25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bölgelere göre tatil kalori haritası

Yeni şehirler, yeni insanlar ve yeni tatlar. Peki, iştah kabartan, bol kalorili lezzetlerin tadını nasıl çıkartacağız? Her bölgenin kendine has yemeklerini denemek isterken, alacağımız kilolar ne olacak? Diyetisyen Emre Uzun, Türkiye’nin bölgelere özel lezzetlerinin porsiyon kontrolünün nasıl olması gerektiğini anlatırken, yapılan kaçamakların da nasıl telafi edileceğini açıklıyor. Ayrıca tatil sonrası detoks önerileri de ile tatilcilerin yüzünü güldürüyor.

5 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bölgelere göre tatil kalori haritası

Ege Bölgesi: Ege lezzetleri deyince aklımıza ilk zeytinyağlı sebze yemekleri ve mezeler geliyor. Hafif olarak düşündüğümüz Ege lezzetleri, porsiyon kontrolü dışına çıktığımızda bizi istenmeyen kilolarla karışı karşıya getirebilir. Fakat Ege’nin incisi İzmir’e gelip de Ege kahvaltısının olmazsa olmazı meşhur boyozu tatmadan olmaz. Bir porsiyon boyoz yaklaşık 250 kalori içermektedir. Kahvaltı sonrası Alsancak sahilinde yapacağımız yaklaşık yarım saatlik bir bisiklet turu dengelemek için yeterli olacaktır. Yediğimiz bir porsiyon kumru yaklaşık 300-350 kalori içermektedir. Bunu yaklaşık yarım saat yüzerek dengeleyebiliriz. Bu arada Ege demişken, adını bile duymadığımız otları denemekten çekinmeyelim. 

Marmara: Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Marmara Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır. Örneğin Bursa’ya gidip İskender, Edirne’ye gidip ciğer tava yemeden olmaz. 300 gramlık bir İskender kebap 580 kalori ediyor. Bunun bize yağ olarak dönüşünü engellemek için yaklaşık iki saat bisiklet çevirmek gerekiyor.

İç Anadolu Bölgesi: Türkler için önem taşıyan yemek kültürünün en yoğun yaşandığı yerlerden biri hatta belki birincisi İç Anadolu bölgesidir. İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un ve bulgur başta gelir. Kayseri denildiğinde şüphesiz akla ilk gelen yemek mantıdır. Bir porsiyon mantı yaklaşık 350 kalori içermektedir. Bu tükettiğimiz mantıyı dengeleyebilmek için yaklaşık bir saat yürüyebiliriz veya yarım saat koşabiliriz. Arpa şehriyenin üzerine pişmiş et dökülerek servis edilen Ankara tava, yaklaşık olarak 300 kalori enerji içermektedir. Bir su bardağı ayran ve bol yeşillikli bir salatayla sağlıklı bir öğün oluşturabiliriz. Peki Eskişehir’e gidince ne yiyeceğiz? Tabi ki çiğ böreğin tadına bakmadan geçmemeliyiz. Bir adet çiğ börek yaklaşık 160 kalori içermektedir. Ve bunu da Porsuk Çayı etrafında yarım saat yürüyerek dengeleyebiliriz.

Akdeniz: Kebabın başkenti olarak bilinen Adana’da kebap çeşitleri ve buzlu bici bici, Antalya’da, bol cevizli Arap kadayıfı ve tirmis, Mersin’de tantuni ve kerebiç, Isparta’da kabune, Hatay’da ise humus ve künefe, bölgenin tadılması gereken lezzetlerinden sadece birkaçı. Örneğin, bir porsiyon adana kebap ile yaklaşık 360 kalori almış oluruz. Bunu yakabilmek için yaklaşık bir saat yürüyebiliriz. Bir porsiyon tantuni 380 kalori etmekte ve bunu dengeleyebilmek için diğer öğünleri salata ve çorba gibi hafif alternatiflerle geçiştirebiliriz.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Bölge mutfağı Türkiye’de kebap türleri, çiğ köfte ve lahmacunla simgeleşmiştir. Antep’te katmerli kahvaltı deneyimini yaşamadan olmaz. Tabi ki; porsiyonun dörtte birini tüketmek ve yanında kan şekerimizi dengeleyecek bir bardak sütü de unutmamak şartıyla. Öğle veya akşam yemeklerinde tercihimizi lahmacundan yana kullanırsak yanında bol yeşillikli bir salata ve ayranı eksik etmemeliyiz. Bir adet lahmacun yemek bize 160 kaloriye mal oluyor. Bunu yakmak için 30-45 dakika basketbol oynamak gerekiyor. O kadar geldim ve baklava yemeden mi gideceğim diyorsanız; 40 gramlık bir dilim baklavayı tüketmenin faturası 240 kalori. Onu yakabilmek için ise hiç durmadan bir buçuk saat dans etmek gerekiyor.

Karadeniz: Bir porsiyonu yaklaşık 280 kalori olan hamsili pilavın karşılığı Karadeniz’in yaylalarında 50 dakika yürüyüşe denk gelmektedir. Kahvaltılarda yemeye doyamayacağınız muhlamanın yanında bir iki ince dilim mısır ekmeği iyi gider. Tabii ki bunları da Karadeniz’in serin sularında yaklaşık yarım saat yüzerek dengeleyebiliriz. 

Doğu Anadolu: Erzurum’a geldik ve 460 Kalorili bir Porsiyon Cağ Kebabı tükettik ve aldığımız kalorinin nasıl yakılacağını merak ediyoruz. Tabii ki de yaklaşık bir buçuk saatlik bir doğa yürüyüşü bize bu konuda yardımcı olacaktır. bir porsiyonu 300 kalori civarında olan tel kadayıf dolmasını yedikten sonra diğer öğünleri hafif tutmalı ve hareketimizi arıtmalıyız. Bu da yaklaşık bir saatlik yürüyüşe denk gelebilmektedir.