18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Hafta bitmeden

Ramazan ayına özel etkinlikleri ve haftalık kültür-sanat programlarını sizler için derledik. Bu hafta için henüz plan yapmadıysanız, sizin için seçtiklerimize göz atabilirsiniz…

MERVE YILMAZ ORUÇ26 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hafta bitmeden

SAVAŞTA VE BARIŞTA AYA İRİNİ’DEN SESLENECEK

İKSV’nin ev sahipliğinde düzenlenen 46. İstanbul Müzik festivali dünyaca ünlü orkestraları ve sanatçıları sahnesinde ağırlamaya devam ediyor. Şef Daniel Harding yönetiminde Filarmonica della Scala, piyano başında harikalar yaratan Grammy ödüllü sanatçı Daniil Trifonov ile yarın Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 20.00’da aynı sahnede buluşuyor. Kemanda Renaud Capuçon ve piyanoda Khatıa Bunıatıshvılı’nın muhteşem uyumuna tanık olacağınız konser ise 29 Mayıs Salı günü 20.00’de İş Sanat Konser Salonu’nda yapılacak. Skride Quartet’in kaçırılmayacak programı da 30 Mayıs Çarşamba günü 20.00’de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleşecek. Joyce DiDonato&Il Pomo d’Oro’nun ‘Savaşta ve Barışta’ projesi  1 Haziran Cuma günü Aya İrini Müzesi’nde olacak. Festival biletlerini Biletix veya Ana Gişe’den temin edebilirsiniz.

NURETTİN İĞCİ’DEN SERGİ

Gazeteci-yazar Nurettin İğci, çektiği kedi ve köpek fotoğraflarından seçmeleri; hayvanseverlerin ilgisine sunuyor. İstanbul Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde geçtiğimiz günlerde açılan sergiyi, 8 Haziran’a kadar gezebilirsiniz. Her fırsatta yaşadığı İstanbul’un ya da gittiği başka kentlerin sokaklarını dolaşarak fotoğraf çekmekten keyif alan İğci; bu ilk sergisinde “Can dostlar”ından bazılarını konu alan karelere yer veriyor. Konuklar; tam 11 yıl boyunca Basın Müzesi’nde yaşayan, ne yazık ki artık aramızda olmayan Sindi’ye ait fotoğrafları da görebilecek.

GELENEKSEL RAMAZAN AYI COŞKUSU BAŞLIYOR

MetroCity AVM,  Ramazan ayına özel etkinlikleri ile sizi geleneksel bir yolculuğa çıkartıyor. Çocukluğunuzda gördüğümüz ya da hikayelerden dinlediğimiz gelenekleri, çeşitli atölye etkinlikleri ile canlandıran MetroCity AVM, mahalle meydanlarında kurulan Hacivat Karagöz perdelerini anımsayacağınız kukla gösterileri, iftara eşlik edecek olan fasıl müzikleri, kağıt helva, pamuk şeker gibi çeşitli ikramlar ve dahası ile hem yetişkinlere hem de çocuklara geleneksel Ramazan ayı coşkusunu yaşatıyor. MetroCity AVM, keyifle zaman geçirip, sizi geçmişe götürecek Ramazan ayı geleneklerini ve coşkusunu, aileniz, dostlarınız ve sevdiklerinizle beraber paylaşmaya davet ediyor.

TARİHİ DOKUMAK: BİR KENTİN GİZEMİ

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara işbirliğiyle hazırlanan “Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi” sergisi Ankaralı sanatseverler ile buluştu. Ankara keçisinin tiftiğinden eğrilen iplikle dokunan tarihi Ankara sof kumaşını odağına alan sergiyle, Ankara’nın tarihinde çok önemli bir yere sahip. Sergide, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Ankara Etnografya Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında bulunan sof kumaşlar ve tiftikten üretilmiş çeşitli eserlere yer verilecek. Ankara’nın 18. yüzyıla tarihlenen, en önemli temsillerinden biri sayılan, Hollanda Rijksmuseum’daki “Ankara Manzarası” adlı tablonun orijinali de Türkiye’de ilk kez izleyicisiyle buluşturulacak. Sergi 16 Eylül’e kadar gezilebilir.

