haklar aktivisti Kathleen Saadat ve Rufus Wainwright gibi konuk vokaller de yer alıyor.

Film ve dizilerde müziklerinizin kullanılması size ne hissettiriyor?

Daha önce de bu tarz işbirlikleri yaptık ve hep sıcak bakıyoruz. Şarkılarımız ‘The West Wing’den ‘Desperate Houseviwes’a kadar birçok dizi ve filmde de yer buldu. Şarkıların bu şekilde değerlendirildiğini görmek bizi çok mutlu ediyor. Son albümde de ‘Souvenir’ filmi için bir şarkı yazdık.

Pink Martini olarak dünyanın her yerinden şarkıları bulup bizlerle paylaşıyorsunuz. Yeni şarkıları araştırmaya devam ediyor musunuz?

Her zaman devam ediyor… Bu artık Pink Martini’nin bir özelliği haline geldi. Mesela uzun süredir Rus şarkılarını araştırıyoruz. 

Sık sık Türkiye’ye geliyorsunuz. Bu kez bizleri nasıl bir konser bekliyor? 

Son albümümüzden şarkıların yer aldığı bir repertuar ve klasik Pink Martini şarkılarına yer vereceğimiz. Her zamanki gibi konserimiz bir parti havasında geçecek. Türkiye’yi çok özledik. Türk dinleyicilerimiz ile bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz. Biz artık İstanbul’a çok alıştık. İstanbul bize enerji veriyor. Turnemizin en sevdiğimiz ayaklarından biri. Türkiye’de birçok şehirde konser verme fırsatı bulduk gerçekten büyüleyici bir ülke.