16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Flamenkonun anavatanı: SevIlla

Endülüs bölgesinin başkenti, flamenkonun beşiği Sevilla’dayız. Bir tarafta sarayları, katedralleri, sokakları, dört bir yanda sıralanmış portakal ağaçları ve bulutlara kadar uzanan palmiyeleriyle gelin şehri keşfedelim.

15 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Flamenkonun anavatanı: SevIlla

İspanya’nın dördüncü, Endülüs bölgesinin en büyük kenti Sevilla, sahip olduğu güzelliğiyle birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuş bir şehir. Cervantes Don Kişot’u Sevilla Hapishanesi’nde yazmış. Carmen (Bizet), Sevilla Berberi (Rossini), İspanyolca adı Don Juan olan Don Giovanni (Mozart) ve Fidelio (Beethoven) bu şehirde geçen operaların en bilinenleri. Kuruluşu M.Ö 2800 yıllarına dayanan Sevilla bir liman şehri olması nedeniyle tarih boyunca önemini korumuş.

Endülüs İspanya’daki 17 özerk bölgeden biri. Ülkenin güneyinde yer alan bölge özel bir tarihi öneme sahip. Emeviler Afrika’dan Avrupa’ya atlayarak beş asır kadar burada yaşamış ve Müslüman Arap medeniyetini yerleştirmişler. Bunun doğal sonucu olarak Endülüs bölgesi  yüzyıllarca emir, halife ve sultanlar tarafından yönetilmiş. Akdeniz ve Atlantik arasındaki konumuyla üç bin yıl boyunca İber Yarımadası’nın kültürel ve ekonomik başkenti olmuş. Sevilla dar, kıvrımlı sokakları, görkemli festivalleri ile öne çıkan, sokaklarından portakal çiçeği kokuları yayılan, flamenko ve boğa güreşi denince akla gelen ilk şehirlerden biri. İşte Sevilla’yı keşfetmek isteyenler için bazı ipuçları...

Sevilla  kıvrımlı sokakları, görkemli festivalleri ile akla gelen ilk şehirlerden.

NASIL GİDİLİR?

- Sevilla’ya İstanbul’dan direkt uçuş bulunmuyor. Sevilla’ya aktarmalı olarak ulaşabilir ya da önce Malaga’ya gidip burada birkaç gün kenti gezdikten sonra 217 km. uzaklıktaki kente gidebilirsiniz. Malaga ya da Madrid’den hızlı trenle Sevilla’ya ulaşmak çok pratik. Madrid’den iki buçuk, Malaga’dan ise iki saatte hızlı tren ile Sevilla’da olabiliyorsunuz. 

ALIŞVERİŞ

-  Sevilla’ya gelince Flamenko temalı yerel ürünler almadan dönmek olmaz. Şallar, flamenko etekleri, fularlar, bluzlar, yelpazeler ve daha birçok aksesuarı Santa Cruz mahallesinin dar sokaklarındaki dükkanlarda bulabilirsiniz.

YAPMADAN DÖNMEYİN

- Flamenko gösterileri akşam 19.00 ile 21.00 saatlerinde yapılıyor. Saat 21.00’de yapılan gösteriler genellikle yemekli oluyor. Flamenkonun ateşini hayranlıkla seyrederken bol baharatlı İspanyol tatlarıyla bu ateşi daha yakından hissedebilirsiniz.

- Alışveriş yaparken mutlaka Sevilla ve İspanya’nın simgesi haline gelen yelpazelerden satın almalısınız.

- Tarihi daracık sokaklarıyla sizi alıp başka bir aleme götürüyor  Sevilla. Daracık sokaklarda tezgah açan yerel satıcılar da çok cana yakın.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Bir kültür kenti olan Sevilla’ya gelip de, tarihi yerleri görmemek olmaz. Sevilla’nın en önemli tarihi, kültürel mirasları arasındaysa Alcazar Sarayı ve Bahçesi, Catedral de Sevilla (katedral), Maria Luisa Parkı ve kentin en eski mahallerinin bulunduğu Barrio Santa Cruz, Giralda Kulesi’yle kentin merkezi olarak da kabul edilen Plaza de Espana ile görkemli kilise Basilica Macerena’yı mutlaka görün. UNESCO tarafından Edinburg, Buenos Aires ve Berlin’le birlikte Müzik Kenti unvanına layık görülen Sevilla’ya gelip de operaya gitmemezlik yapmayın.

- Guadalquivir Nehri’nde Tekne Turu.

- Alamillo Köprüsü.

- Altın Kule.(La Torre del Oro)

-Sevilla şehir. Endülüs İspanya(4)

- Santa Cruz Mahallesi.

- Santa Maria Katedrali.

- Alkazar Sarayı