HARF’TEN VE NOTA’DAN: LEYLÂ ERBİL’İN ŞARKILARI

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ilgiyle takip edilen “Harf’ten ve Nota’dan” programının kapanış konserinde 2013’te vefat eden yazar Leyla Erbil’in eserlerindeki bestelere, güftelere, makamlara kulak vereceksiniz. Leyla Erbil’in şarkılarındaki bu yolculuğa tanık olmak isteyenler için program bugün 17.00’de Yapı Kredi Kültür Sanat-Loca’da gerçekleşecek. Nurinisa Eroğlu’nun hazırlayıp sunduğu programda solist Güzin Değişmez’e; tanburda Birol Yayla, kanunda Taner Sayacıoğlu eşlik edecek. 

GÖKHAN KIRDAR’DAN MÜZİKLE İYİLEŞME GÖSTERİSİ

Gökhan Kırdar, “müzikle iyileşme” gösterisi ile 30 Mayıs Çarşamba günü Zorlu PSM’de olacak. “Yerine Sevemem”, “Yağmur” gibi unutulmayan şarkıları ve Kurtlar Vadisi, Haziran Gecesi, Yabancı Damat gibi başyapıt olmuş dizi müzikleriyle hayran kitlesi edinen sanatçı, 21.30’da sahnede olacak. Kırdar, dans ve video sanatlarını bir araya getirdiği yeni projesi “SkyGen” ile müzikle iyileşmenin de deneyimleneceği farklı bir seçki ile sevenlerinin karşısına çıkacak. 

KİMDİR BU CİMRİ? 

Semaver Kumpanya, Fransız komedi yazarı Moliere’in ünlü eseri ‘Cimri’yi, Çevre Tiyatrosu’nda sahneliyor. “Kimdir bu Cimri? Gerçekten de dedikleri kadar acımasız, katı yürekli, pinti ve kötü müdür? İnsan doğuştan mı böyle olur? Sadece yazılmış bir karakter midir Cimri? Etrafımızda var mıdır böyleleri? Nasıl bir şey olurdu böylesi bir insanla yaşamak?” bu soruların cevabı oyunda. Birçok insanın ve ailelerin iç ve dış yapısına tanık olarak garip rastlantılara şahitlik edeceğiniz oyunun yönetmenliğini Tansu Biçer üstleniyor. Cimri, bugün 20.30’da sahnelenecek. 

YUVA I HOME

Yuva nedir? Neye denir? Yaşadığımız ev? Doğduğumuz ülke? Barındığımız alan? Değişen enlem ve boylamlarımızla bitmeyen yuva arayışımız bir gün son bulabilir mi?  Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği Yuva I Home oyununda; Bora Akkaş, Ozan Ayhan, Özlem Zeynep Dinsel ve Saim Karakale rol alıyor. Yuva I Home, yarın 17.00’de Toy İstanbul sahnesinde olacak.  

SİHİRLİ FLÜT - TAMİNO’NUN RÜYASI

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk çocuk operası Sihirli Flüt-Tamino’nun Rüyası, yarın 14.00’te Süreyya Operası’nda sahnelenecek. Merkezinde insanın yer aldığı eserde, insanı insan yapan erdemleri, sevginin her türlü kötülüğü yenen büyülü gücü ele alınıyor. Çocuklar, eseri izlerken Tamino rüyasında kimlerle tanışacağına, ona bu rüyada hangi sihirli melodilerin eşlik edeceğine ve rüyadan uyanınca Tamino’yu nelerin beklediğine tanıklık edecekler. Mozart’ın 1791’de bestelediği son operası “Sihirli Flüt”ten yola çıkararak Caner Akın tarafından sahneye koyulan müzikalin orkestra şefliğini Murat Cem Orhan üstleniyor. 

PSİKO ASTROLOJİ: HARİTANIZDA PSİKOLOJİK GÖSTERGELER 

Zorlu PSM ve Human Art iş birliği ile gerçekleşecek Psiko Astroloji: Haritanızda Psikolojik Göstergeler atölyesinde eğitmen Psiko-Astrolog Ece Güzelküçük sizlere eşlik edecek. Sizler de haritanızdaki psikolojik göstergelere ilişkin bilgi sahibi olmak ve kişilik bütünlüğüne giden yolda astro-psikoloji ile kol kola yürümek istiyorsanız, 29 Mayıs Salı günü 20.00’de Zorlu PSM Atölye 1’de yerinizi alın.

