25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Doğu Karadeniz

Masallarda dinlediğiniz büyülü ormanları görmek isterseniz sizi Trabzon, Rize ve Artvin’i kapsayan bir Doğu Karadeniz turuna alalım… Kaçkar Sıradağları’nın eteklerinde gezip, yaylalarına çıkmak anlatılmaz, yaşanır.

BÜŞRA UĞRAŞ5 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Doğu Karadeniz

 

Doğası ve şahsına münhasır insanlarıyla Karadeniz, yeryüzünün cenneti… Ormanlarında gezmek, dağlarına tırmanmak, şelalelerinde ıslanmak anlatarak açıklanamaz, mutlaka görmeniz gerekir. Tatilbudur.com ve İz TV işbirliği ile başlatılan ‘Daha fazla tatil’ sloganlı ‘Ünlü Rehberimle Geziyorum’ turları başladı. Biz de bu hafta sonunu ünlü belgeselci İsmail Şahinbaş ile birlikte orada geçirdik. İstanbul’un sıcağından kaçıp yağmur ormanlarında yürüyüşe çıkmak çok iyi geldi doğrusu! Fark ettik ki zamanın nasıl geçtiğini orada anlayabiliyorsunuz. Büyük şehirlerin karmaşası içinde koşarak ilerleyen saatler orada duruyor sanki. Aldığınız her nefese şükredecek, her dakikanızı farkında olarak yaşayacak vaktiniz oluyor. İster tur ile ister kendi rotanızı çizip sırt çantanızla yola çıkın ama mutlaka o coğrafyayı keşfedin! 

Dünyada Güney Kafkasya ya da Transkafkasya olarak anılan Karadeniz’in tarihi MÖ. 10’uncu yüzyıla dek dayanıyor. İlk olarak Egeliler bu hırçın denizi ve topraklarındaki altın, demir gibi madenlerini keşfetti, kültür sirkülasyonu yıllarca devam etti. Şimdi o yüz yıllık ağaçların gölgesinde birçok halk uyum içinde yaşıyor. Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya, Çoruh, Dinyeper, Dinyester, Volga ve Tuna nehirlerine de kucak açan Karadeniz’e Türkiye’nin 1546 km uzunluğunda kıyısı bulunuyor… Anlayacağınız onu korumak ve yaşatmak için sorumluluğun büyük kısmı bizde!

Karagöl 

Dünyanın sayılı göllerinden biri olarak kabul edilen Borçka Karagöl, Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında Klaskur (Aralık) köyü yakınlarında yer alıyor. Heyelan gölü olan göl, 1900’lerde Klaskur adlı tepenin toprak kayması sonucu derenin önünü kapatmasıyla oluşarak bugünkü şeklini aldı. Bölge, 15 yıl önce tabiat parkı ilan edilerek ziyarete açıldığından bu yana fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı haline geldi. 

Kaçkarlar

Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde, anıtsal özelliği bulunan kültürel eserleri ziyaret, doğa tanıma yürüyüşleri, flora ve fauna inceleme, kampçılık, yayla kültürünü tanıma, yamaç paraşütü, rafting, dağcılık-zirve tırmanışları, buzullar ve buzul göllerini ziyaret etmek gibi pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’nin tek Şimşir Ormanı da Rize Şenyuva’da. 

Zilkale

Çayeli Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarındaki kendi adının verildiği köyde bulunan Zilkale, tarihe ışık tutan görkemli bir yapı. 14. yüzyılda denizden yaklaşık 750 metre yükseklikte sarp bir kayalık üzerine inşa edilen kale, aynı zamanda tarihi İpek Yolu üzerinde yer alıyor.

ÇAY KARADENİZ GİBİDİR...

