25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çaya lezzet ve sağlık katan aromalar

Türk çayına olan tutkumuz dünyanın malumu. Sudan sonra en çok tüketilen içecek olan klasik Türk çayımıza biraz aromatik lezzet ve şifa unsuru katmaya ne dersiniz. Bu hafta sonu gelin çayımızı yeni tatlarla yudumlayalım, hem tatilin tadını çıkaralım hem sağlığımıza doping yapalım.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çaya lezzet ve sağlık katan aromalar

Bir çubuk tarçın

İster ince belli de ister cam ya da porselen fincanda. Kış aylarına keyif katmaya çayınıza tarçın ekleyerek başlayın. 

Bal ve hanımeli

Türk çayına en çok yakışan ikilinin bal ve hanımeli olduğunu kaçımız biliyor? Aktardan alacağınız hanımeli çiçeğinden bir çay kaşığı kadar çayınıza ekleyin. Aynı ölçüde bal katıp karıştırın. Şekersiz içmeye alışkın olanlar balın tatlandırdığı çayı limonla dengeleyebilirler. Bu çayın soğuk algınlığı, kış depresyonu, idrar yolu ve böbrek sorunlarına karşı iyi geldiğini de hatırlatalım. 

Zencefil ekleyin

Eğer üzerinizde hafif bir kırıklık veya çevrenizde grip salgını varsa geç olmadan kendinize zencefilli bir çay hazırlamanızda fayda var. Zencefili toz ya da kabuk olarak Türk çayınıza ekleyebilirsiniz. 

Akçaağaç şurubu

 Akçaağaç şurubunu bulduğunuzda çayınıza birkaç damla damlatın hem aromanın keyfini çıkarın hem de sağlığın. Bağışıklık sisteminden kalbe, prostattan yaşlanmayı durdurmaya kadar birçok sağlık problemine iyi gelen akçaağaç şurubu, çaya yakışıyor ve onu faydalı hale getiriyor. 

Hindistan cevizi sütü

Çayı sütle içmek pek kültürümüzde olmasa da badem veya Hindistan cevizi sütü eklenmiş çay normal sütlü çaylardan daha fazla tercih ediliyor son zamanlarda. Zira her ikisi de onu daha hafif yaparken içimini de kolay hale getiriyor. Denemekte fayda var.

Yaz meyveleri

Klasik çayınıza yazın sevdiğiniz yaz meyvelerinin kurutulmuş halini eklemeyi denediniz mi? Çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi küçük meyveler hem damağınızda tatlı bir lezzet bırakacak hem de boğaz enfeksiyonlarına karşı yeni silahınız olacak. 

Limon kekiği

Çaya limon sıkıp içmek çok bilinmedik bir yöntem değil. Ancak çayınıza limon suyu yerine limon kekiği eklemek onu daha aromalı ve lezzetli hale getiriyor. Üstelik bir ya da iki yaprak yeterli.

Turunçgiller

Limon çaya yakışır da turunçgiller yakışmaz mı? Greyfurt, mandalina, lime ya da portakalı ister dilimleyerek isterseniz suyunu fincana sıkarak çayınıza ekleyebilir ve farklı aromalarla lezzet yolculuğunu başlatabilirsiniz.