19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çocuk modası kafa karıştırıyor

Hollywood’da ünlülerinin başlattığı küçük çocukları yetişkin gibi giydirme akımı bir moda haline dönüştü. Bunda dünya trendlerinin ve sosyal medyanın da çok büyük etkisi olduğuna değinen Tasarımcı Seda Açar, “Anne ve babalar çocukları üzerinden psikolojik olarak tatmin oluyorlar. Benim kızıma güzel desinler, benim oğluma yakışıklı desinler diye bu şekilde hareket ediyorlar” diyerek bu tutumu sorunlu bulduğunu söylüyor.

MERVE YILMAZ ORUÇ21 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuk modası kafa karıştırıyor

Özellikle kız çocuk büyüten anneler çocuklarının yaşına uygun tarzda ya da istedikleri ölçülerde kıyafetler bulamadıklarından yakınırlar. Elbette tekstil sektörü çok gelişti. Çocuk giyimi konusunda ünlü markalarımız, tanınmış tasarımcılarımız var. Ancak çocuklarımıza giysi almak için bir mağazaya girdiğimizde çoğu kez aradığımız kıyafeti bulmak için saatler geçiriyoruz. Kız çocuklar için yapılan tasarımlarda ‘kadınsı’ çizgiler ön plana çıkıyor. Çocuk giyimindeki yanlış tercihler onların gelişimini de olumsuz şekilde etkiliyor. Çocuk masumiyetiyle bağdaşmayacak modeller küçük kızların yetişkin kadınlar gibi görünmelerine ve bir süre sonra yaşamaları gereken çocukluktan uzaklaşmalarına yol açıyor. Ana babaların sosyal medya hesaplarında sevimlilik notuyla paylaştıkları büyümüş de küçülmüş görüntüsüne sahip çocuklar kirli birtakım zihinlerde ise bambaşka şekilde karşılık bulabiliyor. Elbette insanlar istediklerini giymekte çocuklarını da keyfine göre giydirmekte özgür. Ancak pedofili tehlikesinin bu kadar yakınlarımızda kol gezdiği bir zamanda çocukların giyim tarzı konusunda temkinli olmak da artık bir gereklilik halini aldı. 

UNISEX KIYAFET TEHLİKELİ

Tabi bu kıyafetleri seçen anne baba kadar onları üreterek bazı subniminal mesajlar veren markaları ya da tasarımcıları da gözden kaçırmamak lazım. Dünyada yaygın olan unisex kıyafetlerin artık ülkemizde de kabul görmeye başlaması ayrı bir sorun. Kadın erkek ayrımını ortadan kaldıran bu kıyafetler çocukların kendilerini tanıma sürecinde kafalarının karışmasına yol açabiliyor. Toplumsal cinsiyete karşı çıkanların unisex kıyafetlere yönelmesi ne kadar sorunlu bir durum ise çocuklara küçük yaşlardan itibaren yetişkin kıyafetleri giydirmek, kız çocuklarını küçük kadınlara dönüştüren tasarımları piyasada hakim kılmak da o derece problemli. Günümüzde erkek çocuklarının kız çocukları gibi pullu, taşlı, çiçekli, böcekli kıyafetlere yöneltilmesini unisex giyim anlayışına itilerek erkek çocuklarına bu tarz kıyafetler giydirilmesini doğru bulmayan Moda Tasarımcısı Elif Asar, unisex kıyafetlerin çocukların cinsel gelişimlerinin oturma evresinde kafa karışıklığına neden olacağını söylüyor. Çocuk kıyafetlerinin tasarımında ve ailelerin tercihlerindeki doğruları-yanlışları, kıyafetlerin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini Pedagog Sevil Yavuz, Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak ve Tekstil Tasarımcısı Seda Açar’a sorduk... 

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIMLARA DİKKAT EDİLMELİ 

DR. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak

“Teknoloji vasıtası ile her şeyi çabucak tüketmeyi öğrenen, birden büyüme arzusunda olan çocuklar, rahat ve çocuksu bir giysiye sahip olmak yerine yetişkin giysi seçimlerinde bulunabiliyor” diyen Nişantaşı Üniversitesi  Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi S. Çiğdem Koçak çocukların bu talebinin farkında olan üreticilerin yetişkin kıyafetlerinin benzerlerini tasarladıklarından bahsediyor. 

Birden büyümeye çalışan ve yetişkinler gibi kıyafetler tercih eden çocuğun benliğinin gelişiminde sıkıntılar olabileceğinin belirten Koçak, “Moda, tıpkı ebeveynlerde olduğu gibi çocuklar için de iletişim kurma ve benlik oluşturmada önemli bir etkendir. Çocukların yaşları büyüdükçe tarzlarını yansıtabilme ve beğenilerini ifade edebilme özellikleri de gelişmektedir” diyor ve ekliyor: Çocuk oyun çağında rahat giydirilmeli ve özgürce koşup oynamasına imkan tanınmalıdır.  

