25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Doğanın kış eczanesi

Kış bastırdı, hastalıklar çoğumuzu yatağa düşürdü. Çözümü ilaçlarda aramak yerine yüzünüzü doğaya dönün. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na göre tabiatın eczanesinde kış hastalıklarını tedavi eden kürler var.

9 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Doğanın kış eczanesi

ANTİBİYOTİK ETKİLİ ADAÇAYI

Latince karşılığı, korunmak anlamına gelen adaçayının doğal antibiyotik olduğunu biliyor musunuz? İçeriğinde salvin, carnosol asiti ve cirsimaritin adlı antibiyotik özelliği olan etkin madde bulunan adaçayı aynı zamanda öksürük giderici yağ esansına da sahip. Grip ve nezleye karşı etkili adaçayının kürü şöyle: Yaklaşık bir su bardağı suda bir poşet adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak demlenir. Günde iki-üç defa gargara yapılır, bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir. 

ÖKSÜRÜK ŞURUBU HATMİ ÇİÇEĞİ 

Kronik öksürük veya kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı inatçı öksürüklerde ideal bir yardımcı. Kaynamış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gram) hatmiden ilave edilir ve karıştırılır. Birkaç dakika bekledikten sonra yudum yudum içilir. Günde iki kez tekrarlanabilir. Altı yaşını doldurmuş çocuklarda içebilir.

DOĞAL ASTIM İLACI KEÇİBOYNUZU 

Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Genel nefes darlığı, alerjik astım, guatr kaynaklı nefes darlığı ve soğuk alerjisi durumunda, altı-yedi tane keçiboynuzunu önce yıkayıp küçük parçalar halinde kesin ve yarım litre kaynar suya atın. Hafif ateşte yedi dakika kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek suyunu cam şişeye doldurun. Buzdolabında en fazla üç gün bekletilebilir. Her gün kahvaltıda ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı için.  

NİKOTİNE PANZEHİR TERE KÜRÜ 

Tere kürü nikotine karşı mükemmel bir panzehir. Çiğ tüketilmeden önce mutlaka akan su altında yıkanması gereken tere, fazla tüketildiğinde idrar yaparken yanma yapar. Kaynayan yarım litre suya 15 tane tere atılır ve hafif ateşte, ağzı kapalı üç dakika haşlanır, ardından hemen süzülür. Soğuduktan sonra, aç karnına veya yemeklerden iki saat sonra sadece haşlanmış suyunun tamamı içilir. Beş gün düzenli olarak taze hazırlanarak tüketilir. İkinci ve üçüncü günden sonra bol miktarda balgam söktüğünüzü ve bronşlarınızın açıldığını hayretle gözlemleyeceksiniz.