25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Demir eksikliğine 7 doğal reçete

Eksikliği vücutta pek çok sağlık sorununa sebep olan demir, yaşam için hayati öneme sahip. Demirin vücut tarafından üretilmeyen ancak besinler yoluyla vücudumuza aldığımız bir mineral olduğuna dikkat çeken Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bu içerikten yüksek 7 besini açıkladı.

11 Şubat 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Demir eksikliğine 7 doğal reçete

Vücudunuzda demir eksikliği varsa yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar kaçınılmaz gerçeğiniz oluyor. Demir eksikliğinin genellikle hamile ve emziren annelerde daha sıklıkla rastlandığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, günlük demir gereksiniminin erkekler için 8 mg, kadınlar için ise 18 mg olduğunun altını çizerek “Hamilelik sürecinde gereksinim artacağı için günlük 27 mg, emzirme döneminde ise 18 mg demir alınması gerekiyor. Bu gereksinim bebek ve çocuklarda ise 1-3 yaş arasında 7 mg, 4-6 yaş arasında 10 mg oluyor” dedi.

Kuru meyveler

Yüksek antioksidan yapısı, vitamin ve mineral içeriği yüksek oluşuyla, kuru meyveleri es geçmeyin. Ara öğünlerinizde 1 yemek kaşığı kuru üzüm ve yanında 2 adet ceviz tüketerek, hem kan şekerinizi dengeleyip hem de güzel bir ara öğün yapabilirsiniz. 

Tahıllar

Tahıllar kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman demir deposu öğüne dönüşüyor. Tahıl ve kuru baklagiller içeren yeşil salatalar, vejetaryenlerin demir depolarını yükseltmeyi sağlıyor. Ayrıca demir emilimini artırmak için yanında C vitamininden zengin besinler tercih edilebilir. 

Kuru baklagiller

A, C, E vitaminlerinden zengin olan kuru baklagiller, lifli yapısı sayesinde sindirim kanalını koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir porsiyon kuru baklagiller yemeğinde yaklaşık 4 mg demir bulunuyor. 

Et ve et ürünleri

Demir içeriği yüksek besinler arasında et ve et ürünleri ilk sıralarda yer alıyor. A ve B grubu vitaminlerinden ve çinko, fosfor ve selenyum gibi minerallerden zengin bir besin ögesi olan et ve et ürünlerinde demir içeriği yüksek. Ancak kolesterole dikkat! Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketin. 

Yumurta

Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip yumurta herkes tarafından düzenli olarak günlük tüketilmeli. Yumurtanın içerisindeki demir oranını arttırmak için, yumurtanın yanına C vitamininden zengin maydanoz, tere, mandalina gibi besinler eklenebilir.  

Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler demir minerali açısından yüksek. Lifli yapısı sayesinde sindirim kanalını koruyor ve hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor. Ara öğünlerde tüketilecek doğal sebze suları, hem fit kalmayı sağlayıcı hem de vücuttaki demir miktarını artırmaya yardımcı. 

 

Pekmez

Bir tatlı kaşığı pekmez 1 mg demir içeriyor. Pekmez, C vitamininden yüksek portakal ile birlikte tüketildiğinde, demir emilimini artırıyor.