23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Bilinmeyen şifa deposu: Hünap

Alternatif tıbbın şifa deposu hünnap meyvesi anavatanı Çin’in ardından ülkemizde Manisa’nın Demirci ilçesinde yetiştiriliyor. Demirci Belediye Başkanı Selçuk, “İlçemizin kırmızı altını hünnap, her derde deva” diyor.

FATMA ERSOY 13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bilinmeyen şifa deposu: Hünap

Birçoğumuz tadını bırakın adını dahi bilmiyoruz. Aslında Çin’de eski çağlardan beri alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor. Kendisi küçük yapısına rağmen tam bir mineral ve vitamin deposu. Ağacı ilkbaharda hoş kokulu sarı çiçekler açıp sonbahar mevsimine doğru olgunlaşan bir meyve hünnap. Olgunlaştıkça yeşilden kızıl kahverengiye dönen hünnabın yenmeye hazır hali ise tamamen kırmızı ve kırışık haldedir. Pek çok kültürde ilaç olarak kullanılan hünnabı ister çiğ, isterseniz reçelini yaparak tüketebilirsiniz. 

Birçok hastalığa şifa olan düşük kalorili hünnap meyvesi ülkemizde Manisa’nın Demirci İlçesi’nde yetiştiriliyor. Her yıl eylül ve ekim aylarında hasadı yapılan Demirci’nin kırmızı altını olarak bilinen hünnap, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere şeker, tansiyon, astım hastalıklarının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. 

Demirci Belediyesi Başkanı Selami Selçuk, üretimine destek verdikleri hünnap meyvesine ilişkin şunları söyledi: Demirci’nin kırmızı altını olarak bilinen, şifa deposu hünnap meyvesinin tanıtılması amacıyla başta Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinde düzenlenen tanıtım fuarlarında stant açıyoruz. Belediyemiz olarak yaptırdığımız araştırmalarda hünnap meyvesindeki A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenirken, vücudu da birçok hastalığa karşı koruyor. Hünnap meyvesinin üretimi noktasında yaptığımız çalışma ve destekler sayesinde üretim kapasitesi 2017 yılında 150 tona yaklaştı. Hedefimiz gelecek yıllarda hünnap üretimini yılda 300 tona çıkarmak. 

ZİRAİ İLAÇ KULLANILMIYOR

“Hünnap ağacı yabani bir dağ bitkisidir. Dolayısıyla üretimi esnasında zirai ilaç gerekmemektedir” diyen Başkan Selçuk, meyvenin ilçeye katkılarına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu: Bol sulama ile zahmetli bakım istemeyen hünnap lezzeti, kalitesi ve rekoltesi ile ilçemiz ekonomisine büyük katkı sunmaktadır. Vatandaşlarımız son yıllarda yoğunlukla arazilerine hünnap meyvesi dikimine başladılar. Hünnabın meyvesi kadar yaprağı da gelir getirici ürünler arasında yer alıyor. Kozmetik sanayinde kullanılan hünnap yaprağı çiftçilere ek gelir sağlamakta. Ziraat Odası Başkanlığınca, hünnap meyvesi için coğrafi işaretleme ve patent için Türkiye Patent ve Marka kurumuna yapılan başvurunun onayı beklenmektedir. Demircili genç bir girişimcimiz tarafından da hünnap meyvesinin lokumu üretilerek raflarda yerini aldı. İlçemizi tarımda kalkındırmak amacıyla gölet yatırımları yapılmakta. Şu anda 8 sulama göletimizde inşaatlar tüm hızıyla devam ediyor. Demirci yaklaşık 2 yıl sonra sulu tarımda da üretim yapan, tarımda daha da kalkınan bir ilçe haline gelecektir. 

BAKAN VEYSEL EROĞLU’NDAN DESTEK

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’da Demirci’yi ziyaretinde hünnap üretimini teşvik etmek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü 35’inci eylem planına aldı. Demirci Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2017 yılı içerisinde ilçenin değişik noktalarına 5 bin adet hünnap fidanı toprakla buluşturuldu. 

Cilde faydalı

Hem meyvesi hem de özütü cilt rahatsızlıklarını ve yanmaları tedavi etmek için kullanılmakta. Egzama, akne ve sedef gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılması için tüketilmesi faydalı olan hünnap ciltteki kırışıklıkları da önlüyor.

Sindirimi kolaylaştırır kabızlığa iyi gelir

Hünnap meyvesi sindirimi kolaylaştırarak kabızlık problemlerine iyi gelir.

Kemik ve diş sağlığı

Hünnabın içerisinde bol miktarda fosfor barındırmasından dolayı kemik ve diş sağlığına iyi geldiği söylenmekte. 

Vitamin deposu

İçerisinde A ve C vitaminlerinden bolca bulundurmakta. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengin.

Kilo vermenizi sağlar 

Hünnap en düşük kalori miktarına sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Hünnap yiyerek hem uzun süre tok kalabilir hem de kilo verirken kaybedilen enerjiyi geri kazanabilirsiniz. 

Stres ve anksiyete iyi gelir

Hormon seviyesini dengeleyen hünnap bedene ve zihne rahatlama yaşatır. Stres ve anksiyete yaşayanlar, kurutulmuş hünnap tüketirlerse stres ve kaygı düzeylerinde azalış meydana geldiğini göreceklerdir.

Kanserden korur

Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Günde bir avuç tüketilen hünnap meyvesi özellikle kışın çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ve bağışıklık sisteminizi hızlı bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olur.

Uykuyu düzenler

Uykusuzluk ve halsizlik çeken insanlar, eğer hünnap çekirdeği özü tüketirlerse bu sıkıntılardan kurtulabilir. Hünnabın içindeki organik bileşikler zihne ve bedene ferahlık verir. Eğer gece uyumakta zorluk çekiyorsanız bir miktar hünnap tüketin. Uykusuzluk kâbusunu bir daha yaşamayacaksınız. 

Kan dolaşımını artırır

İçeriğindeki demir ve fosfor alyuvarlarda bol miktarda bulunur. Bu yüzden vücudunuzdaki kan akışını ve kan üretimini hızlandırır. Ayrıca alkaloid ve saponon adlı maddeleriyle kandaki toksinleri yok eder. Antioksidan yapısıyla kanınızı temizler ve enerjik hissetmenizi sağlar.