25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hayta: Rabbim elimden tuttu birinci oldum

Diyanet İşleri Başkanlığınca din görevlileri arasında düzenlenen Ezanı Güzel Okuma Yarışması Türkiye birincisi İstanbul Amine Hatun Camisi müezzin kayyımı Mustafa Alp Hayta oldu. Hayta “Bu tarz yarışmalar insanın ufkunu açıyor kendine olan güvenini yerine getiriyor. Çocuk yaştan beridir bu yarışmaları takip eder ve hayranlıkla izlerdim. Rabbim elimden tuttu ve Türkiye birinciliğini nasip etti” diyor. 

Bahar Erdoğan12 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hayta: Rabbim elimden tuttu birinci oldum

Kur’an aşkınız nasıl başladı? Kaç senedir Kur’an okuyorsunuz?  

Kur’an-ı Kerimi tanımam, öğrenmem ve onu idrak etmem çok zor olmadı. Çünkü babam diyanete bağlı bir kursta Kura’n-ı Kerim öğreticisiydi. Bana Kur’an-ı öğretir ne anlama geldiğini de anlatırdı. Onun sayesinde henüz sekiz yaşımdayken başladım Kur’an okumaya ve bir daha bırakmadım.

Ezanı Güzel Okuma Yarışması’na katılma fikri nasıl doğdu?

Rabbime hamdolsun imam hatip lisesine gittiğimden beri bu yarışmaları hep takip ederdim. Hatta imam hatip liseleri arası Kur’an ve ezan yarışmalarına hep katılmışımdır. Diyanet’in de bu tarz yarışmalar düzenlediğini duyunca hemen o yarışmaları takip etmeye başladım. Elhamdülillah bu sene Ezan-ı Güzel Okuma Türkiye birinciliğini elde ettim.

Peki birincilik bekliyor muydunuz?

Türkiye finaline gitmeden evvel sosyal medya üzerinden yarışmacı arkadaşların okuyuşlarını merak edip bakmıştım. Onların okuyuşlarını dinleyince rakiplerin güçlü seslere sahip olduğunu gördüm. Zorlu bir yarışma beni bekliyordu. Rabbime hamdolsun yarışma oldu ve birinci olunca çok ama çok sevindim. Çünkü çocuk yaştan beridir bu yarışmaları takip eder ve hayranlıkla izlerdim. Birinci olanlara imrenirdim. Acaba bize de nasip olur mu der dururdum. Hele ki İstanbul bölge finalini geçmek hayaldi benim için. Elhamdulillah Rabbim elimden tuttu ve Türkiye birinciliğini nasip etti. 

Geçtiğimiz Ramazan ayında da TRT1 ekranlarında Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması yapıldı. Ekranda yapılan bu yarışmalar hakkında düşünüyorsunuz?

TRT1 ‘ deki Kur’an yarışması çok ama çok harika bir projeydi. İnsanlarımıza Kur’an-ımızı tanıtma, anlama ve anlatmaya çalışmak açısından çok önemli bir programdı. Birbirinden güzel sesli hafız kardeşlerimizin harika icralarıyla Kur’an okumayı bilmeyenler Kur’an öğrenmek istediler. Bilenler biraz daha geliştirip daha güzel okuma gayreti içine girdiler. Özellikle genç nesillerimize örnek olması açısından da önemliydi bu yarışma. Bunun her sene yapılmasını arzu ediyorum. İnşallah seneye TRT1’de  yine bu yarışması olursa katılmayı çok istiyorum. Bu tarz yarışmalar insanın ufkunu açıyor kendine olan güvenini yerine getiriyor. Tüm Diyanet çalışanlarının bu tip yarışmalara girmelerini isterim. Özellikle alttan yetişen gençlere çok büyük fırsat. Rabbim güzel ülkemden ezan sesini ve hafızlarımızı eksik etmesin. 

Camii cemaatiniz birinci olmanızı nasıl karşıladı?

Camimizin imamı ve cemaati beni çok severler ve çok da sevindiler. Böyle bir başarı elde edince camimizin imamı ve cemaati cuma namazında şahsıma güzel dualar etmişler. Hepsi tek tek aradılar tebrik ettiler. Hatta öyle ki cemaatimden birisi eşimle bana hediye olarak Alanya’da İslami bir otelde üç gün tatil hediye etti. Allah onlardan razı olsun. Allah camilerimizden cemaati eksik etmesin.  

Babam sayesinde 8 yaşında başladım Kur’an okumaya. Tüm Diyanet çalışanlarının bu tip yarışmalara girmelerini isterim. Gençler için çok büyük fırsat.