KORKUTAN MASALLAR

Işıl Kasapoğlu’nun kurgulayıp, yönettiği Ayla Algan ile Korkunun İzinde, yarın Mall of İstanbul MOİ Sahne’sinde  15.30’da sizlerle buluşuyor. Var mısınız oyunlu bir  müzik izlemeye ‘Korkunun İzinde’? İki masalımız var; biri sularda, diğeri kızgın güneş altında. Su Cini Vodník, yarı insan yarı kurbağa, su altında kurmuş korku dolu bir dünya.  Öğle Cadısı Polednice ise ince sopası elinde, kızgın güneş tam tepede, yaklaşıyor döne döne. Bakalım neler olacak sahnede? Sahnede masalları ustaların ustası Ayla Algan anlatırken, müziği maestro Mehmet Girgin yönetiminde Golden Horn Brass nefesli beşlisi çalacak. Koroporte de hem oynayıp hem dans edip  hem de şarkıları söyleyecek. Bu eser dünyada ilk kez bu şekilde sahnelenecek. 

DİL, KÜLTÜR VE TASAVVUF SOHBETLERİ

Prof. Dr. Osman Kemal Kayra, Balaban Tekkesi Kültür Evi’nde 31 Mayıs Perşembe günü “Dil, kültür ve tasavvuf sohbetleri” programıyla sizlerle olacak. Halka açık ve ücretsiz gerçekleşecek etkinlik, 16.00’da başlayacak. 

KASİDELERE KULAK VERİN 

Şef Hakan Talu yönetimindeki CRR Türk Müziği Topluluğu, “Ramazan İlâhileri” konserinde “Türk Dini Müziği”nin tarihsel akışına uygun olarak hem Ramazan ilâhilerinden hem de Türk Tasavvuf Müziği’nin birbirinden değerli farklı formlardaki ilâhilerinden örnekler seslendirecek. Program, 31 Mayıs Perşembe günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 21.45’te gerçekleşecek. Konsere misafir olarak katılacak hafızlar kasideler okuyacak.

OSMANLI SONRASINDA DEVİNEN ŞEHİRLER

“Osmanlı Sonrasında Devinen Şehirler – Basın Fotoğrafçılarının Gözünden Ankara, Belgrad, İstanbul, Saraybosna” sergisi, 500 yıl boyunca Balkan Yarımadası ve Anadolu’ya hâkim olan Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından burada yaşayan halkın hayatında ve şehirlerde yaşanan köklü değişimleri  anlatıyor. Sergi için 1920’li ve 1930’lu yıllarda Cumhuriyet ve Akşam (İstanbul), Politika ve Vreme (Belgrad) gazetelerinin foto muhabirleri tarafından çekilen ve özenli bir çalışma sonucu seçilen, dijital olarak işlenmiş 200 fotoğraf bir araya getirildi.  ‘Şehir Merkezi’, ‘Ulus ve Beden’, ‘Ulusu Giydirmek’, ‘Dinlence ve Din’ ve ‘Çarşı’ başlıklı bölümlerden oluşan sergi; SIBA (Türk ve Yugoslav Şehirlerindeki Gündelik Yaşama Görsel Bakış) başlıklı araştırma projesinin bir ürünü. Sanatseverler sergiyi, 29 Temmuz’a kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gezebilir. 

TASAVVUF MÜZİĞİ RUHLARI DİNLENDİRİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, on bir ayın sultanı Ramazan’ın manevi iklimini, sanatsal ve kültürel etkinliklerle yaşatmaya devam ediyor. Maltepe ve Yenikapı sahillerinde bu hafta gerçekleşecek etkinlikleri sizler için derledik.

Yenikapı etkinlikleri: Bugün, 21.30’da Abdulbaki Kömür, 23.30 ‘da Aykut Kuşkaya; Yarın 20.50’de çocuklara yönelik sahne gösterileri ile Burak Sezen, 23.30’da  Senfoni ile İlahiler Programı, 28 Mayıs Pazartesi, 21.30’da Grup Genç, 23.30’da Ömer Karaoğlu; 29 Mayıs Salı, 21.30’da Orhan Aykut, 23.30’da Esat Kabaklı; 30 Mayıs Çarşamba, 20.55’de çocuklara yönelik tiyatro oyunu ile Harun Yöndem, 21.35’de Murat Necipoğlu,  23.30’da Fatih Koca; 31 Mayıs Perşembe, 21.40’da Enderun Tasavvuf Musıkisi Topluluğu, 23.30’da Orhan Çakmak; 1 Haziran Cuma  çocuklara yönelik tiyatro oyunu ile Sezgin Maden, 21.40’da Taşkın Savaş Musıki Topluluğu ve 23.30’da Ömer Çelik sahnede olacak. 