Yetişkin gibi giydirilen çocukların sosyal medyaya konulan fotoğraf ve videolarını doğru bulmayan Koçak sözlerini şöyle sürdürüyor: Toplumda fark etmediğimiz tehlikeli düşüncelere sahip kişileri tetiklememek için sosyal medyada çocuklarımız ile ilgili paylaştığımız her şeye dikkat etmeliyiz. Çocuklarımız ile iletişimimizi sıkı tutarak gerek davranış gerek giyim kuşam tercihleri bakımından doğru eğitmeliyiz. 

ÇOCUK RUHUNU YETİŞKİNLER BOZUYOR

Tekstil Tasarımcısı Seda Açar 

Hollywood’da ünlü annelerin bir akım olarak başlattığı küçük çocukları yetişkin gibi giydirme ve yetiştirme durumu tüm dünyaya sıçrayan bir moda haline dönüşmeye başladığını ve bunda dünya trendlerinin ve sosyal medyanın da çok büyük etkisi olduğuna değinen Tekstil Tasarımcısı Seda Açar, “Anne ve babalar çocukları üzerinden psikolojik olarak tatmin oluyorlar. Benim kızıma güzel desinler, benim oğluma yakışıklı desinler diye bu şekilde hareket ediyorlar” diyor.

Çocuk ruhu özeldir. Üretkenlik, adalet duygusu, doğallık üzerine kurulu bu dünyayı yetişkinlerin bozduğunu dile getiren Açar sözlerini şöyle sürdürüyor: Çocuklar ebeveynlerin kopyası olarak yer yüzünü şenlendirmezler. Onların biricik ihtiyaçları, kendilerini ve yeteneklerini keşfetmektir. Çocuklar, yaşına ve fiziki özelliğine göre giydirilmelidir. Sportif ve sade kıyafetler seçilmeli. Çocuk güvenliği, kullanılan etiket, materyal iplik düğme gibi aksesuarların çocuğa zarar vermemesi birinci öncelik olmalıdır. Çocuğun hayal dünyasına uygun canlı renkler, ilgisini çekecek materyaller ile ürün tasarımı yapılmalıdır. Çocuk  hareketlerini  kısıtlamayacak rahat ve hava geçirgenliği olan kumaşlar tercih edilmelidir. 

KÜÇÜKLERİN MİNYATÜR YETİŞKİNLER GİBİ GİYDİRİLMESİ YANLIŞ

Pedagog  Dr. Sevil Yavuz 

Çocukların minyatür yetişkinler gibi giydirilmesinin doğru olmadığını ve onların elinden aslında çocukluklarını aldığımızı söyleyen Pedagog Dr. Sevil Yavuz; “Özellikle kız çocukları için anne-kız kombin şeklinde kıyafetler tasarlanıyor. Bu kıyafetlere kadın kıvrımları veriliyor, gereksiz abartı aksesuarlar kullanıyor. Sadece kıyafet değil, ayakkabısından, çantasına, takılarına kadar küçük kız çocukları kadın gibi giydiriliyor. Bu durum iki açıdan da sakıncalıdır. Hem ruh sağlığı hem de gelişimleri için doğru bir yaklaşım değil” şeklinde konuşuyor. Çocuklar özgürce koşup oynamak ister. Çocukların sağlıklı gelişimleri için rahat kıyafetler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Yavuz, çocukların kıyafetlerinden dolayı özgürce hareket edemediklerini söylüyor.  Psikolojik olarak yaşına uygun olmayan kıyafet ve giyim tarzı çocuklar üzerinde birçok açıdan olumsuz etki yaratır. Çocukların çocukluk dönemini yaşamadan genç kız gibi davrandıklarını belirten Yavuz şunları aktarıyor: Çocuk hep güzel olmaya odaklanıyor. Kendi olmuyor, başarıya odaklanmak yerine kıyafetinin detaylarına odaklanıyor ve hep iltifat bekliyor. Kısacası tüm enerjisini giyim tarzına veriyor. Bu durum okul başarısını ve arkadaş ilişkilerini de etkiliyor. Giyinmeyi takıntı haline getirebiliyor. Çocuk istismarlarının artığı bu dönemde anne babalar çocuklarını kadın gibi giydirmek yerine çocuk gibi yaşına uygun giydirmelidir. Çocuğun dış görünüşüne değil, mutluluğuna, ahlakına, okul başarısına önem verilmelidir. Çocukları bir kadın gibi giydirmek, makyaj yapmak çocuğa bir fayda sağlamaz. Bu nedenle hem anne babalar hem üretici firmalar çocuk kıyafetleri seçiminde dikkatli olmalıdır.