25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

En uzun geceden geriye kalanlar

Sesin, çığlığın, merminin nereden geldiğini ve nereye gideceğini bilmediğimiz bir gece. Hain darbe girişiminin ardından tam bir yıl geçti. Bu gecenin ardından siyasetten uzaklaşıp kültür-sanat ve güncel anlamında da birlikte olduğumuz projeler gerçekleşti ve hayata geçmeye de devam ediyor. İşte en uzun geceden geriye kalanlar…

15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
En uzun geceden geriye kalanlar

KALBİ YORUMLAR

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Eylül Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘15 Temmuz’a Kalbi Yorumlar’ isimli karikatür sergisi gerçekleşti. Sakarya Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen sergide ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece ve başarılara sahip olan Karikatürist Osman Suroğlu’nun eserleri yer aldı.

KARİKATÜR YARIŞMASI

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin unutulmaması ve halkın direnişinin hafızalarda tazelenmesi için düzenlenen 15 Temmuz Ulusal Karikatür Yarışması’nda birinciliğe Batuhan Çetin, ikinciliğe Çağrı Fatih Cebeci, üçüncülüğe Cemil Safitürk, Jüri Özel Ödülü’ne ise Ayşenur Palabıyık’ın eserleri layık görüldü.

ÇOCUKLARIN GÖZÜNDEN

Başakşehir Belediyesi Bilgievi öğrencileri Fetullahçı Terör Örgütü’nün hain darbe girişimini unutturmamak için o gece yaşanan olayların resimlerini duvarlara çizdi. Bilgievi Resim Kulübü öğrenci ve öğretmenleri tarafından hayata geçirilen çalışmada minikler, Türk milletinin destan yazdığı o geceyi duvarlara ve kâğıtlara çizdikleri resimlerle anlattı. Minikler ise bahçede öğretmenleri eşliğinde darbe girişimi ile ilgili hissettiklerini kâğıtlara aktardı.

YÜZYILIN İHANETİ

15 Temmuz: Yüzyılın İhaneti Yüzyılın Zaferi isimli kitap, Adalet Bakanlığı Basın Müşavirliğince FETÖ’nün darbe teşebbüsünün kanlı yüzünü dünyaya anlatmak için hazırlandı. Türkçe ve İngilizce basılan kitapta, Türk yargısının darbeye direnişine de dikkat çekildi. Kitapta haber ajansları ile sosyal medya üzerinden vatandaşların paylaşımlarından oluşan 312 fotoğrafa yer verildi.

1912-13 YILLARININ SİYASİ VE EKONOMİK GELİŞMELERİ

Başyazarlığını Mehmet Akif Ersoy’un yaptığı, 183’üncü sayıdan itibaren Sebilürreşad adıyla yayımlanan Sıratımüstakim dergisinin bir kısmının birleştirilmesiyle oluşturulan Sebilürreşad’ın dokuzuncu cildi, Bağcılar Belediyesi tarafından yayımlandı. Derginin 5 Eylül 1912-6 Mart 1913 tarihindeki sayılarını kapsayan kitabın son cildi, 454 sayfadan oluşuyor. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un Tefsir-i Şerif’iyle başlayan cilt, Bulgaristan’dan Hindistan’a, Balkan Muharebesi’nden Japonya Tokyo’daki El-İslam Gazetesi’ne kadar, o dönemin siyasi ve ekonomik gelişmelerine ışık tutuyor.

DARBE GİRİŞİMİNDEN YENİKAPI RUHUNA 

15 Temmuz gecesi çekilen fotoğraflar Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen15 Temmuz Fotoğraf Yarışması’nda ödüllendirildi. Yenikapı ruhuna dönüşüm sürecini anlatan fotoğraflar İstanbul Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde uzun bir süre sergilendi.

ŞANLI DİRENİŞ ALBÜMÜ

Anadolu Rock müziği türünde eserlere imza atan ve yorumlayan Asaf Ekin, bu destansı direnişi bir şeye dönüştürme düşüncesi ile 15 Temmuz Şanlı Direniş albümü çıkardı. 11 parçadan oluşan albümün 10 şarkısı kendisine ait olan Ekin: İnsanların özgürlüklerini ellerinden almaya çalışanlara karşı sanatsal tepkimizi gösterdik. Albümde temel aldığım şey, o gece insanların yaşadıkları aslında.

15 TEMMUZ ANI DEFTERİ KÜLLİYE’DE 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Demokrasi Kürsüsü’nde kaleme alınan anıların yer aldığı 15 Temmuz Anı Defteri’ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim etti. 

ŞEHİT ÖMER’İN GÖZÜNDEN 2023 TÜRKİYESİ

Ümraniye Belediyesi, 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini püskürten şehitlerin hikâyelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla Evlat isimli çizgi filmini hayata geçirdi. Çizgi film, o gece köprüde şehit düşen Muhsin’in oğlu Ömer’in gözünden 2023 Türkiye’sini ve dedesinin anlatımıyla sağlanan geri dönüşlerle o geceyi gözler önüne seriyor. Çocuklara anlatılmakta zorlanılan bu hain girişim en anlaşılır dille çizgi sinemaya aktarıldı.

HAYALDİ GERÇEK OLDU

Çengelköy’de FETÖ üyelerinin açtığı ateş sonucu şehit olan Halil Kantarcı’nın yetimhane açma hayali gerçek oldu. Sadakataşı Derneği öncülüğünde hayırseverlerin de desteğiyle Sri Lanka’da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ve yetimlerin çoğunlukta olduğu Watadeniya-Velamboda bölgesinde inşa edilen Şehit Halil Kantarcı Yetimhanesi, geçtiğimiz günlerde hizmete açıldı. Kur’an-ı Kerim okumaları ve dualarla açılışı yapılan yetimhane sekiz ay gibi çok kısa bir sürede hayata geçti.