25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bir öz-savunma biçimi: Krav Maga

Krav Maga adı verilen dövüş sanatı, güçten ziyade stratejik tekniklerin ön plana çıktığı bir savunma biçimi. Özellikle kadın, çocuk ve dezavantajlı bireyler için adeta bir ihtiyaç. Hele ki her gün şiddete uğrayan kadın ve çocuklara dair haberler duyarken önemli bir gereksinim. Bu dövüş sanatını uzman eğitmen Mazhar Enis Tayman ile konuştuk. Tayman, bireyin önceliğinin güvenli bir yaşam olduğu için bu sanatı öğrenmesi gerektiğini belirtiyor.

ALİ DEMİRTAŞ7 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bir öz-savunma biçimi: Krav Maga

Dövüş sanatı Krav Maga Türkiye’de giderek yaygınlaşsa da ülkemizde hâlâ bir elin parmaklarından daha az uluslararası eğitmene sahip. Bunun dışında maalesef YouTube kanalı kurarak kulaktan dolma bilgilerle Krav Maga öğretenler de var. Ama en sağlıklısı uzman eğitmenlerden bu eğitimin verildiği bir yerde öğrenilmesi. Krav Maga’nın özellikle Türkiye’de önemli ve popüler hale gelmesi saldırganların kurbanlarına sopa ve bıçak başta olmak üzere çok fazla taktikle saldırmasından kaynaklanıyor. Yani ortada hiç de adil olmayan bir dövüş söz konusu. Krav Maga eğitmeni Mazhar Enis Tayman ise Krav Maga’nın bu adaleti yerine getirebilecek en efektif teknik olduğunu söylüyor.

Çocukluğundan bu yana dövüş sanatları ile ilgili olduğunu söyleyen Enis Tayman, aynı zamanda karate, boks ve aikido da çalışmış. Krav Maga ile tanıştıktan sonra ise bu stili benimsemiş. 2014 yılından bu yana Krav Maga eğitmenliği yapan Tayman, 2016’da “Combat Krav Maga Internatioal” adlı uluslararası bir Krav Maga okulundan eğitmenlik sertifikası alarak aynı kurumun Türkiye temsilcisi olmayı başarmış.

NAZİLERE KARŞI KRAV MAGA

Krav Maga Dövüş Sanatı nasıl ortaya çıktı ve bu sanatı diğer dövüşlerden ayıran nedir?

Krav Maga, kelime anlamı olarak yakın dövüş demektir. Bir dövüş sanatı olmaktan çok savunma stili olarak tanımlamak daha doğrudur. Krav Maga’nın temelleri, İkinci Dünya Savaşı öncesinde o zamanki Çekoslavakya’nın Bratislava kentinde yaşayan Imi Lictenfield adlı bir Macar Yahudisi Nazilere karşı mücadele etmeye karar verince atılır. 1960’lı yıllara kadar askeri bir sistem olarak geliştirilen Krav Maga’nın bu tarihten sonra sivil versiyonu üzerinde çalışmalar başlar. Her iki versiyonda da dünya çapında kabul görmüş dövüş sanatlarının en efektif teknikleri birleştirilir ve bu da Krav Maga adını alır. Krav Maga’yı diğer dövüşlerden ayıran en önemli özelliği ise sokak senaryolarını baz almamız. Kendimizi en kısa sürede saldırıdan kurtarmak için çeşitli teknikler kullanıyor ve hemen saldırı mahallinden uzaklaşmaya bakıyoruz. Öğrenilmesi uzak doğu dövüş sanatlarına göre çok daha kolay olan Krav Maga günümüzde özellikle vakti az, ama sokakta kendisini savunmak zorunda olduğunun bilincindeki beyaz yakalılar tarafından çokça tercih ediliyor. 

ZORBALARI EĞİTMİYORUM

Bu sanat cinsiyet ve yaş gibi faktörlerden bağımsız olarak herkes için öğrenilmesi gereken bir şey midir?

Krav Maga, özellikle dezavantajlı gruplar tarafından öğrenilmeli ve öğretilmeli. Kaldı ki “Ben günde on kişiyi dövmezsem rahat etmem” türü zorbalara hemen yol veriyorum ve hiçbir şey öğretmiyorum. Şu anda İstanbul’da üç ilçe belediyesi ile “Kadın İçin Defans Atölyesi” adı altında ücretsiz eğitimler organize ediyorum. Bu belediyelerden biri ile çalışmalarımız iki yıldır sürüyor. Az önce belirttiğim gibi sokakta insanları dövmek isteyen, ona buna saldıran zorbaları eğitmiyorum. Bunun dışında cinsiyet ayrımı yapmıyorum. Erkeklerin ilgisi daha çok gibi görünse de kadın öğrencilerin daha sadık olduğunu düşünüyorum. 

