24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Buz'un Efe'si rekora doymuyor

Bundan 6 yıl önce babasının elinden tutarak gittiği buz pistinde bugün rekorları alt üst eden minik sporcu Efe Çetiz, buzda 23.03 puanla tarihe geçen ilk Türk sporcu oldu.

SAADET ÖZCAN13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Buz'un Efe'si rekora doymuyor

Ülkemizde bazı spor branşları vardır ki, takım sporlarının hele hele de futbolun gölgesinde kalır. Ama bir gün biri çıkar, bütün tabuları yıkar geçer. İzmir’den yükselen başarı da işte tam böyle oldu. 

12 yaşındaki minik dev Efe Çetiz, başarısı, azmi ve yaptığı işe olan tutkusuyla ülke olarak hepimizin göğsünü kabarttı. Buz patenine tutkuyla bağlanan Efe Çetiz, 2017 yılı içinde 7 elementle alınan en yüksek teknik puan olan 23.03 ile bir dünya rekoru kırarak, küçük yaşına rağmen, buz pistine adını altın harflerle yazdırdı.

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Sporları Salonu’nun evlerinin yakınlarında açıldığını duyması minik Efe’nin hayatının da dönüm noktası olur.

İnşaat halindeki buz pistine babasıyla ilk kez geldiğinde minik Efe’ye ‘Buz pateni yapmak istiyor musun?’ diye sorulduğunda ‘Evet’ yanıtıyla kayıt olur. Babası kayıt işlemleriyle ilgilenirken, geleceğin şampiyonu Efe Çetiz, buz üzerinde yürütülen çalışmaları, geleceğinin üzerinde şekilleneceğini bilmeden izlemektedir.

YETENEKLİYDİ GRUP ATLATTIK

6 senedir buz pateni yapan Efe Çetiz, sergilediği hızlı yükselişle yeteneğini kısa zamanda ortaya koydu. Tüm bu süreçte sporcunun yanında olan Artistik Buz Pateni Milli Takım Antrenörü Gamze Güner, birçok sporcu çıkardıkları Figür Grubu altyapısına Efe Çetiz’i de alarak çalışmalarına başladıklarını anlattı. E Grubu’nda gösteri ekibiyle Efe’nin yarışmalara başladığını söyleyen Gamze Güner, D, C, B grubu yarışlarının ardından Efe Çetiz’in yeteneklerinden dolayı A Grubu’ndan atlayarak Minikler Grubu’nda yarıştığını söyledi.

ÇOK ÇALIŞTIM, BAŞARDIM

Bundan 6 yıl önce o büyük camdan pisti özlemle seyreden Efe Çetiz, bugün sayısız madalyasıyla başarıdan başarıya koşuyor. Buzun sihrine kapılan o küçük çocuk, bugün bütün ülkenin gurur duyduğu bir dünya rekortmeni olarak Olimpiyatlar’a emin adımlarla yol alıyor. Belediyenin sporcularından biri olan ve yeteneği sayesinde basamakları birer ikişer tırmanan Efe, spora başladığı ilk günleri anlatırken, “Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün sporcu seçmelerinde iyi olanlar arasına girmeyi başardım. Kendimi geliştirmek, daha da iyi şeyler yapabilmek için çok çalıştım ve şimdi de dünya rekortmeni oldum” diyor, her zaman yanında olan küçük dev kadroyu da unutmadan...

AİLE DESTEK BEKLİYOR

Böylesine büyük başarılara imza atan Efe’nin babası Melih Çetiz, annesi Okşan Çetiz, her ne kadar çocuklarını tüm güçleriyle destekleseler de yeterli olamadıklarını belirterek, Efe’nin yurt dışındaki kamplara gitmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. “Dünyaya kafa tutan bir sporcu yetiştiriyoruz. Efe’nin başarısı ortada. Fakat biz de bir yere kadar yeterli olabiliyoruz. Destek arayışındayız, çünkü çoğu zaman yılma noktasına geliyoruz. Umudumuzu kaybettiğimiz zamanlar çok oldu. Biz yine de tüm imkanlarımızı zorluyoruz. Çünkü Efe’nin hedefleri büyük” ifadesini kullanıyorlar.

