19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bahar temizliği yaparken forma kavuşmaya ne dersiniz

Yaz kapıya dayandı! Kilolardan kurtulmanın zamanı geldi. Kısa sürede sağlıklı beslenip, spor aktiviteleri ile eski formunuza kavuşmanız mümkün. Temizlik yaparken, yürürken, merdiven çıkarken en doğru hareket ve hızla kısa zamanda başarıya ulaşabilirsiniz. Bu alıştırmalara günde sadece 15 dakikanızı ayırmanız yeterli.

MURAT TOPOĞLU25 Mart 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bahar temizliği yaparken forma kavuşmaya ne dersiniz

Basenler için: Yere yan yatın, altta kalan bacağınızı hafifçe bükün, üstteki bacağınızı gerin. Başınızı elinize dayayıp, kalçalarınızı düz tutun. Nefes verirken üstteki bacağı hafifçe kaldırın. Nefes alırken indirin. 20 kez yaptıktan sonra diğer tarafa geçin.

Kalçalar için: Ellerinizi ve dizlerinizi yere dayayın. Elleriniz omuzlarınız ile aynı hizada, dizleriniz kalçalarınızın tam altında olsun. Sağ bacağınızı, düzenli olarak arkaya doğru kaldırın ve indirin. Bu esnada ayağınızı da geriye doğru çekin. 20 kez sonra öteki tarafı yapın.

Bel için: Sırt üstü yatın, dizlerinizi kırın. Sağ elinizi ensenizin altına destek yapın. Sol kolunuz yerde uzunlamasına dursun. Şimdi sağ dirseğiniz ile sol dizinizi elinizden geldiğince birbirine yaklaştırın. Bu esnada nefes verin. Nefes alırken eski durumunuza dönün. Kısa bir süre omuzları dinlendirdikten sonra tekrar yapın. 20 kez yaptıktan sonra öteki tarafla yapın. 

Karın için: Sırt üstü yatın, dizlerinizi kırın. Ellerinizi ensenizde birleştirin ve bu esnada kollarınızı mümkün olduğunca açın. Nefes verirken yavaşça bedeninizin üst kısmını yukarıya doğru kaldırın. Nefes alırken yeniden yatın fakat başınızı yere koymayın. İki set halinde 15’er kez yapın. Arada kısa bir süre dinlenin. 

KENDİNİZİ SPORA MOTİVE ETMEK İÇİN 

En uygun zamanı seçin: Sabahları zor kalkan biriyseniz, erken saatte jimnastik yapma gayretiniz kısa sürede başarısız olacaktır. Sizin yapmanız gereken, yatmadan önce idman. 

Kendinizi en başından alıştırın: Jimnastiğin asla vazgeçmeyeceğiniz bir rutin haline gelmesi gerekir. En iyisi, dişlerinizi fırçalamadan hemen önce yapın. Çünkü diş fırçalamayı da asla unutmazsınız. 

Muhasebesini yapın: Bir kâğıt üstüne haftanın günlerini yazın. Jimnastik yaptığınız zaman o günün yanına bir artı koyun. Akşamları kontrol edin, gerekirse eksik günlerinizi tamamlayın. 

NE KADAR KALORİ YAKARIM? 

Otururken: 60 kilo birisi, hiçbir şey yapmadan oturursa, 10 dakikada 10 kalori harcar. 90 kiloluk birisi aynı durumda 16 kalori harcar. 

Merdiven çıkarken: 10 dakika yukarı çıkmak 150 kalori yaktırır. 10 dakika aşağı inmek de nereden baksan 56 kalorinin gitmesini sağlar. 

Yürürken: Yavaş yürüme (saatte 3 Km) yarım saatte 180 kalori yaktırır. Hızlı yürüme (saatte 6 Km) yarım saatte 350 kalori götürür. 

Ev işi yaparken: Yarım saati 70 kalori (bulaşık yıkamak) ve 200 kalori (yer silmek) arasında.