İşin uzmanları mayısta hasat edilip iki numaralı elekten geçirilen çayın ideal olduğunu söylüyor ancak onu marketlerde bulmanız zor. Fabrikalardan sipariş edebilirsiniz. “Çay Karadenizlilere benzer, fazla uğraşmaya gelmez” diyerek demlerken çayı kendi haline bırakmanızı tavsiye ediyorlar ve ekliyorlar: Çayı yıkamayın. Kaynamış ve dinlenmiş sıcak suyun içine çay yapraklarını dökün ve yarım saat demlenmeye bırakın. Çok çay koyup fazla koyu da demlenmez. Servis ederken bardağın 3/2’si demleme 3/1’i su olacak şekilde ayarlamalısınız.

DİKKAT DİKKAT

Bu topraklar bizim, o ağaçlar, ormanlar, nehirler hepimizin. Ancak gördük ki bölgeye gelen turistler bu gerçeği unutuyor bazen, doğaya saygıda kusur ediyorlar. Uzmanların, doğa severlerin ve yerel halkın dilinde tüy bitti söylemekten ama biz yine tekrar edelim: Çöplerinizi yere atmayın! Atanı gördüğünüzde uyarın. Bize her zaman karşılıksız veren doğaya saygı duyun. Gezerken elinizin altında bir çöp poşeti bulunsun mutlaka ve gördüğünüz plastik atıklarını toplayın. Belediye ve gönüllüler ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu kirliliğin önüne geçmek mümkün değil, çöpün sonu yok… Bu saygısız davranışı ancak el ele verir, farkındalığımızı yükseltirsek bitirebiliriz. Deterjan kalıntısı, kimyasal atık gibi unsurların toprağa ve topraktan beslenen ağaçlarımıza zarar verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Zira yaylaların sayısı gün geçtikçe azalıyor, ağaçların bir kısmı da şu an kimyasallardan kaynaklanan bir takım hastalıklarla mücadele ediyor. 

Fırtına Deresi

Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin beslediği Fırtına Deresi’nin hırçın sularını ve çevresinde uzanan kestane, ladin gibi Doğu Karadeniz bitki örtüsünün en güzel örneklerini burada görebilirsiniz. Bölge, ayrıca rafting ve zipline gibi adrenalin dolu maceralar için de oldukça elverişli.

Çağlayan Köyü 

Çağlayan Köyü’nde Yavuz Sultan Selim tarafından köye yerleştirilen Lazların farklı kültürlerine tanıklık edilebilir, çay toplayarak bölgenin en önemli geçim kaynağının meşakkatli yolculuğunu deneyimleyebilirsiniz. Turun devamında Ardeşen’de yamaçlara kurulu dağ köylerini ve bölge mimarisinin bir klasiği serendeleri görmek mümkün.

Palovit Şelalesi

Palovit Şelalesi, Rize’nin debisi en yüksek şelalelerinden biri. Gür bir orman içinde ve yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen sularıyla eşsiz bir manzaraya sahip. 

Mençuna Şelalesi

Artvin’in bir başka doğa harikası Mençuna Şelalesi’ni mutlaka görün deriz. Yeşil tepelerden coşkuyla akan bembeyaz suyun sesi ve manzarasına hayran olmamak mümkün değil. Doğayla baş başa kalıp sadece anı yaşamak ve hafiflemek için ideal bir yer. Şelaleye ulaşmak için kat edilen uzun yürüyüş yolunun trekking tutkunlarının gözdesi olduğunu da ekleyelim.

DENEMEDEN DÖNMEYİN

Gezi boyunca karalahana sarması, mıhlama, gürcü mantısı, hamsili pilav, turşu kavurması, fasülye diblesi Karadeniz pidesi ve Karadeniz sütlacı gibi yöresel lezzetleri tatmayı unutmayın. Eşsiz doğasıyla büyüleyici Karadeniz’den ayrılırken de sevdiklerinize hediye olarak yörede üretilen yeni harman çaylardan veya dünyaca meşhur Trabzon, Sürmene bıçaklarından alabilirsiniz.