Maltepe etkinlikleri: Bugün, 20.50’de çocuklara yönelik tiyatro oyunu ile Hüseyin Goncagül, 21.30’da Murat Necipoğlu, 23.30’da Ender Doğan; Yarın, 20.50’de çocuklara yönelik tiyatro oyunu ile Harun Yöndem, 21.30’da şiir dinletisi ile Seyfullah Kartal, 23.30’da Saraybosna Sultan Abdülhamit Korosu; 28 Mayıs Pazartesi, 21.30’da Murat Irkılata, 23.30’da Emre Ermiş; 29 Mayıs Salı, 21.30’da Sufi Mehter, 23.30’da Hasan Sağındı; 30 Mayıs Çarşamba, 21.35’te Sedat Anar, 23.30’da Mustafa Demirci; 31 Mayıs Perşembe, 21.00’da çocuklara yönelik tiyatro oyunu ile Hüseyin Goncagül, 21.40’da Yusuf Karagöz, 23.30’da Veysel Dalsaldı; 1 Haziran Cuma, 21.40’da Aşk-ı -Niyaz ve 23.30’da Fatih Koca sahnede olacak. 

ŞEHİR TİYATROLARI AÇIKHAVA’DA SİZ NEREDESİNİZ?

İBB Şehir Tiyatroları’nda gelenek haline gelen “Yaz Oyunları”, 2 Haziran Cumartesi günü başlıyor. Sezon boyunca beğeniyle izlenen Cibali Karakolu, Ay Işığında Şamata, Bizim Aile oyunlarının yer aldığı “Yaz Oyunları,” 2 - 9 Haziran tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 21.15’te başlayacak. Program ise şöyle: 2 Haziran Cumartesi ve 3 Haziran Pazar günü Cibali Karakolu, 6 Haziran Çarşamba günü Ay Işığında Şamata ve 8 Haziran Cuma ile 9 Haziran Cumartesi günü Bizim Aile oyunları sahnelenecek. Biletleri, İBB Şehir Tiyatroları gişelerinden ve https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/ adresinden temin edebilirsiniz. 

KİTAP 

MUTLULUK ATÖLYESİ

Eğitimci, yazar, besteci ve  aile dizimi terapisti Nevin Nesrin Soysal’ın yeni kitabı olan Mutluluk Atölyesi  Hayykitap’tan çıktı. “Mutlu olmak ibadettir” mottosuyla yola çıkan yazar, Kur’an Ayetleri, Resulullah’ın Sünneti, Bilimsel Veriler, Spiritüel ve Ezoterik bilgilerin ışında mutluluk yolculuğunu anlatıyor. Nevin Nesrin Soysal kitabının önsözünde kitabını yazış amacından şöyle bahsediyor: Mutluluk konusunda düşünmeye başladığımda hayatımın en mutsuz olduğum dönemindeydim ve kendime şu soruyu soruyordum, “Bu kadar mutsuz olmak için acaba ben nasıl bir yanlış yapıyorum?” Yolculuğum sırasında  bu yanlışlarımı keşfettim ve hala da fark etmem gereken pek çok şeyin var olduğunu biliyorum. Ama geriye dönüp baktığımda adına mutsuzluk dediğim zorunlu eğitim döneminin hayatımın en verimli dönemi olduğunu net bir şekilde görüyorum. Mutluluk yolculuğum potansiyelimi arttırmış beni sınırlarımın ötesine taşımıştı ve bir vakitler yaşadığım mutsuzluk beni kendimi keşif yolculuğuna mecbur kılmak için verilmiş bir hediyeden başka bir şey değildi. Yaradanın kullarını da  O’nun rızasını kazanmalarını sağlayacak bir istikamete sevk edebilmek benim en büyük mutluluğum olacak. Ebedi mutluluğu hep birlikte kazanmanız duası ile..

SOHBET MECLİSİ

Eyüpsultan Belediyesi, Ramazan Ayı etkinlikleri kapsamında 1 Haziran Cuma günü Dursun Gürlek’i Sohbet Meclisi programında ağırlayacak. Eyüp Sultan Camii Meydanı’nda gerçekleşecek etkinlik, 18.00’de başlayacak.