20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Foudeh:10 Yıl sonra valiz taşımayacağız

9. İstanbul Moda Konferansı’nda teknoloji de konuşuldu. Yvonne Heinen Foudeh: “10 yıl sonra hepimiz 3D Printer ile elde edilmiş kıyafetler giyeceğiz. Hatta seyahatlerde bavul kullanmayacağız.”

Büşra UĞRAŞ15 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Foudeh:10 Yıl sonra valiz taşımayacağız

Türkiye sanayisinin itici güçlerinden biri olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, uluslararası etkinliklerine devam ediyor. 40. Kuruluş Yıldönümü’nü kutlayan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) ev sahipliğinde dünya moda sektörünün önemli isimlerini bir araya getiren 9. İstanbul Moda Konferansı Four Seasons İstanbul at the Bosphorus Hotel’de gerçekleşti. Konferansta ToryBurch, Hugo Boss, Cotton Council, Group Deveaux, adidas gibi dünyaca ünlü markaların üst düzey yöneticileri deneyimlerini paylaşarak, trendlerin ve moda akımlarının geleceğine dair öngörülerde bulundular. Ds Concept Intelligent Trade Finance’ın isim sponsoru olduğu konferansın açılışını da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı. Konferansta  adidas kıdemli direktörü Craig Vanderoef koşu giyimini anlatırken moda tasarımcıları Ümit Ünal, Mehtap Elaili, Bora Aksu ve Gamze Saraçoğlu’nun tasarım ve koleksiyon geliştirme konusunda deneyimlerini paylaştı.Teknolojik elbise adından söz ettiren Ezra-Tuba Çetin kardeşler ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın da modanın teknolojiye sihirli dokunuşunu anlattı. star Cumartesi olarak biz de oradaydık ve moda sektörüyle ilgili can alıcı noktaları okuyucularımız için not ettik. İşte onlardan birkaçı...

TÜRKİYE MODA MERKEZİ OLABİLİR

9. İstanbul Moda Konferansı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “1980 yılında rahmetli Turgut Özal Türkiyedeki tekstilcilere yurtdışındaki çalışmaları göstermişti. Onlarda gördü ki biz bu işi ülkemizde de yapabiliriz. Böylece moda ve tekstil ihracatı yolculuğumuz da başladı. O günden şimdiye yaşadığımız gelişme inanılmaz! Toplam yurtdışı ticaret hacminde 4,5 milyardan 450 milyar dolar seviyesine geldik. Bu çok büyük bir devrim. Şimdi yapamız gereken şey tüketim alışkanlıklarını belirleyen ülke olmak. Bu kapasiteye sahibiz. Her şeyimizle marka olmalıyız” sözleriyle başladı. Ardından sözü alan TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat da “İstanbul’u dünyanın en önemli moda merkezlerinden biri yapmalıyız” diyerek Ekonomi Bakanı Zeybekci’yi destekledi ve sözlerine “Devletimizden gelen teşvikler ve Ar-Ge çalışmalarındaki artışa paralel olarak inovatif üretimimiz hızla genişleyecek. İnovatif ürün aynı zamanda katma değerli üretim demek. Markalaşma ve inovatif üretimde ne kadar hızlı ilerleyebilirsek ihracatta kilogram başına 50 dolar gelir hedefini de o kadar hızlı yakalayabileceğiz” şeklinde devam etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: “1980’den şimdiye tekstilde ihracat hacmi 4,5 milyardan 450 milyar dolar seviyesine yükseldi.”

‘Moda Dünyasının 3D Yolculuğu Oturumu’nda konuşan Gerber Teknoloji Avrupa-Afrika ve Ortadoğu Pazarlama Direktörü Yvonne Heinen Foudeh 3D printing yöntemiyle yapılan bu elbiseye tanıttı.

TERZİLER SEVMİYOR AMA GELECEK ONDA!

Konferansın en ilgi çeken oturumlarından biri ‘Moda Dünyasının 3D Yolculuğu Oturumu’ydu. Gerber Teknoloji Avrupa-Afrika ve Ortadoğu Pazarlama Direktörü Yvonne Heinen Foudeh, Hugo Boss Genel Müdürü Joachim Hensch ve Kardem Modelhane Yöneticisi Pınar Erdan’ın katılımıyla gerçekleşen oturum başlamadan önce 3D printerla elde edilmiş bir kostüm sergilendi ve gelecekte 3D printer ile neler yapabileceğimiz anlatıldı.

Teknoloji podyumda

Elbise tanıtılırken Foudeh “Bu elbiseye iyi bakın 10 yıl sonra hepimiz 3D Printer ile elde edilmiş kıyafetler giyeceğiz. Hatta öyle ki seyahatlerimize bavul almadan gideceğiz, istediğimiz kıyafetleri bilgisayardan seçerek otel odasında bastıracağız” dedi. 3D tasarım yöntemlerinin piyasaya çok faydalı olduğunu anlatan konuşmacı bu yöntemin gelişmesiyle modanın çok daha farklı bir yola gireceğini vurguladı.

Terziler sevmiyor

Toplantı sonrasında da bir araya geldiğimiz Hensch’e kendisi de terzilikten geldiği için terzilerin 3D printer teknolojisi hakkında ne düşündüklerini sorduk o da bize “Bazı terziler tanıyorum ki özellikle genç olanlar bu fikre son derece açıklar. Çünkü bu teknoloji sayesinde hayal ettikleri tasarımları oluşturmaları çok daha kolay. Hatta klasik yöntemlerle asla elde edemeyecekleri sonuçlara ulaşabiliyorlar. Ancak benim gibi geleneksel terzilik kurallarıyla yetişmiş olanların büyük çoğunluğu bu teknolojiyi benimsemek istemiyorlar. Ama sektörün tabii ki iki yöne de ihtiyacı var. Ancak bu yöntemin kullanılması sektör için önemli.”