25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Güzelleşmek uğruna bilmeden günde 475 kimyasal alıyoruz!

Bakımlı ve güzel görünmeyi kim istemez? Peki bu çaba için her gün kullandığımız kozmetiklerdeki tehlikeyi bilen var mı? Prof. Dr. Dilek Demir Erol, şampuandan ojeye en sık kullanılan 11 ürünün kanserojen içeriklerini mercek altına aldı.

26 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Güzelleşmek uğruna bilmeden günde 475 kimyasal alıyoruz!

Güzellik ve bakım için kullandığımız kozmetikler göründüğü gibi masum değil. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde kurucu dekan olarak görev yapan ve kısa süre önce de emekli olan Prof. Dr. Dilek Demir Erol, kozmetik ürünlerin içerdikleri kimyasalların ve etkilerinin bilinmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan araştırmalar, orta yaştaki bir erişkinin günde ortalama dokuz kozmetik ürün kullandığı ve bunların 126 değişik içeriğe sahip olduklarını ortaya koyuyor.

İçeriğe dikkat!

Kimyasalları deri yoluyla almak, onları yutmaktan daha riskli. Çünkü, ağızdan aldığımız maddeler ağız içinde, sindirim sisteminde yıkılmaya başlarken deri yoluyla vücuda giren ve hızla dolaşıma karışan kimyasallar, organlara hızla taşınıyor ve uzun süreli kullanıldıkları için dokularda depolanıyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, bir ürünü kullanmaya başlamadan önce içeriğinin özenle okunması gerektiğini vurguluyor.

BİR DAMLA PARFÜMDE 250 RİSK

- Şampuan: İçerdiği kimyasal madde sayısı 15. Yan etkileri ise tahriş, kaşıntı ve göz hasarı.

- Far: 26 kimyasal madde içeriyor ve olası yan etkileri kanser, kısırlık, hormonal bozukluk, organlarda tahribat.

- Ruj: 33 kimyasal madde içeren ruj ise alerjiden kansere kadar risk taşıyan bir ürüne dönüşebilir.

- Oje: İçeriğinde 31 kimyasal olan ojenin kullanımında da dikkatli olmak gerekir. Zira doğurganlığı azaltabilir, hamilelikte bebek gelişimini etkileyebilir.

- Bronzlaştırıcı kremler: 22 kimyasal içeriyor. Kurdeşen, tahriş, hormonal bozukluk gibi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

 Saç spreyi: 11 kimyasal içeren saç spreyleri de; alerji, gözlerde ve burunda tahriş, hücre yapısında bozulma yapabiliyor.

- Allık: Formülünü oluşturan 16 kimyasal ile kurdeşen, tahriş, hormonal bozukluk yaratabiliyor.

- Fondöten: 24 kimyasal sahip fondöten basit alerjik reaksiyondan kansere kadar ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

- Deodorant: Çevreye de zarar veren deodorant ise içeriğindeki 15 kimyasal ile ciltte ve akciğerlerde tahriş, baş ağrısı, solunum problemleri oluşturabiliyor.

- Parfüm: 250 kimyasalın olası yan etkileri ise ağız, boğaz ve gözlerde tahriş, mide bulantısı, böbrek sorunları olarak ortaya çıkıyor.

- Vücut losyonları: Tüm vücuda kullanılan losyonlar ise 32 kimyasal ile kurdeşene, tahrişe ve hormonal bozukluğa yol açabiliyor.