24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dün aşırıya mı kaçtınız?

Sabah tartıldığınızda bir kâbusla karşılaştınız: Önceki akşamın mükellef sofrası kendini tartıda gösterdi. Derhal müdahale ederek hemen o ağırlığı bir günde atabilirsiniz. Bütün gün yiyebilecek kadar iştahlıysanız aşağıdaki öneriler sorununuzu çözebilir.

MURAT TOPOĞLU8 Nisan 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Dün aşırıya mı kaçtınız?

Bazen ortamın keyfinden, hoş sohbetten, yemeğin lezzetinden ya da açlıktan dolayı ölçüyü biraz kaçırabiliriz. Hepimizin günlük hayatta sıklıkla düştüğü bu hatayı 24 saatte telafi etmek mümkün. Düzenli ve dengeli beslenilen tek bir gün forma kavuşmamıza büyük oranda yardımcı olabilir.

-Sabah

Kalkar kalkmaz 1 bardak ılık su için (sindirim için). Sabah duşunuzu aldıktan sonra 1 fincan biberiye çayı için (kan dolaşımını hızlandırır). Yavaş çiğneyerek 1-2 elma yiyin.

- Öğle

Bir büyük tabak karışık salata üzerine 150 gram tavukgöğsü tüketin. 

- Akşam

250 ml (konserve) domates çorbası için, üzerine kıyılmış taze maydanoz serpiştirin. 

- Aralarda

Dilediğiniz kadar elma, salatalık yiyebilirsiniz. En az 2 litre bitki çayı veya maden suyu içmelisiniz. 

Güne kahvaltıyla başlayın!

Sabahları karın düz olur. Bu yüzden çoğu kişi sabah kahvaltısını atlamakta sakınca görmüyor. Ancak öğlene doğru açlık tırmanışa geçiyor ve insan normalde yiyeceğinden daha fazla tüketiyor. Bu yüzden sabahları yarım saatinizi kahvaltıya ayırın, özellikle sebze ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Örneğin kepekli tahıl yiyin. 

Pinoleik asit sabahları işe yarıyor

Çam fıstığının içinde bulunan özel bir tür oleik asit, tekli doymamış bir yağ olduğundan, bağırsaklarda tokluk hormonlarını çalıştırıyor. Çam fıstığının içinde yüzde 20 oranında pinoleik asit bulunuyor. Kahvaltıda müslinizin içine tepeleme bir yemek kaşığı çam fıstığı katın. 

Sebze kuralı

Tabağınızın yarısını çiğ veya pişmiş sebzeyle doldurun. Sebze, içerdiği lif sayesinde sizi uzun süre tok tutar. Patates, şehriye, pilav gibi ilaveler eklerken dikkatli olun. Fazla kullanımları kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olur. 

Önce çorba!

Yemeklerden önce bir tabak çorba içmek açlığı bastırır, mideyi doldurur ve ana yemekten en az yüzde 33 kalori tasarrufu yapmanızı sağlar. 

Yemeklerden önce yarım greyfurt

Greyfurtta bulunan acı maddeler iştahı azaltır, kan şekerini düzenler, fazla insülin salgılanmasını önler. Yemeklerden önce yarım greyfurt veya greyfurt suyu tüketmeye çalışın. 

Mate çayı için

Karnınız acıktığında mutlaka bir fincan mate çayı için. İçinde bulunan acı maddeler açlığı frenlerken, kafein yağ yakma aktivitesini hızlandıracak, kalsiyum maddesi de su toplanmasını önleyecektir. İçmeden önce çay poşetini beş dakika sıcak suyun içinde bekletin. 

Yavaş yiyin!

Sadece yavaş yiyenler gerçekten doyduklarını hissedebilirler. Bir başka önemli nokta da çiğnemeye yeterince zaman ayırmak. Böylece tokluk hissini veren enzimler çiğneme esnasında harekete geçebilirler. Ana kuralınız şu olsun: bir yemeğin başında en az 20 dakika oturun. Ayrıca yemek yerken dikkatinizi başka yere vermeyin. Çünkü 20 dakika sonra beyin doyma sinyalini verir.