13 yaşındaki Elif Su Erol da ‘Basic Novice A Girl’ kategorisinde Türkiye rekortmeni olan genç bir sporcu. Elif Su Erol da Efe gibi buz pateninde birçok başarıya imza attı. 15 altın 6 gümüş madalyaya sahip genç sporcunun da hayali olimpiyatlara katılabilmek.

30 MADALYANIN  26’SI ALTIN  

Bugüne kadar birçok uluslararası turnuvadan madalyalarla dönen Efe Çetiz’in 30 madalyasından 26’sı ise altın. Bu nedenle ‘Altın Çocuk’ lakabını elde eden Efe, European Criterium Turnuvası’nda İtalya’da düzenlenen Coppa Europa Yarışması’nda da Minik Erkekler kategorisinde 26.60 puanla birinci oldu. 26 yıldır düzenlenen bu yarışmadaki başarısıyla ‘Golden Book’a (Altın Kitap) giren ilk ve tek Türk patenci olarak da tarihe geçti. Daha büyük başarılara emin adımlarla yol alan buzun Efe’sinin rüyalarını ise olimpiyatlar süslüyor. Buz patenine tutkuyla bağlanan Efe Çetiz’in idolü ise ABD’li sporcu Nathan Chen.

BİZDE YAŞ BÜYÜDÜKÇE BAŞARI DÜŞÜYOR 

Türkiye’de kriterlerin ve şartların zor olduğuna dikkat çeken Artistik Buz Pateni Milli Takım Antrenörü Gamze Güner, şunları söylüyor: Eğitim sistemiyle beraber bunu yürütmek çok zor. Efe’nin yurt dışındaki rakiplerinin hepsi spor ilkokulu, ortaokulu, buz okullarında okuyor. Günde 8 saat buzda çalışırlarken biz 1 saat çalışabiliyoruz. Okul sistemiyle eşdeğer yürütmek bizi çok zorlayacak. Dünyada küçük patencilerimiz çok başarılı oluyor. Gel gelelim büyüdükçe eğitim sistemi nedeniyle başarı oranı düşüyor. Çok az çalışarak, çok çalışan dünya sporcularına kafa tutuyoruz. Sadece imkanımız yok. Bizim mahalle arasında nasıl basket sahaları varsa onlarda da buz pistleri var. Sürekli antrenman yapabiliyorlar. Türkiye’de ise sadece 9 olimpik buz pistimiz var. Her şehirde ekstra buz olursa sporcularımız daha fazla gelişir, daha fazla sporcu da çıkartabiliriz. 

YAŞI YETSE 2024 OLİMPİYATLARI DA OLACAKTI AMA...

Efe’nin yaşıtlarından 4 sene erken yarıştığını söyleyen Artistik Buz Pateni Milli Takım Antrenörü Gamze Güner, şunları söyledi: Efe Çetiz, bu sene yarışması gerekirken 4 seneden bu yana yarışıyor. Efe’den 5 sene içerisinde dünya rekoru bekliyorduk o, bu rekoru 3.5 senede başardı. Minikler kategorisinden, Yıldızlar gurubu çıkacağız. Kendisinden 2-3 yaş büyük rakipleriyle yarışacak. Efe şimdi 2 ayrı program kayacak. 3 tur Tripil Jump yapması gerekecek. Bu da onu biraz zorlayacak. İlerlememiz için basamak olacak. Hedeflerimiz ise yüksek... Önümüzde; Dünya Gençler Şampiyonası, Gençlik Olimpiyatları, Avrupa Şampiyonası, Üniversite Olimpiyatları, Dünya Şampiyonası ve Olimpiyatlar gibi uzun bir yolumuz var. Yaşı yetse 2024 Olimpiyatları’na katılabiliriz ancak yetmiyor. Nihai hedefimiz 2028 Olimpiyatları...

Buzun sihrine kapılan 12 yaşındaki Efe, “Kendimi geliştirmek, daha da iyi şeyler yapabilmek için çok çalıştım ve şimdi de dünya rekortmeni oldum” diyor.