Güce mi yoksa teknik ve stratejiye dayalı bir spor mu?

Krav Maga öğretirken kullandığım sisteme KAF adını veriyorum. Kondisyon, Agresyon Farkındalık üzerinden eğitiyorum. Kondisyon saldırı öncesi, sırası ve sonrasında ayakta kalabilmek için çok gerekli. Agresyon ise saldırıyı ve saldırganı bertaraf etmek için çok gerekli. Farkındalık da saldırıya uğramamak ve saldırı sırasında ortaya çıkacak farklı tehditleri en kısa sürede algılayıp analiz ederek çözüm üretmek için çok gerekli. Gördüğünüz gibi KAF olmazsa kendinizi sağlıklı biçimde korumanız da mümkün değil.

Krav Maga’nın öncelediği şey nedir?

Ben verdiğim Krav Maga eğitiminde öncelikle kişinin dövüşmek zorunda kalmadan güvenli bir yaşam sürmesini öngörüyorum. Kişi, oluşabilecek riski en erken şekilde analiz edip çözüm yoluna giderse eğitimim başarıyla sonuçlanmış demektir. Çünkü dövüşmek zorunda kaldıysanız güvenliğiniz konusunda bir şeyleri yanlış yapmışsınız demektir. Yani dövüşmek son çaredir. Ama bu tabii ki “Ne işi vardı o saatte sokakta” türü eleştirileri temel alan bir yaklaşım değil. O saatte orada bulunabilirsiniz ve yine de güvende kalabilirsiniz. 

Son olarak bana göre en iyi Krav Maga’cının akşam evine tek parça, hasarsız ve mutlu biçimde varan kişi olduğunu belirtmek isterim. Ne var ki mesela on kişiyi dövmüş olarak yine de tek parça, hasarsız ve mutlu biçimde eve dönebilirsiniz. Ancak bu durumda mutlaka kendinizi tehlikeye atmışsınız demektir ve günün birinde o sizden güçlü on birinci kişinin karşınıza çıkması çok muhtemeldir.

GÜLSÜM POSTACI: HAYATIM İÇİN KRAV MAGA

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar ağır baskı, istismar ve şiddete maruz kalıyor. Bindiği minibüs şoförünün tecavüz girişimine direndiği için katledilen 19 yaşındaki Özgecan Aslan cinayeti beni oldukça derinden sarsmıştı. Kamuoyunda her ne kadar ses çıksa da cezai yaptırımların ve caydırıcı yasaların kadın cinayetlerinin önünü alamadığını görüyoruz. Yaşanılanları üst üste koyduğumda sokakta kendimi koruyabileceğim yöntemler arayışına koyuldum. Çok kısa bir sürede de Türkiye gerçeklerinden kopuk olmayan öz savunma taktiklerinin öğretildiği bir dövüş stili olan Krav Maga ile tanıştım.

KADIN KENDİNE İNANMALI 

Eğitime başladığım daha ilk derste öğretilen öz savunma taktikleri ile oldukça iri cüsseli bir erkeği kolayca üzerimden atabilmiştim. Bu insanlar tarafından duyulduğunda inanılması oldukça zor bir deneyim olarak düşünülebilir. Kadınların öncelikle kendilerine ve yapabileceklerine inanması gerekiyor. Bir erkek ve kadının bedensel gücü, kapasitesi birbirinden oldukça farklı. Sadece ilk haftalarda beraber çalıştığımız erkek arkadaşlarla o gücün farkını hissederken zorlanmıştım. Ancak Krav Maga kendini saldırılara karşı korumayı öğretirken, aynı zamanda mücadele gücünü de arttıran bir dövüş stili. Aynı kiloda olan bir kadın ve erkeğin, tekme atma şiddetinin eşit seviyede olduğunu deneyimleyerek öğreniyorsunuz. Çok kısa sürede hocamız Mazhar Enis Tayman’ın öğrettiği taktiklerle bir saldırganı etkisiz hale getirip kendimi korumanın, canımı kurtarmanın yollarını öğrenmiş oldum. Bıçaklı, sopalı, silahlı saldırganlarla kolaylıkla başa çıkabilmek mümkün.